NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Kunststof rijplaten voorkomen schade aan ondergrond
Kunststof rijplaten passen zich aan de ondergrond en belasting aan, maar nemen nadien weer hun oorspronkelijke vorm aan.

Kunststof rijplaten voorkomen schade aan ondergrond

Als tuinaannemer word je geacht de buitenruimte van je klant te verfraaien. Wie niet oplet, kan met het materieel dat daarvoor aangewend wordt, rupsladers en kleine graafmachines in het bijzonder, echter net het tegenovergestelde verwezenlijken. Sporen in het gras, verzakkingen in de oprit, of bergen omgewoelde aarde in bochten en draaien…: het zijn jammerlijke gevolgen, die nochtans eenvoudig vermeden kunnen worden.

Vanuit Lommel produceert en verkoopt Induplates, een divisie van kunststofspecialist Indupack, al meer dan vijftien jaar kunststof rijplaten voor de tijdelijke verharding van werfwegen. “Tuinaannemers maken gretig gebruik van deze oplossing,” merkt zaakvoerder Vincent Van Baelen, “in de eerste plaats om bestaande ondergronden te beschermen. Want hoe vaak komt het niet voor dat je aangesteld wordt voor enkel wat kleine aanpassingswerken ergens achterin de tuin? Je klant zou het allerminst appreciëren mocht je op zo’n moment zijn perfect aangelegde grasmat beschadigen. Maar rijplaten geven je ook de nodige tractie. Je zal dus eenvoudiger en schadevrij manoeuvreren, en op drassig terrein is er veel minder risico op vastrijden.”

Het gebruik van kunststof voorkomt krassen of roestafzetting op verhardingen zoals klinkers of kasseien.

Het gewicht telt

Tuinwerken zijn zelden van erg lange duur, en rijplaten blijven in de meeste gevallen bijgevolg slechts enkele dagen op één plaats liggen. Bovendien moeten ze vaak op relatief smalle paden of moeilijk bereikbare plaatsen gelegd worden. “Gewicht en ergonomie zijn daarom belangrijke aspecten in de keuze van een rijplaat. Je wilt ze immers snel en eenvoudig kunnen plaatsen en verplaatsen, zonder dat je daarvoor extra mankracht of materieel nodig hebt.”

Kunststof heeft in dat opzicht meteen een grote streep voor op de meer industriële stalen rijplaten. “De kunststof rijplaat van 750 x 3.000 x 15 millimeter, met aan twee zijden een handvat, een gewicht van 34 kilogram en een draagkracht van 15 ton, is onder tuinaannemers wellicht het meest populaire model in ons gamma, al hebben we voor een meer beperkte belasting ook nog lichtere modellen. Zit je net met een zompige ondergrond, dan kan je diezelfde platen gerust dubbel leggen. Zo krijg je extra draagkracht, maar blijven de individuele platen wel handelbaar.”

De rijplaten van Induplates worden voor 100% vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen.

Kan tegen een stootje

Een rijplaat die dagelijks zwaar verkeer moet torsen, van de ene locatie naar de andere versleept wordt en het gros van zijn tijd buiten doorbrengt, die kan maar beter tegen een stootje kunnen. “In plaats van rijplaten worden al eens houten balken of plaatmateriaal gebruikt”, weet Van Baelen. “Dat gaat goed voor één keer, maar van zodra het hout nat wordt, gaat het breken. Dat risico heb je met kunststof rijplaten niet. Zij rotten niet en zijn tevens perfect bestand tegen zowel vorst als UV-stralen.” 

Door hun flexibel karakter passen kunststoffen rijplaten zich mooi aan de ondergrond en belasting aan, zonder dat die nadien een permanente indruk nalaten. “Uiteindelijk neemt de plaat gewoon weer zijn oorspronkelijke, vlakke vorm aan. Daarenboven onderwerpen wij elk exemplaar in onze fabriek aan uitvoerige tests, zodat we met een gerust hart twee jaar garantie kunnen bieden op scheuren en breuk. Om diefstal of discussies op de werf te voorkomen, geven we onze klanten verder de mogelijkheid hun naam of bedrijfsnaam in de platen te laten frezen.”

Dankzij het lichte gewicht en de handvaten zijn kunststof rijplaten manueel te plaatsen en verplaatsen.

Zacht voor ondergrond en milieu

Een bijkomend voordeel van het flexibel karakter van de rijplaten is dat ze ook voor harde ondergronden zacht zijn. “Leg je een stalen rijplaat op verhardingen zoals klinkers of kasseien, dan kunnen de scherpe randen krassen nalaten. Roestafzetting kan ook vlekken veroorzaken. Opnieuw is dat iets waarmee je klant niet gediend zal zijn.”

De rijplaten van Induplates worden voor 100% vervaardigd uit gerecycleerd polyethyleen. “Hebben ze het einde van hun levensduur bereikt, dan kunnen ze zelf opnieuw volledig gerecycleerd worden. Er worden met andere woorden geen nieuwe grondstoffen aangesproken, noch dragen we bij aan de immer groeiende afvalberg. Integendeel!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details