NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Ook op een dak kan je sporten
De dakterrassen van Gantoise werden aangelegd met Dreen®Ceramica.

Ook op een dak kan je sporten

Haal het beste uit de beschikbare ruimte

Een groendak kende je wellicht al, maar wist je dat er ook gele, blauwe en rode daken zijn? In Nederland worden de kleurcodes inmiddels stelselmatig gebruikt om te verwijzen naar daken met respectievelijk natuurlijke begroeiing, energievoorzieningen, waterbufferingsmogelijkheden en een recreatieve functie. Zo illustreert het systeem de vele, vaak nog onderbenutte mogelijkheden die het dak ons te bieden heeft. En jawel, op één dak kunnen probleemloos verschillende kleuren gecombineerd worden.

Het kleurensysteem is volledig op de maat van fabrikant en aannemer Zoontjens geschoeid. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf zet zich immers al meer dan vijftig jaar in om het lege canvas van het platte dak tot een waar kunstwerk om te toveren. 

“Mensen beseffen nog te weinig wat er op een dak allemaal mogelijk is”, zegt Paulien Servaes van Zoontjens België. “Een pv-installatie of een groendak, dat kennen ze inmiddels wel, maar daar hoeft het echt niet op te houden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speelplaats of een sportveld?”

Het dak van de Decathlon-vestiging in Charleroi, compleet met rooftopbar, voetbal- en padelvelden.

Denk in combinaties

Verschillende sportverenigingen hebben de klik gelukkig al gemaakt. Zo kreeg sportvereniging Gantoise aan de Noorderlaan in Gent een volledig nieuw sportcomplex met twee ruime dakterrassen, en vind je ook op de tweede verdieping van Sportoase Groot Schijn in Deurne een buitenterras, net als twee buitenzwembaden. Op het dak van de Decathlon-vestiging in Charleroi werden naast een rooftopbar met 360° uitzicht zelfs vijf voetbalvelden en vijf padelvelden aangelegd. 

“Het hoeft niet het ene óf het andere te zijn”, benadrukt Paulien Servaes nog. “Je kan een groendak perfect met een dakterras of een recreatieve functie combineren, en al die invullingen kunnen tegelijk ook een blauwe functie dienen. Zolang er al in ontwerpfase rekening mee gehouden wordt en de dakstructuur voldoende draagkracht heeft, kan in principe alles.”

Bij Sportoase Groot Schijn moest de bestrating perfect op de hoogte van de zwembaden afgestemd worden.

Naadloos aangesloten

Om het dak tot een functionele en eventueel zelfs multifunctionele verblijfsplek te transformeren, produceert, levert en plaatst Zoontjens complete systemen voor een zwevende bestrating. 

“De dakterrassen van Decathlon en Gantoise werden bijvoorbeeld aangelegd met Dreen®Ceramica. Bij Sportoase Groot Schijn werd gebruikgemaakt van ons gepatenteerd DNS® systeem, waarbij speciale pvc-buizen op maat verzaagd worden. Hier moest de bestrating immers perfect op de hoogte van de zwembaden afgestemd kunnen worden.”

Op de tweede verdieping van Sportoase Groot Schijn vind je een terras en twee buitenzwembaden.

Stabiliteit verzekerd

Gaat het om een sportdak of een dak dat op een andere manier intensief belopen en gebruikt wordt, dan benadrukt Paulien Servaes vooral het belang van de dikte van de tegel en de stabiliteit van het draagsysteem. “Wij maken in dergelijke veeleisende situaties bijvoorbeeld gebruik van tegels van minimum 6 cm of zelfs 8 cm dik, zoals de grootformaat betonnen Dreen®Robusto. Die kan zelfs door onderhouds- of glazenwasmachines tot maximaal 1.500 kg bereden worden.” 

“Voor een optimale stabiliteit is er het Dreen®Nxt dakbestratingssysteem. Daarbij wordt gewerkt met een zogeheten lockplate systeem: een speciaal vormgegeven tegel klikt door een uitsparing aan de onderzijde als het ware vast in de tegeldrager. Zo is een stabiel, kwalitatief en veilig loopoppervlak verzekerd, maar geniet je nog steeds van de onderhoudsvoordelen van een zwevende bestrating. Net als onze andere systeem is Dreen®Nxt namelijk volledig demontabel.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details