NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Hellend biodivers groendak in de Vlaamse Ardennen
Het groendak levert een mooi en blijvend resultaat op.

Hellend biodivers groendak in de Vlaamse Ardennen

Vlaanderen raakt meer en meer volgebouwd. Om dat te blijven combineren met ‘groen’ moet er creatief omgegaan worden met de nog vrije vierkante meters. Vice Verda heeft net dát doel voor ogen: zorg dragen voor de natuur in een geïndustrialiseerde leefwereld. Daarom zetten ze niet alleen in op groenbeleving in tuinen en parken, maar ook op gevels en daken.

Het bedrijf uit Aalter engageert zich voor ecologische verbetering en verhoogde biodiversiteit met duurzame lucht- en stofzuiverende groendaksystemen. Met zijn concepten en systemen brengt het flink toegenomen leefbaarheid in een sterk geürbaniseerde omgeving dichterbij: met positieve effecten op zowel welzijn, ontspanning en gezondheid. 

Vice Verda startte al in 2007 als pionier van groendaken en is intussen geëvolueerd naar een gezonde ‘groei’-kmo die zich anno 2022 specifiek richt op duurzaam groen. Die specifieke groei werd onder andere verwezenlijkt door een recente overname van Plant Design.

Voor dit specifiek project werd het systeem Floraset® FS 75 van Zinco geselecteerd.

Versterkende overname

Het bedrijf rondde de acquisitie van Plant Design uit Brussel nog op de valreep van 2021 af. Met deze investering versterkt Vice Verda zijn positie op de Belgische markt. Enerzijds door een tweede uitvalsbasis in Brussel, anderzijds door het aanbod ‘groene gevels’ in de diepte uit te breiden en te versterken. Dat kan dankzij de expertise en de ervaring van Plant Design, dat sinds 2007 een leidende positie inneemt bij het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van ‘Living Walls’.

Intussen zit bij familiebedrijf Vice Verda de tweede generatie mee aan het stuur en werd er in 2021 ook geïnvesteerd in een nieuwbouw-loods annex -kantoren in de thuisbasis in Aalter.

De installatie met de eigen kraanwagen liet een vlotte en veilige opbouw toe.

Floraset® FS 75

In principe kan op eender welk dak, inclusief de hellende variant, een groendak aangelegd worden. Er geldt slechts één noodzakelijke voorwaarde: de draagkracht. Zo werd recent een prachtig project gerealiseerd op een bijgebouw in een tuin in Wortegem-Petegem. Toen van de bouwheer de vraag kwam naar de mogelijkheden van een biodivers groendak, ging Vice Verda ter plaatse poolshoogte nemen. Na een diepgaande afweging van de draaglast van het dak – denk hierbij aan hellingsgraad en bereikbaarheid – werd het systeem Floraset® FS 75 van Zinco geselecteerd. Dat systeem laat namelijk toe om het afschuifrisico van het substraat te voorkomen. In dit project werd er onderaan de dakhelling ook een voldoende sterke stut voorzien, om zo de opbouw in te sluiten.

Er werd onderaan de dakhelling een voldoende sterke stut voorzien, om zo de opbouw in te sluiten.

Vegetatiemat zonder krimpnaden

Het groendak werd afgewerkt met een doorgewortelde vegetatiemat, opgekweekt met ongeveer zes verschillende sedumsoorten die op vollegrond gekweekt en afgehard zijn. De sedums worden gekweekt op een laag extensief substraat van 10-12 centimeter dat op een unieke én gepatenteerde schapenwoldrager ligt. Die drager is volledig verteerbaar en geeft geen krimpnaden na aanleg. De matten worden bovendien op een harde kern opgerold, waardoor ze eenvoudig te tillen en snel te verwerken zijn.

Dirk Van de Waeter, vennoot Vice Verda: “Ondanks een installatie net voor de zomer 2020, werd er snel een mooi en blijvend resultaat bereikt: de waterhoudende en onrotbare beschermmat BSM64 van Floraset® FS 75 speelt hierin een belangrijke rol. De installatie met de eigen kraanwagen liet ook nog een vlotte en veilige opbouw toe – ondanks een smalle oprit kon er zo met mini-bigbags worden bevoorraad.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details