Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

Nieuw onderzoek: Diepe wortels bestrijden droogte

Onderzoekers hebben nieuwe kennis opgedaan over de wortelarchitectuur van grassen, en DLF is nu in staat om klanten geverifieerde begeleiding te bieden wanneer ze vragen naar de meest droogtetolerante soorten en rassen.

DLF

5 oktober 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Plantenveredeling voor een verbeterde wortelarchitectuur is erg ingewikkeld. Het is niet gemakkelijk om goed te kijken naar wat er onder het grondoppervlak gebeurt, noch om dit te doen in het grote aantal kweeklijnen dat nodig is om verbeteringen aan te brengen.

Tot voor kort in ieder geval. Samen met de Universiteit van Kopenhagen houdt DLF zich intensief bezig met het onderzoeken van verschillende grassoorten op diepe wortelmassa met behulp van ’s werelds meest geavanceerde wortelonderzoeksfaciliteit genaamd RadiMax. Deze faciliteit maakt het mogelijk om foto’s van wortels te maken tot een diepte van 3 meter, zodat men kan zien hoe ze presteren onder droogte. 

Wortelonderzoek bij nieuwe rassen

“Onze veredelaars krijgen unieke informatie over wortelarchitectuur en kunnen zo potentiele nieuwe rassen identificeren en selecteren met de snelste wortelgroei, de diepste wortels en de grootste wortelmassa. Ze hebben al een aantal rassen geïdentificeerd die de eerste keuze zijn als het om droogtetolerantie gaat”, aldus Christian S. Jensen, Senior wetenschapper en hoofd Biotech bij DLF.

“Door de gegevens van RadiMax te combineren met wat we al weten van onze andere R&D-activiteiten, kunnen we nieuwe veredelingslijnen ontwikkelen om de droogtetolerantie van onze nieuwe rassen verder te verbeteren. Inmiddels hebben we kunnen verifiëren dat de wortelmassa van onze voedergrassoort Raaigras PLUS, Rietzwenk PLUS en enkele recreatiegrassoorten buitengewone prestaties laten zien”, zegt Christian S. Jensen.

Momenteel worden diepe wortelmassa en wortelarchitectuur niet beloond met officieel cijfer in het Europese beproevingssysteem. Maar wij zijn van mening dat het essentieel is om droogtetolerante rassen op de markt te brengen ten voordele van boeren, sportveldbeheerders en consumenten

Voorjaarsdroogte – een alledaags verschijnsel

Met de veranderende klimaatomstandigheden komt droogte in het voorjaar en de vroege zomer steeds vaker voor. In veel gevallen heeft dit ernstige gevolgen voor de voedergewassen en de prestaties van het gras. Het jaar 2020 was geen uitzondering. Voor de zesde keer op rij werden Noord- en Midden-Europa in verschillende mate getroffen door droogte in het voorjaar en de vroege zomer. Droogte had in al die jaren economische gevolgen voor producenten van voedergras en beheerders van grasvelden. Gewassen die dit jaar werden gezaaid kwamen bloot te liggen en hadden moeite om te kiemen. De reeds bestaande gewassen kregen precies in de groeiperiode te maken met de droogte. De gevolgen voor de sportvelden waren een slecht uiterlijk, meer reparaties en minder speeluren.

De feiten zijn niet meer te negeren. We kunnen maar beter wennen aan de kans dat droogte in het voorjaar en zomer eerder regel dan uitzondering zal zijn!

Dus, wanneer een boer of een sportveldbeheerder vraagt ​​om droogtetolerante rassen en soorten in de zak met graszaad dan kan DLF deze leveren – geverifieerd door RadiMax.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%