NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Help verspreiding ‘vreemde plantenziekten’ te voorkomen door ze te melden via nieuwe tool

Help verspreiding ‘vreemde plantenziekten’ te voorkomen door ze te melden via nieuwe tool

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) en Natuurpunt Studie hopen op die manier ook burgers in te schakelen in de bescherming van ons publieke en private groen tegen uitheemse ziekten en plagen. Die zogenoemde Q-organismen (met de Q van quarantaine) steken steeds vaker de grenzen van de Europese Unie over, en brengen schade toe aan ons milieu en onze voedselproductie.

Uw hulp is nodig!

Een plantenziekte of -pathogeen wordt als quarantaineorganisme (of Q-organisme) gebrandmerkt wanneer het door de EU-wetgeving als schadelijk wordt beschouwd voor de plantengezondheid, en dus grote economische en ecologische schade kan veroorzaken. Het beleid doet dan ook zijn best om de introductie en verdere verspreiding van dergelijke organismen te voorkomen. Eén van de acties in het kader van deze preventie, is de melding van (verdachte) insleep. 

ILVO, PCS en Natuurpunt vragen nu hulp van natuurvrijwilligers, maar ook van tuinliefhebbers, studenten, wetenschappers en professionals in de land-, tuin- en bosbouw om dit proces te versnellen. ‘Zij kunnen van het waarschuwingssysteem Beware&Note gebruikmaken om op te zoeken wat ze denken gezien te hebben. Dat kan gaan over insecten die zelf makkelijk identificeerbaar zijn of schimmels, bacteriën of virussen die herkenbare symptomen veroorzaken. Na identificatie kunnen zij ook melding maken van hun vondst’, legt Wouter Vanreusel van Natuurpunt uit. ‘Op die manier kunnen de bevoegde overheden en beheerders van bos-, natuur-, land- en tuinbouwgebieden en -percelen sneller tot actie overgaan.’

Dat meldingen door particulieren over verdachte organismen van onschatbare waarde zijn, bleek in het verleden al: ‘In 2006 deed een bonsailiefhebber bijvoorbeeld melding van een eigenaardige kever die hij gevonden had op een bonsaiboompje in Geraardsbergen. Uit de foto die hij meestuurde bleek al snel dat het om een Oost-Aziatische boktor ging, een uitheemse kever die grote schade kan toebrengen aan allerlei loofbomen’, vertelt Jochem Bonte van ILVO. ‘Die was samen met de boom uit Azië geïmporteerd. Kever en boom werden in quarantaine geplaatst, en er werden gelukkig geen andere eieren of larven gevonden. In Nederland moesten in 2007 en 2009 in totaal zo’n 270.000 planten vernietigd worden na uitbraak van een gelijkaardige Aziatische boktorsoort in woonwijken. Door de snelle reflex van die man uit Geraardsbergen is dus heel wat leed voorkomen kunnen worden.’

Hoe werkt de nieuwe app?

Stel, u treft tijdens een wandeling naaldbomen aan met uitdrogingsverschijnselen en paddenstoelen op de stam. U meldt zich aan op Beware&Note en filtert de databank voor schadelijke organismen op naaldbomen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details