NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Historische tuinen herleven met buxus
Betterbuxus® is een selectie cultivars die resistent zijn tegen de schimmelziekte.

Historische tuinen herleven met buxus

Resistente rassen veroveren plek in kasteeltuinen

Voor wie van buxus houdt, zijn het enkele heftige jaren geweest. Het oprukken van de buxusmot en de bijbehorende negativiteit in Vlaanderen en Nederland creëerden een kaalslag in de sector. Hoe vergaat het de groenblijvende heester en zijn liefhebbers vandaag? Heeft buxus nog een plaats in de hedendaagse tuin? Didier Hermans van buxus- en taxuskwekerij Herplant praat ons bij.

“De buxusmot heeft zeker slachtoffers gemaakt in Belgische en Nederlandse privétuinen”, steekt Didier Hermans van wal. “Maar het is vooral de negativiteit die deze bijzondere, groenblijvende heester de das omgedaan heeft. Want buxusmot is eenvoudig en zelfs biologisch te bestrijden. Helaas is het een symbooldossier geworden en is er heel wat buxus in de recyclageparken geëindigd.” 

Overheden en particulieren hoopten de buxus te vervangen door andere groenblijvers zoals Ilex crenata of Japanse hulst. Dat bleek echter onsuccesvol. “Geen enkele plant komt in de buurt van buxus als het gaat over uitzicht, onderhoud en snoeiverdraagzaamheid. Buxus groeit in elke grondsoort en is altijd groen. Er is geen plant waarmee je hem kunt vervangen en dat besef dringt stilaan door.” 

Als je buxus goed onderhoudt, dan gaat de plant een mensenleven en langer mee. Dat weten liefhebbers die de plant nog steeds in hun tuin hebben. Hermans voelt bovendien een kentering: er wordt weer vaker voor buxus gekozen. Wie opnieuw buxus wil gaan aanplanten, kan bij het vallen van het blad aan de bak. De herfstmaanden zijn standaard nat genoeg om groenblijvende gewassen te planten. Er zijn meer dan voldoende soorten buxus om uit te kiezen: voor elke tuin wat wils.

Acht kilometer aan Betterbuxus® werd aangeplant in paleistuin Het Loo.

Een resistent alternatief

Na de natte zomers flakkert de reeds lang gevreesde schimmelziekte weer op. Die is iets lastiger te bestrijden, maar ook daarop heeft Herplant een antwoord: de Betterbuxus®, een selectie cultivars die resistent zijn tegen de schimmelziekte en sinds enkele jaren exclusief geleverd worden aan hoveniers, tuinarchitecten en de beheerders van historische tuinen. Vooral die laatste trekken volop de buxuskaart. “Elke week verwelkomt een nieuwe kasteeltuin onze Betterbuxus®”, glundert Hermans. 

Een van de grootste projecten vind je in het Nederlandse Apeldoorn. De historische tuin van Paleis Het Loo werd in de zeventiende eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw koningin Mary II. In de daaropvolgende eeuwen veranderde de tuin in een park in landschapsstijl, maar sinds de jaren 80 is de originele tuin in eer hersteld, inclusief heel wat buxushagen. Door wateroverlast en de oprukkende schimmelziekte werden die hagen in 2012 vervangen door Japanse hulst.

Na de heisa rond de buxusmot is er vandaag een kentering.

Acht kilometer aan Betterbuxus®

Didier Hermans: “Buxus is moeilijk te vervangen in een historische tuin. De Ilex crenata is lastig om gezond te houden en verdraagt de sterke snoei niet die zo kenmerkend is voor buxus. Bovendien zijn ze niet geschikt voor elke grondsoort en hebben ze een beperkte houdbaarheid.” 

Zo ook in de paleistuin van Het Loo. In 2020 werd de koningstuin beplant met Betterbuxus® en dit jaar volgde de koningintuin. Vandaag is al meer dan acht kilometer aan buxus heraangeplant, met drie lage rassen uit het gamma van Herplant: Renaissance, Heritage en Babylon Beauty. Ze zijn vakkundig in de grond gezet door het tuinteam van Paleis Het Loo en in de mooie, sierlijke barokpatronen verwerkt.

“De nieuwe aanplant voldoet ruimschoots aan de verwachtingen van het tuinteam. Belangrijk daarbij is de planten op de juiste manier te snoeien, water te geven en te bemesten. Daarom geven we uitgebreid advies aan elke klant,” besluit Didier Hermans.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details
nl_NLDutch

Kunnen we je helpen met zoeken?