NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Help, er ligt een lijk in de tuin!
Droog gras is slecht afbreekbaar en vormt een inerte, verstikkende laag. Verticuteren is dus de boodschp.

Help, er ligt een lijk in de tuin!

Zo breng je een dode grasmat weer tot leven

Dit is de noodkreet die heel wat tuinaannemers rond midden augustus te horen kregen. Zowat elk gazon in België was in strijd voor zijn overleving. Het gebrek aan neerslag in het voorjaar had de waterreserve in de bodem tot een minimumniveau gebracht.  Veel gras was al verbleekt nog voor de zomer echt moest beginnen. De hittegolf die daar bovenop kwam was dan ook van het goede te veel en maakte grassterfte onvermijdelijk. Daarom heeft zowat elke Belg met een tuin een uitzicht op een dorre vlakte aan verdroogd gras.  

Als tuinaannemer en expert inzake groen word je verwacht de wanhopige gazonbezitter de oplossing aan te reiken. Uiteraard is de schade geleden. De verdroogde grashalmen kan je niet meer reanimeren en zijn in die toestand eigenlijk een verontreiniging in de grasmat. Dit droge gras is slecht afbreekbaar en vormt een inerte verstikkende laag. 

Verticuteren

Het advies is om dit zo snel mogelijk te verwijderen, om het herstel van het gazon mogelijk te maken. Grondig verticuteren is de boodschap. Dit verticuteren doe je best daags voor een regenbui. Door de grote hoeveelheid verdroogd gras, zal je minstens een aantal keer over het gazon moeten rijden om dit alles zorgvuldig los te harken. Uiteraard is deze bewerking, naast de droogte, nog een extra belasting op het overlevende gras. 

De impact van het verticuteren kan je echter beperken. De nieuwste generatie ZR verticuteermachines van ELIET  is speciaal ontwikkeld om heel intensief de grasmat te reinigen maar met een minimum aan gazonbeschadiging. Deze zelfrijdende machines hebben namelijk heel veel ultradunne, dicht naast elkaar gemonteerde mesjes (15 mm tussenafstand) die bovendien overtop draaien. Zo harken ze in één passage tot de helft meer aan droog gras los. Het aantal werkgangen die nodig zijn om het terrein zuiver te maken kan zo aanzienlijk worden beperkt.

ELIET doorzaaimachines hebben een gepatenteerd zaadverdeelsysteem.

Doorzaaien

Na een grondige reiniging krijgt het overlevende gras weer vrije baan om uit te groeien. Het is verbazingwekkend hoe een ogenschijnlijk dode vlakte na wat regenval toch weer tot leven komt. Natuurlijk heeft de droogte haar tol geëist en is de grasvegetatie heel sterk uitgedund. Het is belangrijk in het najaar de grasdichtheid te herstellen, om een invasie van onkruid tegen te gaan. Doorzaaien is de aangewezen techniek. De maanden september en oktober creëren hiervoor de ideale omstandigheden. De bodem heeft in die maanden doorgaans een temperatuur tussen de 15 en 20°C, en met een gemiddelde neerslag rond de 100 mm/m² kan gras in recordtijd ontkiemen. 

Voorwaarde om van deze gunstige situatie te profiteren is dat je bij het doorzaaien het graszaad mooi in de bodem kan inbrengen. ELIET doorzaaimachines hebben een gepatenteerd zaadverdeelsysteem dat erin slaagt het graszaad heel gericht tot op een diepte van 1 cm in de bodem af te leggen. Bovendien zal de machine het geïnjecteerde graszaad ook meteen afdekken en aanwalsen. Ook bij doorzaaien is timing alles. Een natuurlijke regenbui is wat het graszaad nodig heeft om het kiemproces aan te steken. Zorg er vervolgens voor dat de bodem niet opnieuw uitdroogt; irrigatie kan dus noodzakelijk zijn. Daarna is het een kwestie van dagen alvorens de eerste grassprietjes boven steken. 

Bij doorzaaien mag je gul zijn met het graszaad. Doseer 25 gr/m², dan zal het jonge gras na opkomst de vlakte heel snel groen kleuren. Het oudere gras dat de droogte overleefde zal zich te midden van dit jonge geweld kunnen handhaven omdat het kan terugvallen op een beter gevormd wortelstel. Doorzaaien in de nazomer heeft een aantal voordelen: je kan na opkomst nog genieten van het fris-groene gazon, maar tevens gun je het prille gras nog een aantal weken om ook zijn wortels goed te ontwikkelen. Een goed ontwikkeld wortelstel is de levensverzekering om een droge periode in de volgende zomer ongeschonden door te komen.

Om een siergazon in stand te houden is renoveren in de vorm van verticuteren en doorzaaien de snelste en budgetvriendelijkste manier, die bovendien een quasi-garantie biedt op een geslaagd resultaat. Verlos uw klanten uit hun lijden en adviseer hen deze aanpak.           

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details