NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuw onderzoek: Diepe wortels bestrijden droogte

Nieuw onderzoek: Diepe wortels bestrijden droogte

Plantenveredeling voor een verbeterde wortelarchitectuur is erg ingewikkeld. Het is niet gemakkelijk om goed te kijken naar wat er onder het grondoppervlak gebeurt, noch om dit te doen in het grote aantal kweeklijnen dat nodig is om verbeteringen aan te brengen.

Tot voor kort in ieder geval. Samen met de Universiteit van Kopenhagen houdt DLF zich intensief bezig met het onderzoeken van verschillende grassoorten op diepe wortelmassa met behulp van ’s werelds meest geavanceerde wortelonderzoeksfaciliteit genaamd RadiMax. Deze faciliteit maakt het mogelijk om foto’s van wortels te maken tot een diepte van 3 meter, zodat men kan zien hoe ze presteren onder droogte. 

Wortelonderzoek bij nieuwe rassen

“Onze veredelaars krijgen unieke informatie over wortelarchitectuur en kunnen zo potentiele nieuwe rassen identificeren en selecteren met de snelste wortelgroei, de diepste wortels en de grootste wortelmassa. Ze hebben al een aantal rassen geïdentificeerd die de eerste keuze zijn als het om droogtetolerantie gaat”, aldus Christian S. Jensen, Senior wetenschapper en hoofd Biotech bij DLF.

“Door de gegevens van RadiMax te combineren met wat we al weten van onze andere R&D-activiteiten, kunnen we nieuwe veredelingslijnen ontwikkelen om de droogtetolerantie van onze nieuwe rassen verder te verbeteren. Inmiddels hebben we kunnen verifiëren dat de wortelmassa van onze voedergrassoort Raaigras PLUS, Rietzwenk PLUS en enkele recreatiegrassoorten buitengewone prestaties laten zien”, zegt Christian S. Jensen.

Momenteel worden diepe wortelmassa en wortelarchitectuur niet beloond met officieel cijfer in het Europese beproevingssysteem. Maar wij zijn van mening dat het essentieel is om droogtetolerante rassen op de markt te brengen ten voordele van boeren, sportveldbeheerders en consumenten

Voorjaarsdroogte – een alledaags verschijnsel

Met de veranderende klimaatomstandigheden komt droogte in het voorjaar en de vroege zomer steeds vaker voor. In veel gevallen heeft dit ernstige gevolgen voor de voedergewassen en de prestaties van het gras. Het jaar 2020 was geen uitzondering. Voor de zesde keer op rij werden Noord- en Midden-Europa in verschillende mate getroffen door droogte in het voorjaar en de vroege zomer. Droogte had in al die jaren economische gevolgen voor producenten van voedergras en beheerders van grasvelden. Gewassen die dit jaar werden gezaaid kwamen bloot te liggen en hadden moeite om te kiemen. De reeds bestaande gewassen kregen precies in de groeiperiode te maken met de droogte. De gevolgen voor de sportvelden waren een slecht uiterlijk, meer reparaties en minder speeluren.

De feiten zijn niet meer te negeren. We kunnen maar beter wennen aan de kans dat droogte in het voorjaar en zomer eerder regel dan uitzondering zal zijn!

Dus, wanneer een boer of een sportveldbeheerder vraagt ​​om droogtetolerante rassen en soorten in de zak met graszaad dan kan DLF deze leveren – geverifieerd door RadiMax.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details