NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Klimaatadaptatie vergt systeemaanpak
Om de hoge infiltratiesnelheid van de waterpasserende bestrating te behouden, is ook onderhoud een cruciale pijler.

Klimaatadaptatie vergt systeemaanpak

De gevolgen van de steeds verder uit het lood slingerende pendule tussen langdurige droogte en intense regenbuien zijn nog maar moeilijk te negeren. Strengere stedenbouwkundige voorschriften proberen de schade te beperken. Wie vandaag nog wil verharden, gaat dus maar beter op zoek naar een waterinfiltrerend alternatief. Een oplossing zoals de Drainflow® waterpasserende kleiklinkers van Vandersanden, bijvoorbeeld, al laat de fabrikant meteen optekenen dat dat alleen niet volstaat. Er is nood aan een complete systeemaanpak.

Drainflow® is een gamma van waterpasserende straatbakstenen uit gebakken klei, beschikbaar in verschillende formaten en dertien bezande vormbakkleuren. “De kleiklinkers zijn zodanig vormgegeven, dat er op de kopse kanten of zelfs helemaal rondom afstandhouders dan wel uitsparingen zijn voorzien”, vertelt Kris Van Duyse, commercieel directeur Pavers bij Vandersanden. “Bij plaatsing ontstaat er zo telkens een open ruimte tussen de stenen, waarlangs water tot in de bodem kan sijpelen.”

Kris Van Duyse, commercieel directeur Pavers bij Vandersanden.

Troeven van gebakken klei

Dat Vandersanden een waterpasserende en geen waterdoorlatende oplossing voorstelt, is eigen aan het product. Van Duyse: “Gebakken klei is niet poreus en kan je dus niet zomaar waterdoorlatend maken. Daartegenover staan echter wel een opmerkelijke sterkte en robuustheid, een bewezen levensduur van gemiddeld 135 jaar, en bijvoorbeeld een uitstekende recycleerbaarheid.” 

“Door het waterpasserende ontwerp van Drainflow® kunnen al die zaken toch met de belangrijkste normen van waterdoorlatendheid gecombineerd worden. Zonder dat je extra veel werk hebt met plastic of andere afstandhouders, trouwens. Hier is het immers het ontwerp van de klinkers zelf dat de nodige afstand garandeert. Zo kan de plaatsing vlot verlopen.”

Bij plaatsing ontstaat er telkens een open ruimte tussen de stenen, waarlangs water tot in de bodem kan sijpelen.

Ook systeem bepaalt waterdoorlatendheid

Het waterpasserende vermogen van Drainflow® werd op verschillende testvlakken onderzocht. “Hierbij werd de norm van minimum 540 liter infiltratie per hectare per seconde – het equivalent van tweemaal de gemiddelde neerslag – ruimschoots overschreden”, aldus Van Duyse. “In sommige gevallen liet de verharding zelfs meer dan het dubbele door. Al is dat niet alleen de verdienste van onze waterpasserende klinkers. Het is de volledige systeemopbouw die telt.”

Naast de klinkers zelf benadrukt Van Duyse in dat opzicht ook het belang van de gebruikte materialen voor voegen en onderbouw. “Afhankelijk van het type ondergrond, kan het verder ook nodig zijn om infiltratiekratten of andere buffersystemen te voorzien. Periodiek onderhoud in de vorm van borstelen en hogedruk-luchtreiniging is dan weer nodig om de hoge infiltratiesnelheid van de waterpasserende bestrating te blijven behouden.” 

“Uiteindelijk bepalen al die zaken mee het infiltrerend vermogen van het systeem en dus het succes van ons product. Het is dus maar logisch dat we daar ook gedegen advies over verlenen.”

Drainflow® is een gamma waterpasserende kleiklinkers, beschikbaar in verschillende formaten en dertien bezande vormbakkleuren.

De volledige kringloop

Tegelijk beseft Van Duyse maar al te goed dat ook de productie van de Drainflow® klinkers onderdeel is van een groter systeem. “Op vlak van waterhuishouding is het alvast interessant om weten dat de ontginning van klei bijdraagt aan een beter waterbeheer. Daar waar klei ontgonnen wordt, ontstaan namelijk nieuwe natuurgebieden en bufferbekkens waar water in tijden van zware regenval opgevangen en weer aan de natuur afgegeven kan worden.”

Met het initiatief ‘Together to Zero’ trekt Vandersanden het nog breder. 

“Tegen 2050 willen we volledig CO2-neutraal zijn”, klinkt het. “Een ambitie die een aanpak op alle niveaus vraagt: van het vervaardigen van producten die bijdragen aan een klimaatrobuuste omgeving, tot het vergroenen van onze productiemethodes, het zoveel mogelijk dematerialiseren van producten en het opwekken van onze eigen elektriciteit. Volgend jaar willen we zelfs een CO2-negatieve baksteen op de markt brengen”, verklapt Van Duyse al, “vervaardigd uit een restproduct van de metaalindustrie. Zo kijken we bewust verder dan onze eigen sector alleen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details