NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Microklaver als geheim wapen in ontharding
In Antwerpen werden de trambeddingen met grindklaver aangelegd. Zo combineren ze duurzaam groen met occasionele berijdbaarheid.

Microklaver als geheim wapen in ontharding

Ontharden is in Vlaanderen zowat hét codewoord van de voorbije en de komende jaren. De ontelbare hectaren verharde oppervlakte zorgen, in combinatie met de steeds extremere weersomstandigheden, immers voor een enorme kwetsbaarheid voor zowel overstromingen als droogte. Steden en gemeenten hebben hierin onbetwistbaar het goede voorbeeld te geven, maar staan tegelijk ook voor specifieke uitdagingen om ontharding te combineren met onder meer onderhoudsgemak en berijdbaarheid. Een grindgazon met microklaver biedt daarvoor een uitstekende oplossing.

Het Belgische Acterra ontwikkelde en patenteerde het RevivA® grindgazon tien jaar geleden al, en realiseerde sindsdien tal van publieke en private projecten met het substraat. Het homogene mengsel van berijdbaar gesteente met voedingsgrond en graszaad bood opdrachtgevers namelijk een groen, waterdoorlatend, begaanbaar en tegelijk (sporadisch) berijdbaar alternatief voor vluchtwegen, kampeerterreinen, wandelpaden, trambeddingen, parkeerplaatsen, enzovoort. 

Microklaver is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt en aan de bodem afgeeft, waar het ter beschikking komt van de omliggende grasplanten.

Onderhoudsvriendelijk

RevivA® beantwoordde meteen aan een aantal centrale eisen van steden en gemeenten, maar toch zag Acterra-zaakvoerder Bart Geerts nog ruimte voor verbetering. 

“Op verschillende locaties merkten we dat bemesting een probleem vormde en dat daaraan door de diensten nog onvoldoende aandacht werd besteed. In plaats van hen daarop af te straffen, besloten we een meer onderhoudsvriendelijke versie van ons grindgazon te ontwikkelen. Dat deden we door DLF Microclover® aan het substraat toe te voegen. Oorspronkelijk werd dit grindgazon met microklaver naast de reguliere RevivA® aangeboden, maar sinds dit jaar focussen we ons uitsluitend op de TerraViva grindklaver. Indien gewenst kunnen er nog tredbestendige bloemen aan het mengsel toegevoegd worden, maar de microklaver is in ieder geval een vaste waarde.”

Ecologisch én economisch interessant

De keuze voor grindgazon met microklaver als nieuwe standaard kadert volgens Geerts in de maatschappelijke verplichting om in te zetten op vergroening en biodiversiteit. 

“In plaats van een monotoon gewas, krijg je met grindklaver bijvoorbeeld meteen meer variatie in de grasmat. Maar het grootste ecologische – en tevens economische – voordeel is natuurlijk dat er heel wat minder onderhoud nodig is. Groendiensten moeten minder op locatie komen en er is minder nood aan bemesting en onkruidbestrijding. Dat is voor iedereen een win.”

Onder de naam TerraViva grindgazon biedt Acterra vandaag uitsluitend nog grindgazons met Microclover®.

De kracht van microklaver

Welke impact de toevoeging van microklaver precies heeft, legt Geerts maar al te graag uit. “Microklaver is een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht haalt en het vervolgens via de wortelknobbeltjes die door de symbiotische Rhizobium-bacteriën gevormd worden weer aan de bodem afgeeft, waar het uiteindelijk ter beschikking komt van de omliggende grasplanten. Microklaver produceert met andere woorden zijn eigen meststof en, niet onbelangrijk in onze drukke steden, haalt ondertussen ook heel wat stikstof uit de lucht.”

Microklaver laat zich verder kenmerken door een enorme tredvastheid en is bijzonder goed in staat om kale plekken snel op te vullen. “De plant produceert namelijk stolonen, waarmee ze zich snel en gelijkmatig in een grasmat verspreidt. Omdat de stolonen in Microclover® zich zelfs na ernstige stress snel herstellen, krijgt onkruid veel minder kans om zich te vestigen én blijft het gras ook langer groen. Alleen moet je er natuurlijk voor opletten dat de microklaver op termijn ook niet het gras gaat overwoekeren. Daarom ging er aan de ontwikkeling van onze grindklaver heel wat onderzoek vooraf om de perfecte mengverhouding te bepalen.”

Alle DLF producten, inclusief Microclover®, worden uitvoerig en onder diverse omstandigheden getest en jaarlijks geëvalueerd.

Aanhoudende innovatie

Dat Acterra in haar TerraViva grindklaver specifiek met DLF Microclover® werkt, is geen toeval. “We maken in onze mengsels al geruime tijd gebruik van DLF graszaden”, vertelt Geerts. “Het was maar logisch dat we die lijn voortzetten. Niet omdat het gemakkelijk is, wel omdat we geloven in de aanhoudende inzet voor innovatie. Alle DLF producten, inclusief de Microclover®, worden bijvoorbeeld uitvoerig en onder diverse omstandigheden getest, en jaar na jaar wordt er met een kritische blik naar de bestaande oplossingen gekeken. Dat is belangrijk, want niet alleen toepassingen veranderen, ook het klimaat zorgt voor steeds nieuwe omstandigheden. Daarom blijven ook wij trouwens continu ontwikkelen en komen we volgend jaar zelfs met een aantal nieuwe oplossingen met Microclover®.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details