- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Met een grote zongerichte tuin had dit gezin uit Lommel al een mooie troef in handen, maar waar ze echt naar op zoek waren, was een alomvattend vakantiegevoel in eigen nest. Denk: knusse hoekjes, water, beweging en vloeiende lijnen. En dan, helemaal bovenaan op het verlanglijstje, een natuurlijke zwemvijver die niet alleen groot genoeg was om het hele gezin én vrienden verfrissing en verkwikking te bieden, maar ook nog eens eenvoudig was in onderhoud. Een opdracht voor tuinaannemingsbedrijf Hovum uit Balen.
“Het gezin in kwestie had elders een project van ons gezien en nam op basis daarvan in 2021 contact met ons op”, herinnert zaakvoerder Kim Schuurmans zich. “Ze waren heel duidelijk in wat ze wilden. Zo mocht het zeker geen strakke, moderne zwemvijver worden, moest er genoeg ruimte zijn voor een grote groep mensen, en moest het tuinproject in zijn geheel vooral een vakantiegevoel uitstralen. Over het ontwerp zijn uiteindelijk drie maanden gegaan.”
Dat ontwerp verdeelt de tuin in twee grote delen, afgescheiden door steenkorven. “De steenkorven fungeren als windschermen en bieden beslotenheid aan het eerste deel van de tuin, waar zich de zwemvijver en de verschillende zit- en ligzones bevinden. Een kronkelend pad verbindt alles en loopt van aan de woning langs het terras en dwars door het eerste deel tot aan de achtertuin.”
Aan de linkerzijde van het pad bevindt zich de zwemvijver, een organisch gevormde kuip van ruwweg 15 bij 5,5 m met een maximale diepte van 2 m. “De zwemvijver is afgewerkt met twee watervallen en verder aangekleed met enkele rotsformaties met sedumbeplanting en een houten terras in de vorm van een eikenblad”, vervolledigt Schuurmans. “De filterzone bevindt zich dan weer aan de andere zijde van het wandelpad en wordt geflankeerd door een klein zandstrandje met ligstoelen. Daar kunnen de gezinsleden lekker tussen de planten verpozen.”
Door de filterzone niet rechtstreeks aan, maar los van de zwemvijver in te richten, creëerde Hovum twee aparte zones en sferen, en kreeg de zwemvijver een meer uitgesproken zwembadlook. “Een bijkomend voordeel is dat er in de zwemvijver geen vuil van afstervende planten terechtkomt en dat ze eenvoudig met een robot gereinigd kan worden. Al zijn de belangrijkste criteria voor een onderhoudsvriendelijke zwemvijver toch nog steeds het biologisch evenwicht en het circulatiedebiet.”
Om daaraan tegemoet te komen, voorzag Hovum onder meer een grote filterzone van 5 bij 2,5 m en 1,5 m. “Die is gevuld met een mooie mix van planten zoals gele lis en paarse iris, en staat van begin mei tot half juli in bloei.”
De circulatie was iets complexere materie. “Het water uit het zwemgedeelte wordt via zowel skimmers als een afvoer in de bodem naar de filterzone gestuwd. Daar wordt het volgens het downflow-principe gezuiverd, waarna het door twee traploos in te stellen pompen in de kelder van de woning aangezogen en naar de watervallen gestuurd wordt en opnieuw in de zwemvijver terechtkomt. Zo creëren we voldoende circulatie voor een zuivere zwemvijver. Door het water uit het zwemgedeelte zowel via het oppervlak als de bodem af te voeren, garanderen we dat werkelijk al het water circuleert en vermijden we bovendien dat er tussen de bovenste en onderste lagen grote temperatuurverschillen ontstaan.”
In het najaar van 2021 werden de werken voor het project aangevat. “In een eerste fase werden de beide kuipen, van de zwemvijver en de filterzone, gevormd. Om de organisch gevormde wanden van het zwemgedeelte te kunnen creëren, maakten we gebruik van betonnen gietblokken. Zij werden vervolgens bezet, voorzien van een beschermende viltlaag en ten slotte met EPDM afgewerkt. In het voorjaar van 2022 volgden dan de verschillende aanplanten en werd het project afgewerkt, zodat de zwemvijver in mei opgestart kon worden.”