NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Het Wilgenbroek’ in Oostkamp staat in volle bloei 

‘Het Wilgenbroek’ in Oostkamp staat in volle bloei 

Een plantencentrum met een sterk verhaal

Plantencentrum ‘Het Wilgenbroek’ is eigendom van de familie Van Paemel en maakt deel uit van een groter geheel, waartoe ook hun gespecialiseerde en gelijknamige Helleboruskwekerij in Hertsberge behoort. De kwekerij is internationaal vermaard omwille van de veredeling en de eigen cultivars van Helleborus. Het plantencentrum richt zich op particuliere klanten en groenspecialisten.

Uitgebreid aanbod aan agapanthus.

 

Een (h)echte familiesaga

Thierry en Anneke Van Paemel namen in 1999 ‘Het Wilgenbroek’ in Oostkamp over. Het betrof hier een eerder kleine kwekerij, uitsluitend gericht op particuliere verkoop. Meteen na de overname legden de nieuwe eigenaars zich toe op het kweken van Helleborus, zowel in jonge planten om verder op te kweken als in bloeiende exemplaren voor de directe verkoop. Ook het oorspronkelijke plantencentrum werd steeds verder uitgebouwd en gemoderniseerd.

Sinds 2015 zorgt het aantreden van de tweede generatie voor een extra drive binnen het bedrijf. Zoon Tom, dochter Tineke en schoonzoon Simon zetten met enthousiasme het succesverhaal verder, zowel in de kwekerij als in het plantencentrum.

Volop inspiratie opdoen.

 

Professionele erkenning

Plantencentrum ‘Het Wilgenbroek’ bestaat intussen meer dan twintig jaar en biedt een ruime keuze aan bloemen, planten, hagen, varens, buxus, balkon- en terrasplanten, (fruit)bomen, siergrassen, en bodembedekkers. Uiteraard ontbreken ook bloembakken en potten, schorsen en tuinafboordingen niet in het aanbod.

‘Het Wilgenbroek’ positioneert zich als het plantencentrum met liefde voor het vak. Deze aanstekelijke passie heeft ertoe geleid dat ze een 4-sterren award kregen van de Belgische Tuincentra Vereniging. Deze professionele erkenning werd eind vorig jaar uitgereikt op de gala-avond van de Garden Center Awards. Het is een titel die ze met trots mogen dragen in 2020-2021.

Juryleden van deze vakvereniging bezoeken daarbij incognito tuincentra in het hele land, waarbij ze quoteren op onder andere aanbod, inrichting en klantvriendelijkheid. Daarnaast kreeg ‘Het Wilgenbroek’ van de Belgische Tuincentra Vereniging nog een tweede award, die van ‘meest beloftevolle jonge ondernemer in de plantencentra’.

Uitzonderlijk kader

Het plantencentrum is uitzonderlijk in zijn soort door zijn unieke ligging en inkadering binnen een puur natuurlijke omgeving. Borders met vaste planten, heesters en bomen bieden ieder jaargetijde een boeiend schouwspel, dat een onuitputtelijke inspiratiebron vormt voor de bezoekers. Het plantencentrum is gesitueerd in een natuurlijk moeraslandschap, waar 100-jarige knotwilgen de toon zetten.

Een puur natuurlijk buitenkader.

 

Specialisten in Helleborus

In de 20.000 vierkante meter kweekserres in Hertsberge leggen ze zich toe op het kweken van Helleborus, zowel kleine planten om verder op te kweken als bloeiende exemplaren voor de directe verkoop. Internationale faam verwierven ze door hun innovatieve aanpak.

Ze maken al vijftien jaar werk van de rasveredeling. De bestuiving gebeurt er met de hand en via selectie en onderzoek slagen ze erin om met de regelmaat van een klok nieuwe variëteiten te ontwikkelen. Vaak gebeurt dit in samenwerking met andere gespecialiseerde bedrijven, overheidsinstanties en onderzoekscentra, die ook planten in vitro veredelen.

In dit kader leidde een eerdere samenwerking met Microflor uit Lochristi bijvoorbeeld tot het ontstaan van de ViV-collectie. Het resultaat van deze veredeling is een Helleborusplant die uitmunt door nieuwe kleuren, grotere bloemen, langere houdbaarheid en langere bloeitijden.

Catalogus om u tegen te zeggen

De catalogus van ‘Het Wilgenbroek’ biedt elke bloemen- of plantenliefhebber keuze naar hartenlust. Alleen al in de balkon- en terrasplanten is het aanbod bijzonder uitgebreid: Agapanthus in negen variëteiten, Blauwe en Kaapse Malva, Brassica, buxus, diverse heiderassen, Geranium, Hebe, Oleander, klimop, vetplantjes, viburnum, viooltjes… Daarnaast is er een even ruime keuze aan rozen, bomen en fruitbomen, vaste planten, hagen, pioenen, varens, grassen en schaduwplanten.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details