NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Klimaatadaptatie: basis voor een aangename leefomgeving

Klimaatadaptatie: basis voor een aangename leefomgeving

De klimaatverandering heeft onmiskenbaar invloed op ons dagelijks leven. Hittegolven, hevige regenval en langdurige droge perioden: ze wisselen elkaar met een steeds grotere regelmaat af. Het zijn ontwikkelingen die vooral in bebouwde omgevingen zorgen voor een flinke portie hitte- en waterstress.

Om deze spanning voor mens, dier en plant te verminderen, is het vanuit De Meern opererende Landschappartners overheden, ontwikkelaars en aannemers behulpzaam bij het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. Een integrale benadering en een scherpe focus op duurzaamheid staan daarbij voorop.

Water met begeleidende bomenrijen zorgen voor regenwateropvang, verkoeling
en natuur in deze dicht bebouwde woonbuurt (Veldjesgraaf, Ederveen).

 

Landschappartners is al sinds 1979 actief op het gebied van landschapsarchitectuur en ruimtelijke ordening. De afgelopen veertig jaar verzorgde het bureau zowel in landelijke als stedelijke gebieden de inrichtingsplannen van de openbare ruimte. “Klimaatadaptatie neemt daarbij een steeds prominentere plaats in,” zo meent Antony Marcelis, die samen met collega-partner Corné van Overveld het bureau runt. “Als gevolg van de zeer extreme weersomstandigheden van de afgelopen jaren is klimaatadaptatie hotter als nooit tevoren. We worden dan ook steeds vaker gevraagd om de binnen stedelijke gebieden heersende klimaatstress te verminderen en ervoor te zorgen dat er een aangenaam leefklimaat ontstaat. Zowel voor de mensen, dieren als planten.”

Evenwicht

Op weg naar een prettigere leef-, woon- en werkomgeving biedt het aanbrengen van beplanting in veel gevallen uitkomst. “Bloemen en planten brengen niet alleen sfeer in het straatbeeld, ze zorgen er ook voor dat het op tropische dagen niet zo heet wordt,” zegt Marcelis. “Dat kan al gauw 3 tot 5 graden schelen. Om deze voorzieningen te creëren, is echter wel ruimte nodig. Tegelijk mag het verkeer geen hinder ondervinden van het extra groen. Om tot een evenwichtige verdeling van stenen en groenvoorzieningen te komen, is het dan ook zaak om slimme en effectieve oplossingen te bedenken.” Juist dát is al sinds de start dé specialiteit van Landschappartners, zo blijkt uit de lange recensielijst op de website. En welk advies of ontwerp er ook uit de koker komt, de oplossing heeft altijd een duurzaam karakter. “Het staat nadrukkelijk centraal binnen onze aanpak én gedachtegoed,” vervolgt Marcelis. “Zo waren we medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van het Nationaal Pakket Duurzame Stedenbouw in 1999 en twee Voorbeeldenboeken Duurzame Stedenbouw in 2005 en 2011. Dat zijn werken die onze expertise onderstrepen en onze ambitie benadrukken om een bijdrage te leveren aan een milieuvriendelijke leefomgeving.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details