NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nut en belang van  milieuproductverklaring
In stedelijke gebieden beperken groendaken het hitte-eilandeffect.

Nut en belang van milieuproductverklaring

De ‘Environmental Product Declaration’ of milieuproductverklaring is een betrouwbaar instrument om de milieu-impact van bouwproducten tijdens hun volledige levenscyclus aan te tonen. Transparante milieu-informatie is voor ZinCo van groot belang. Daarom stelde de onderneming voor het groendaksysteem ‘Lavendelweide’ een milieuproductverklaring op, die nu officieel geverifieerd en gepubliceerd is. 

De kersverse milieuproductverklaring beschrijft de functionele en technische eigenschappen van het product en stelt analysegegevens over de hele levenscyclus ter beschikking. De internationaal erkende milieuproductverklaringen vormen een essentiële hoeksteen van certificatiesystemen voor gebouwen zoals deze van DGNB, BREEAM en LEED. Ze maken vergelijkingen mogelijk tussen producten met dezelfde functie en vormen een belangrijke basis voor de duurzaamheidsbeoordeling van gebouwen.

Multifunctioneel groendak 

Het ZinCo groendak ‘Lavendelweide’ biedt een permanente habitat voor bepaalde vegetatie op platte en licht hellende daken. Het slaat water op, voert overtollig water af en beschermt de onderliggende dakconstructie. Met dit systeem vergroende daken bieden ecologische, stedenbouwkundige en bouwkundige voordelen, zoals het creëren van nieuwe leefruimte voor flora en fauna, het beperken van het stedelijk hitte-eilandeffect, hemelwaterretentie en extra plaats om te (moes)tuinieren. 

Opbouw uit meerdere lagen

Dit groendaksysteem wordt opgebouwd met vier of vijf lagen, al naargelang het dak al beschermd is tegen wortelpenetratie of niet. Niet wortelvaste waterdichting wordt eerst bedekt met een Root Barrier. Op deze laag of op de standaard wortelwerende waterdichting die er al ligt, wordt een beschermingsmat gelegd. Die gaat mechanische beschadiging tegen en slaat regenwater op. De beschermingsmat wordt bedekt met vier centimeter hoge drainage- en wateropslag-elementen, met uitsparingen aan de bovenzijde en goten aan de onderzijde. Deze elementen worden afgedekt met een Filter Sheet om de drainagefunctie blijvend te garanderen. Daarop komt er minstens 10 centimeter systeemsubstraat met gebroken minerale aggregaten en geselecteerde organische bestanddelen. De systeemsubstraatlaag wordt, ten slotte, vergroend door het aanbrengen van voorgeteelde beplantingen ‘Multitops Lavendelweide’: een specifiek assortiment bestaande uit lavendel, grassen en kruiden als tijm en oregano.

De milieuproductverklaring van het ‘Lavendelweide’ groendaksysteem van ZinCo is officieel geverifieerd.

Vijftigjarige levensduur

Professioneel aangelegde ‘Lavendelweide’ groendaken gaan gemakkelijk vijftig jaar mee, als ze goed verzorgd en onderhouden worden. Onder meer de eisen van de Europese Technische Beoordeling ETA-13/0668 ‘Kits voor Groene daken’ van 12 juni 2018 zijn van toepassing voor dit groendaksysteem. De vereiste kenmerken voor deze beoordeling ziet u hieronder.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details