NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuwbouw LVG Vermako

Nieuwbouw LVG Vermako

LVG Plants, het bedrijf van de familie van Geest en de grootste plantenteler van Zuid-Afrika, ziet zijn handel de laatste jaren groeien. Hij heeft dan ook aardig kunnen investeren in duurzamere energievoorziening, in nieuwbouw en, volgend jaar, in uitbouw. Binnenkort wordt aan de 11 hectare kas, met hulp van de Belgische kassenbouwer Vermako over de komende 3 jaar nog eens 5 hectare toegevoegd. Deze uitbouw is deels bestemd voor de productie van plantmateriaal voor de farmaceutische industrie.

Op 9 oktober 2017 zag het er allemaal even anders uit. Een tornado – heel uitzonderlijk, die komen normaal gesproken helemaal niet voor – trok over het bedrijf en legde een groot het bedrijf plat. “Alle afdelingen waren getroffen, alleen aan het stuk dat door Vermako gebouwd was hadden we weinig schade”, vertelt Geert van Geest. “Daarom hebben we direct na de storm met hun contact gezocht en was het zo geregeld. Sinds juli 2018 zijn we weer volledig in bedrijf.”

LVG teelt een groot assortiment tropisch planten, bonsai en orchideeën. In de winter moet er verwarmd worden, wat een flinke kostenpost is. Mede daarom is in 2016 fors geïnvesteerd in zonnecollectoren. Het veld, met 1 hectare het grootste van dit type op het zuidelijke halfrond, is aangelegd door Bosman van Zaal en verwarmt nu alle kassen. De kweker loopt voorop in duurzaamheid en is ook voornemens om, eveneens i.s.m. Bosman van Zaal, te gaan investeren in PV panelen, die op hun beurt het bedrijf van elektriciteit moeten gaan voorzien.

Omgekeerd is het belangrijk dat de kweker in de zomer goed kan luchten. Met de Poly Ventilation kas van Vermako, waarbij de kas links en rechts opent vanuit de nok en niet vanuit de goot en aldus een doorlopende ventilatie gecreëerd wordt, kan dat volgens Geert uitstekend.

In de te bouwen kassen, zo vertelt salesmanager Peter Wicke, is de bovenbouw ( goten – nokprofielen) volledig van aluminium en de onderbouw ( palen en traliespanten) zijn warmbad gegalvaniseerd, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Verder bouwt men dusdanig dat het geheel tegen een stootje kan. “We berekenen de kasconstructie zo dat hij bij windsnelheden tot 125 km/h blijft staan. Anderen moeten maar zeggen of dat klopt, maar de gebeurtenis bij LVG bewijst dat ze niet bij een beetje wind de lucht in gaan.”

Vermako is in Afrika een van de grote spelers in de foliekassen. Naast het paradepaardje, de grootste rozenkas ter wereld, die van Sher in Ethiopië, heeft men o.a. klanten in Kenia, Rwanda, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details