NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Neem voorsprong op gazonrenovatie
Het graszaad wordt met precisie in de bodem gebracht, wat het kiemproces snel op gang brengt.

Neem voorsprong op gazonrenovatie

Vroege lenteprik is uitgelezen moment om aan de slag te gaan

De lente staat voor de deur, en dat laat zich al voelen in het weer. De zachte temperaturen van de afgelopen maanden hebben de winter vervroegd weggejaagd. In grote delen van België dook het kwik amper onder nul. Ja, de lentekriebels hangen al in de lucht. Langs de kant van de weg zie je bomen in knop staan en planten die al op lente-modus zijn overgeschakeld. De natuur ontwaakt en kan niet wachten om in bloei te gaan. Dat is een gunstig teken voor tuinaannemers om hun focus op het gazon te richten.

De vroege lenteprik is het uitgelezen moment om aan de slag te gaan met gazonrenovatie. Tijdens de koude en natte wintermaanden hoopt het vilt zich op in het gazon, waardoor het wel een grondige opkuis kan gebruiken. Nu het buiten warmer wordt, kan je een voorsprong nemen om enkele weken vroeger dan normaal al in te grijpen en van het verouderde gazon weer een groen pareltje te maken.

Om een snelle groei te verzekeren, kies je best voor graszaad dat al bij lagere temperaturen ontkiemt.

Schoonmaak

Start met een grote lenteschoonmaak van het gazon. Bij dit reinigingsproces kan de nieuwste generatie van zelfrijdende verticuteermachines van ELIET alvast helpen. Ze beschikken over ultradunne messen die de grasmat intensief uitkammen, met een uitharkrendement dat tot 30% hoger ligt. Hierbij worden mos en onkruid verwijderd, en wordt er plaatsgemaakt voor nieuwe grasplantjes.

Doorzaaien

Wanneer het gazon schoongemaakt is, kan je overgaan op het doorzaaien. Een doorzaai-behandeling is de snelste manier om een gazon een totale make-over te geven. Op deze manier kan je schrale plekken invullen met mooi, vers gras en je grasperk zo een tweede jeugd geven. Twee weken na de behandeling ziet de grasmat er opnieuw voller en groener uit. 

Vroeg in het voorjaar doorzaaien houdt wel iets meer risico in. Zo bestaat de kans op nachtvorst nog, en is er de mogelijkheid dat het plots toch weer kouder wordt en de grasgroei even stilvalt. Om snelle ontkieming te verzekeren, kun je best kiezen voor het Renova-mengsel van Advanta. Dit doorzaai-mengsel bevat graszaden die bij lage temperatuur kiemen en zich ook bij iets kouder weer kunnen ontwortelen. 

Vroeg beginnen met doorzaaien levert wel een groot voordeel op voor het nieuwe gras. Zo kunnen de jonge grasplantjes al beginnen groeien nog voor het bestaande gazon uit de startblokken kan schieten. Op deze manier kan het nieuwe gras beter zijn plaats opeisen in het gazon en krijgen mos en onkruid minder kans om te groeien. 

De verticuteermachines van ELIET beschikken over ultradunne messen die de grasmat intensief uitkammen.

Snel inspelen zonder investeren

Met de DZC-machines van ELIET zaai je het gazon door in een mum van tijd. Het zaad wordt met precisie in de bodem gebracht, wat de beste uitgangspositie is om het kiemproces snel op gang te brengen. Tijdens het doorzaaien worden de zaadjes weer zorgvuldig afgedekt met aarde, wat voor extra bescherming zorgt. Achteraf is het zeker een goed idee om de jonge grasplantjes voldoende water te geven, zodat zij zich volop kunnen ontwikkelen. 

Heb je zelf geen doorzaaimachine? Geen probleem, je kan een ELIET DZC ook huren. Hiervoor kun je terecht in de 49 Boels-verhuurcentra die de ELIET DZC 450 in stock hebben. Ontdek nog meer verhuurpunten op de ELIET-website: https://www.elietmachines.com/nl/pages/eliet-machine-huren.html

Dankzij deze huuroplossing kan je als tuinaannemer snel op deze groeiende renovatievraag inspelen zonder zelf in een machine te investeren. Op deze manier kan iedereen binnenkort toch nog genieten van een perfect gerenoveerd gazon. Neem de voorsprong die de vroege lente biedt, en breng het gazon in topvorm!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details