NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het Wilgenbroek presenteert nieuwe Helleborus cultivar
Helleborus niger ‘Special Selection’.

Het Wilgenbroek presenteert nieuwe Helleborus cultivar

Als het van de familie Van Paemel van de Helleboruskwekerij ‘Het Wilgenbroek’ afhangt, krijgen we dit jaar, sneeuw of geen sneeuw, gegarandeerd een witte kerst. Dit is vooral te danken aan hun witte Helleborus cultivar, die ruim voor Kerstmis al in bloei staat. Volgens de ‘Flora Holland’ veiling, een belangrijke barometer in de sector, is het qua verkoop zelfs de sterkst stijgende plant van de laatste jaren. Een hippe plant, bovendien, want de leeftijd van de kopers situeert zich voornamelijk tussen 19 en 29 jaar.

Selectie en rasveredeling

Dankzij uitgebreide selectie, onderzoek en rasveredeling slaagde Helleborus Nursery erin deze nieuwe cultivar te ontwikkelen die vroeger en langer bloeit dan de klassieke Helleborussoorten die hoofdzakelijk voorjaarsbloeiers zijn. Hiermee breiden ze hun unieke ViV-collectie van nieuw cultivars, in samenwerking met Microflor in Lochristi, verder uit.

Nieuwe, heldere ‘ster’ op tafel

Deze vroege én witbloeiende Helleborus kan zeker drie weken mooi in bloei gehouden worden, als kamer- of terrasplant. Nadien kan ze in de tuin worden uitgeplant, zodat het geen verloren investering is. Hiermee is deze nieuwe cultivar goed op weg om de klassieke Kerstster als tafeldecoratie van de eerste plaats te verdrijven. De witte kleur fleurt alvast de donkere dagen op. Goed nieuws voor bloemisten is dat ze ook als snijbloem kan gebruikt worden. Tuincentra en bloemisten wezen alvast gewaarschuwd: dit eindejaar zal de vraag naar de witte kerst-Helleborus waarschijnlijk zeer groot zijn. En het zijn de consumenten die de markt aansturen.

Helleborus niger ‘Mon Blanc’.

Werk van lange adem

Helleborus is een inheemse vaste plant, die meestal vroeg in het voorjaar tot bloei komt. Hierdoor is de Helleborus zeer resistent en winterhard. De plant kent enorm veel variëteiten en cultivars. Bij Helleboruskwekerij ‘Het Wilgenbroek’ maken ze reeds vijftien jaar werk van de Helleborus rasveredeling. De bestuiving gebeurt er met de hand, en via selectie en onderzoek slagen ze erin om met de regelmaat van een klok nieuwe variëteiten te ontwikkelen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met andere gespecialiseerde bedrijven, overheidsinstanties en onderzoekscentra, die ook planten in vitro veredelen.

Geslaagd partnership

Zo leidde hun langdurige samenwerking met Microflor uit Lochristi bijvoorbeeld tot het ontstaan van de ViV-collectie. Het resultaat van deze veredelingsactiviteiten is een Helleborusplant die uitmunt door nieuwe kleuren, grotere bloemen, langere houdbaarheid en langere bloeitijden.

Sinds 2015 zorgt het aantreden van de tweede generatie bij de veredelaar uit Oostkamp voor een extra dynamiek binnen het bedrijf. ‘Het Wilgenbroek’ voorziet een cliënteel van kwekerijen en tuincentra wereldwijd van jonge planten om verder op te kweken, en van bloeiende exemplaren voor de directe verkoop aan particulieren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details