NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwe locatie verwelkomt bloeiende vakbeurs
Tal van buitenlandse bezoekers en exposanten vonden vlot de weg naar het BCT in Zundert.

Nieuwe locatie verwelkomt bloeiende vakbeurs

Groei in aantal deelnemers en bezoekers

Van 4 tot 6 oktober was het verzamelen geblazen in Zundert voor GrootGroenPlus, de internationale vakbeurs voor de boomkwekerij. Voor het eerst vond het meerdaagse event plaats in Business Centre Treeport, een gloednieuw businesscentrum voor de boomteelt, gelegen op de grens tussen Nederland en België. GrootGroenPlus verwelkomde bezoekers uit beide landen en bij uitbreiding heel Europa.

Van jonge vaste planten tot volwassen laanbomen: je vindt voor elk type plant een kweker op GrootGroenPlus. Ook de toeleveringsindustrie is goed vertegenwoordigd en dat weten bezoekers te smaken. “We ontvingen heel wat internationale gasten”, vertelt Frank Van Suchtelen, die de pr van de organisatie verzorgt. “Zij konden 261 verschillende bedrijven leren kennen. Dat is tien procent meer dan vorig jaar. Tel daar een 32-tal bedrijven op de wachtlijst bij, en je weet dat er nog ruimte is voor groei.” 

Van kleine plantjes tot volwassen bomen: je vindt het op GrootGroenPlus.

Een nieuwe locatie

GrootGroenPlus werd de voorbije weken ijverig opgebouwd op het nieuwe bedrijventerrein voor de boomkwekerijsector in Zundert. BCT ligt vlak aan de grens, op een boogscheut van de snelweg. De bouw van het kennis- en innovatiecentrum Rootz is er net gestart, en bedrijven gerelateerd aan de boomkwekerijsector vinden er de weg naartoe. Een interessant gebied om al die groene vingers te ontvangen, dus. Exposanten kwamen dan ook uit Nederland, België, Zwitserland, Duitsland, Polen, Italië en Frankrijk. 

“Een Duitse deelnemer vertelde mij hoe opgelucht hij was na de eerste beursdag”, vertelt Frank Van Suchtelen. “Hij was wat onzeker om zich in het hol van de leeuw te begeven en enkel Nederlandse bezoekers te treffen, maar hij had mensen uit allerlei landen gezien en komt volgend jaar zeker terug.” Naast bos- en haagplantsoen, coniferen en heesters, grasduinden bezoekers ook tussen potten, ict-producten en machines die hun werk een pak makkelijker moeten maken. Binnen in de beurshallen kunnen grote volwassen bomen staan. Enkel de zware machines staan buiten.

Ook toeleveranciers verdienen een plek op de vakbeurs.

Contactbeurs

Een beurs is ideaal om op korte tijd heel wat verschillende bedrijven en producten te ontdekken, nieuwe contacten te leggen en bestaande relaties nog eens te ontmoeten. Frank Van Suchtelen: “Elk jaar als ik de beurs binnenstap, ben ik onder de indruk van de presentatie en de kwaliteit van de producten. Als koper wil je weten dat je een goed product in handen hebt, en hoe doe je dat beter dan door ze echt vast te nemen? Al zien we dat beurzen vroeger vooral de orderboekjes vulden, en de focus vandaag op netwerken ligt. De bestellingen volgen achteraf.” 

Donderdag was dit jaar de topdag, met twaalf procent meer bezoekers dan op dezelfde dag vorig jaar. Ook op de andere dagen ontving GrootGroenPlus meer geïnteresseerden dan in 2022, in het totaal 8,2 procent over drie dagen. Opvallend was het hogere aandeel internationale bezoekers. Naast Nederlanders en Belgen waren de grootste groepen afkomstig uit Duitsland, Frankrijk, Polen, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Denemarken, Servië en Montenegro. Het internationale bezoek steeg van 27 procent in 2022 naar 31 procent in 2023. Ook het aantal vertegenwoordigde landen groeide, van 27 naar 32.

Bestuurder en standhouder Didier Hermans van Herplant vertelt: “Tijdens GrootGroenPlus zie je de hele boomkwekerijsector op drie dagen tijd. Dat heeft grote voordelen: je ontmoet zowel bestaande als nieuwe klanten, kan overleggen met collega’s en komt te weten wat er speelt in de sector. We waren heel tevreden over onze deelname en hebben ons al ingeschreven voor de editie in 2024.”

Automatisering is een sterke trend in de branche.

Een blik op de toekomst

Twee duidelijke trends dit jaar waren waterbeheer en automatisering. Die eerste spreekt voor zich: water is een kostbaar goed, waarmee kwekers zuinig moeten omgaan. Op dat gebied zie je heel wat innovaties op de beurs. Automatisering wint in elk domein van onze samenleving aan belang, dus ook hier. “Machines worden steeds inventiever”, stelt Frank Van Suchtelen. “Waar je vroeger met gebogen rug elk plantje met de hand in de grond moest steken, zijn er nu steeds meer machines die bijdragen tot de efficiëntie.” 

In 2024 zal de beurs opnieuw in de eerste week van oktober plaatsvinden. Dit jaar grepen een 32-tal bedrijven naast een plaatsje, neem dus op tijd contact op om je stand te reserveren. Ook bezoekers zetten 2, 3 en 4 oktober maar beter in hun agenda om alle innovaties in de boomkwekerij als eerste te ontdekken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details