NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Het telen van laurier kan een ware kunst worden

Het telen van laurier kan een ware kunst worden

Laurica Plants uit Jabbeke bij Brugge is sinds zijn oprichting in de vroege jaren zeventig uitgegroeid tot internationaal marktleider in het telen van laurierplanten in vormsnoei of op stam. Laurus nobilis, letterlijk en figuurlijk een ‘nobele’ plant, werd in onze contreien geïntroduceerd door de Romeinen, die ze op hun beurt leerden kennen van de Grieken. Laurier stond in die tijden symbool voor overwinning.

Mede door de jarenlange inspanningen van Laurica Plants is laurier uitgegroeid tot een stijlvolle en aantrekkelijke verschijning in zuiders geïnspireerde tuinen, op zomerse terrassen en sfeervolle, luxueuze evenementen. Laurica Plants staat in voor de teelt, zusterbedrijf Lauretum spitst zich vooral toe op de verhuur.

‘Elke plant verlaat het bedrijf slechts na 7 tot 8 jaar’

 

Kwaliteit primeert

Laurica Plants werpt zich als familiebedrijf op als preferente, betrouwbare partner van groothandels, tuincentra, tuinarchitecten en tuinaannemers. Het spreekt voor zich dat een dergelijk veeleisend cliënteel staat op kwaliteit. En die krijgen ze ook. Elke Laurica plant die het bedrijf verlaat, krijgt immers een Laurica-label toegekend, wat borg staat voor uitmuntendheid via een doorgedreven kwaliteitscontrole en geavanceerde teelttechnieken. Dit label bevat tevens tal van praktische en waardevolle verzorgingstips. Precies met het oog op die kwaliteit wordt elke plant opgekweekt uit een stek. Dergelijke planten groeien weliswaar trager maar zijn veel gelijkmatiger qua bladgrootte, vorm en aroma. Bovendien ontwikkelen ze een compacter wortelgestel, waardoor ze beter gedijen in pot of kuip en waardoor ze ook beter geschikt zijn voor een strakke vormsnoei.

Geduld is een mooie deugd

Het telen van laurieren is een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid die een flinke dosis geduld vraagt. Zo wordt het onkruid nog steeds minutieus manueel verwijderd. Voorafgaand aan de levering wordt elke pot nog eens gewassen, vindt er een laatste snoeibeurt plaats, krijgen de potten een finale gietbeurt en wordt de stam extra beschermd met het oog op het transport. Wat het geduld nog meer op de proef stelt, is het feit dat elke plant pas na 7 à 8 jaar het bedrijf verlaat. Sommige laurierbomen op hun domein hebben zelfs de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt of overschreden. Een jaarlijks en eveneens tijdrovend ritueel bestaat erin om tegen 1 november alle planten binnen te halen, waarna ze pas in de lente weer buitengeplaatst worden. Tijdens de winterperiode krijgen ze hun vormsnoei en in de zomer worden ze steeds bijgeknipt. Op die manier wordt tevens een absolute uniformiteit van de planten gegarandeerd die leverbaar zijn in groottes die met 5 à 10 cm verspringen.

Internationale dimensie

Laurica plants is niet enkel actief in eigen land, maar bedient tevens professionele klanten in de Benelux en de rest van Europa. Zelfs tot in Dubai zijn de Laurica laurierplanten bijzonder geliefd. Laurica Plants kan op korte tijd grote leveringen aan, bijvoorbeeld voor diverse acties bij grote winkelketens en tuincentra. Voor het transport werken ze zowel met eigen voertuigen als met externe transporteurs. Snelheid staat daarbij centraal. Zo zijn leveringen binnen 1 dag  perfect haalbaar in Nederland en België.

Automatiseren waar mogelijk

Laurica plants werkt jaar in jaar uit met een vaste kern van acht medewerkers, aangevuld met extra krachten in het hoogseizoen. Omdat het welzijn en comfort van de medewerkers de volle aandacht wegdraagt, wordt er, waar mogelijk, geautomatiseerd. Werken op een comfortabele hoogte is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Toch zullen lang niet alle bewerkingen geautomatiseerd kunnen worden en blijft het telen van laurier grotendeels een manueel proces.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details