NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nationale Grasdag 2023: Een dag vol uitdagingen… én oplossingen
Mooi weer én veel volk. De Nationale Grasdag was een succes.

Nationale Grasdag 2023: Een dag vol uitdagingen… én oplossingen

Groene sector viert nieuwe ‘hoogdag’

De groene sector heeft er een nieuwe ‘hoogdag’ bij: de Nationale Grasdag. Want op donderdag 14 september waren opnieuw honderden tuinaanleggers, groendiensten, greenkeepers en tuinprofessionals aanwezig. Het evenement werd georganiseerd door Advanta, ENVU, Compo Expert, ICL en TerraCottem. Dit keer vond de Nationale Grasdag plaats op de terreinen van graszodenteler Bart van Bael in Meerhout.

Bezoekers konden intekenen voor boeiende rondleidingen langs alle organisators.

Het thema van deze editie was ‘Gras is een puzzel. Elk stukje moest passen!’. De groenprofessional staat immers voor enorme uitdagingen in de komende jaren. De groene sector ondervond al een paar jaar klimaatextremen, maar er zijn ook steeds strengere beperkingen rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, duurdere prijzen van materialen en grondstoffen, en hogere loonkosten. Maar het gras was voor een keer niet groener aan de andere kant, de zon scheen, dus liepen er verspreid over de volledige dag veel geïnteresseerden over de speciaal aangelegde zoden…

Er werd door Advanta voor deze dag een ronduit prachtige veldbloemenstrook aangelegd.

Antwoorden werden niet geschuwd

We spraken met een aantal groenprofessionals, en die verschenen met heel wat vragen aan de aftrap. Moet de grond anders bewerkt worden? Wat te doen met maaien? Aanleg en onderhoud van een grasmat? Is het raadzaam om te starten met een bodemanalyse? Wat leer je hieruit? Hoe ga je om met klimaatextremen? Hoe pas je gewasbescherming in de praktijk toe? Wat mag en wat mag niet? En hoe zit het nu met de elektrificatie van de machines?

Op de Nationale Grasdag werden de antwoorden niet geschuwd. De puzzel werd opnieuw gelegd en de exposanten deelden tal van tips & tricks die direct in de praktijk konden worden toegepast. Naast het commerciële aspect, natuurlijk. Deals werden gesloten en afspraken gemaakt.

Talloze exposanten tekenden present.

Enkele innovatieve primeurs

Tijdens het evenement kon iedereen kennismaken met een breed scala aan grasveldbenodigdheden, naast advies en expertise in verschillende domeinen. Er waren bovendien demonstraties met de nieuwste machines om allerlei grondbewerkingen snel en gemakkelijk uit te voeren, en de bezoekers konden de nieuwste generatie grasmaaiers, grasrobots en machines – benzine, diesel en batterij-aangedreven – ontdekken…

Alle deskundigen waren ter plaatse: grasspecialisten, leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en grondverbeteraars, machineproducenten, beroepsverenigingen… Met hun hulp werden voor de professionals uit de groene sector alle facetten met betrekking tot de aanleg, renovatie en het onderhoud van gazons, sportvelden en openbaar groen opgefrist, of aangescherpt. Dit jaar waren er trouwens veel bekende en minder bekende exposanten aanwezig, allen met een breed scala aan innovatieve machines, waaronder zelfs enkele primeurs. Veel nieuws te ontdekken, dus!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details