NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Maai Mei Niet: vijf tips van Husqvarna voor een florerende lentetuin

Maai Mei Niet: vijf tips van Husqvarna voor een florerende lentetuin

Ongemaaid, maar niet ongemoeid

Het is momenteel de uitgerekende periode om de tuin voor te bereiden op de lente. Een mooi gazon met prachtige bloemen, wie droomt er niet van? Om de natuur zijn werk te laten doen, roept Maai Mei Niet, een initiatief van Knack, mensen op om gedurende de maand mei hun gras niet af te maaien. Niet alleen krijgen bijen en andere nuttige insecten zo een duwtje in de rug, ook tuineigenaars worden beloond met een kleurrijke tuin vol bloemen en een bruisend ecosysteem. Husqvarna, grote voorstander van biodiversiteit, steunt dit initiatief actief en roept iedereen op om hieraan deel te nemen. Hierbij alvast vijf handige tips om de tuin lenteklaar te maken voor een nieuw en levendig voorjaarsseizoen.

Tip 1. Maak een maaischema van je tuin: goed voor fauna en flora

Om de biodiversiteit van een tuin te verhogen, is het een goed idee om bepaalde plekken niet te maaien waardoor bloemen en andere planten de kans krijgen om te groeien. Dit start met het maken van een schets van de tuin die enkele stroken ongemaaid gras in kaart brengt, of enkele bloemperken in het centrum van de tuin laat bloeien. Het maaien van de overige stukken van het gazon kan handmatig gebeuren, of kan overgelaten worden aan een robotmaaier die met behulp van hekwerkbogen bloemperken of net ingezaaid gras afschermt.

Tip 2. Een geschikte grond voor de inzaaiing van bloemen doet wonderen

Om bloemzaden de beste kans te geven om uit te groeien, is het belangrijk om een goed stuk grond uit te kiezen dat vrij is van begroeiing. Verwijder eerst de wortels van planten en onkruid die reeds aanwezig zijn, met uitzondering van planten waar al veel bloemen uit zijn gegroeid. Planten concurreren namelijk met elkaar om zonlicht en voedingsstoffen en de bedoeling is dat de bloemzaden optimaal kunnen groeien. Maak, na het uitkiezen van een stuk grond, deze los met een schoffel. Hierbij mag er niet te diep worden geschoffeld om het bestaande bodemleven te preserveren. Bij grote oppervlaktes is het soms noodzakelijk om ondiep te frezen, waarbij grond oppervlakkig wordt omgeroerd zodat deze makkelijker te bewerken is.

Tip 3. Een tijdschema voor het inzaaien van bloemen en planten

April en mei zijn uitermate geschikt om bepaalde tuinbloemen in te planten, zodat er tijdens de lente- en zomermaanden genoten kan worden van een kleurrijk geheel. Om voor afwisseling te zorgen in het uitzicht van de tuin zijn eenjarige of tweejarige bloemen een goede keuze. De eenjarige bloemen kunnen vanaf half april gezaaid worden. Hierbij is het aangewezen om enkel soorten in de grond te zaaien die tegen vorst kunnen. Indien de gewenste soort nachtvorst niet overleeft, is het aan te bevelen pas vanaf halverwege mei te zaaien. Mocht de vorst nog laat plaatsvinden nadat het zaad is uitgezaaid, bescherm dan deze plekken met potten en emmers.

Tip 4. Verticaal maaien houdt het gazon gezond

Om het hele jaar door te kunnen genieten van een mooi gazon, verticuteert men best twee keer in het jaar het gras. Verticuteren, ook wel eens verticaal maaien genoemd, is een handeling waarbij tot enkele centimeters diep in de grond gesneden wordt, waardoor de wortels van mossen endood gras wordt verwijderd. Hierdoor kan het gazon lucht, water en voedingsstoffen beter opnemen, wat resulteert in een levendige grasmat. De uitgelezen periode om dit te doen is in het voorjaar tussen maart en mei en in het najaar tussen augustus en oktober. Een dag voor de behandeling van het gazon is het verstandig om het gras kort te maaien en het gazon te bevochtigen. Tijdens het verticuteren zelf volgt men het best één richting in rechte banen. Verwijder hierna de losgekomen grasresten, mossen en onkruid om herhaal daarna het proces nog eens in de tegengestelde richting.

Tip 5. Het belang van snoeien

Snoeien van de planten is essentieel om de tuin lenteklaar te maken. Belangrijk is dat je de planten op het juiste moment snoeit zodat deze de rest van het seizoen kunnen stralen. Het is handig om een snoeikalender op te maken van de aanwezige planten in de tuin. Sommige planten vereisen namelijk een speciale manier van snoeien. Het is aangewezen om altijd een scherpe snoeischaar te gebruiken bij het snoeien zodat er een gladde snoeiwond ontstaat en de plant optimaal kan teruggroeien.

Een levendige tuin: van onschatbare waarde

Een levendige lentetuin die de biodiversiteit aanwakkert en ondersteunt past volledig in de bedrijfsfilosofie van Husqvarna. Het Zweedse merk besteedt veel aandacht aan het ondersteunen van deze biodiversiteit, wat zich direct vertaalt in handige, pasklare oplossingen. Zo tracht Husqvarna mensen aan te sporen om de eigen tuin groener te maken, en zoveel mogelijk biodiversiteit na te streven.

“Mensen proberen steeds meer bij te dragen aan een groenere leefwereld. Soms lijkt het moeilijk om daadwerkelijke impact te creëren, maar initiatieven zoals een maand lang het gras laten groeien en zelf bloemen planten maakt alvast een groot verschil”, aldus Bart van Hal, Marketing Manager Husqvarna Division Benelux.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details