Platform voor de tuin- en groenprofessional
Nieuws

Milieuvriendelijke bestrijding van invasieve exoten

Het Nederlandse Weed Free Service ondersteunt overheden en lokale besturen over heel Europa met een efficiënte doch milieuvriendelijke bestrijding.

weedfree_02-kopieren

15 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Weed Free Service gebruikt ‘gewoon’ zeer heet water

Zeg niet zomaar onkruid tegen een invasieve exoot zoals berenklauw of Japanse duizendknoop. In tegenstelling tot de veelal onschadelijke klavers en distels, kunnen deze uitheemse soorten namelijk aardig wat kwaad aanrichten en vragen ze een gerichte en bestendige aanpak. Het Nederlandse Weed Free Service ondersteunt overheden en lokale besturen over heel Europa met een efficiënte doch milieuvriendelijke bestrijding.

Wie ooit in aanraking kwam met berenklauw, weet het ongetwijfeld: invasieve exoten zijn meer dan enkel maar storend. Contact met het sap van deze Heracleum kan immers tot ernstige brandwonden leiden, en andere exoten zoals de Japanse duizendknoop en watercrassula staan vooral de groei van inheemse beplantingen in de weg. Bovendien is de duizendknoop nietsontziend en breekt de plant probleemloos door asfalt, voegen en wegen heen. Het bestrijden en beheren van deze schadelijke woekeraars is dan ook een vak op zich. Weed Free Service combineert daarvoor meer dan acht jaar expertise met onder meer een enorme capaciteit heet water.

De bestrijding van invasieve exoten vraagt tijd. Weed Free Service volgt de evolutie op met behulp van de ISRP monitoring tool.

 

Heet water?

Door het onkruid gericht met kokend water te bespuiten, wordt de plantcel op een efficiënte en milieuvriendelijke manier afgebroken. Deze methode kan toegepast worden voor zowel berenklauw als watercrassula, en voor de bestrijding van Japanse duizendknoop heeft Weed Free Service zelfs een unieke technologie ontwikkeld om het wortelpakket volledig ondergronds te koken.

Om een adequate bestrijding te garanderen, beschikt het bedrijf over erg grote hoeveelheden regenwater, die in een biomassacentrale tot zo’n 104°C worden opgewarmd en vervolgens met een vloot van geïsoleerde tankwagens tot op locatie worden gebracht. Zo kan dagelijks een oppervlakte van meer dan 1.000 m2 behandeld worden.

Een kwestie van tijd

Toch mag men niet vergeten dat het bestrijden van invasieve exoten altijd de nodige tijd vergt. Watercrassula en berenklauw kunnen in ongeveer twee jaar succesvol geëlimineerd worden; Aziatische woekeraars vergen doorgaans wat meer tijd.

Weed Free Service werkt daarom steeds resultaatgericht en op lange termijn. Het neemt opdrachtgevers onder de arm en volgt samen met hen de eerste resultaten, verwachtingen en bijkomende interventies op. Daarvoor maakt het bedrijf sinds kort trouwens gebruik van ISRP (Invasive Species Reduction Program). Deze webgebaseerde monitoring tool biedt overzicht en informatie over zowel de planten zelf als de behandelingen en de evolutie van de bestrijding, en laat toe om bijkomende interventies eenvoudig in te plannen. Zo krijgen besturen en bedrijven ook op lange termijn greep op de invasieve soorten die hun terreinen teisteren.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%