NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
IBIC bekroont slimme combinatie van groendak en zonnepanelen met bomen
Het stadsdeel Oude Dokken in Gent ondergaat de komende jaren een grootse metamorfose.

IBIC bekroont slimme combinatie van groendak en zonnepanelen met bomen

Groendak- en valbeveiligingspecialist IBIC transformeert kale daken in slimme groendaken of complete daktuinen. Zo ook bij de Nieuwe Dokken in Gent. Hier worden de oude industriële dokken omgetoverd tot een levendig, groen stadsdeel – en daarbij kunnen extensieve groendaken en intensieve daktuinen natuurlijk niet ontbreken. IBIC plaatste ook enorme boombakken voor de torenhoge bomen die uitkijken over de stad.

Het stadsdeel Oude Dokken in Gent ondergaat de komende jaren een grootse metamorfose. Hier verrijst het woon- en leefproject De Nieuwe Dokken. Langs de kade komen verschillende gebouwen met onder meer 400 appartementen, winkels, sport, onderwijs, kinderopvang, horeca en kantoren – waarbij alles wordt omringd door groen en water. Onderdeel van het groen zijn intensieve daktuinen en extensieve groendaken. IBIC zorgde voor de aanleg daarvan, onder meer op de 55 meter hoge woontoren De Faar. 

Het is aangeraden om van bij de start een groendakspecialist erbij te betrekken.

Bomen en vetplantjes

“Op De Faar is een groendak met zonnepanelen aangelegd. En een verdieping lager hebben wij voor dé eyecatcher van het project gezorgd”, vertelt Dave Martens van IBIC. “De lofts op die verdieping hebben grote terrassen, die van elkaar worden gescheiden door boombakken van anderhalve meter hoog met daarin bomen van vier tot zes meter hoog.”

Ook opvallend is de combinatie van extensieve groendaken met vetplantjes en zonnepanelen. “Terwijl dat grote voordelen oplevert. Een zonnepaneel in combinatie met een groendak zorgt voor een hoger rendement, want je kunt zo vier à vijf procent meer energie opwekken op jaarbasis.

Dakbedekking gaat tot drie keer langer mee met een groendak.

Slim en ecologisch

De combinatie van groendak en zonnepanelen is daarnaast ook goed als waterbuffer en voor de biodiversiteit, én vormt een ecologische opstap voor fauna en flora. “Het is een win-winsituatie”, zegt Martens. “Bewoners van de Nieuwe Dokken merken door het groendak met zonnepanelen het verschil in de portemonnee. Bovendien zorgt het groendak voor verkoeling en isolatie. Daarvan gaan de bewoners van De Faar ook profiteren.”

Zeker nu we meer te maken krijgen met grotere weersextremen – met langere perioden van hitte en droogte of hevige regenval – is een groendak als verkoelende isolatielaag en wateropvang  volgens Martens extra interessant. “Bovendien wordt je dakbedekking niet rechtstreeks blootgesteld aan uv-straling en gaat ze tot drie keer langer mee met een groendak.”

Het is aangeraden om van bij de start een groendakspecialist erbij te betrekken.

Van ontwerp tot onderhoud

Er bestaan nog wel wat misverstanden rond groendaken. Martens licht dit toe: “Mensen denken bijvoorbeeld vaak dat een groendak zichzelf onderhoudt. Dat klopt niet. Een groendak is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Het is vegetatie en dat heeft beheer nodig. Wij leggen daarom niet alleen groendaken, maar bieden ook het onderhoud aan”. 

Ook denkt IBIC graag mee over het ontwerp van een groendak of daktuin. “We willen voorkomen dat er fouten worden gemaakt in de ontwerpfase, want die kun je bij de aanleg moeilijk herstellen. Daarom is het aangeraden om van bij de start een groendakspecialist te betrekken. Wij hebben de ervaring en kennen de bouwtechnische eisen als geen ander”, besluit Martens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details