NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groendaken zijn waardevolle investeringen
Steeds meer jongeren – voornamelijk in stedelijke omgevingen – kiezen voor een of andere vorm van groen op het dak/terras.

Groendaken zijn waardevolle investeringen

Dat ook bij de jongere generatie groendaken aan populariteit winnen, is al lang geen geheim meer. Steeds meer jongeren – voornamelijk in stedelijke omgevingen – kiezen voor een of andere vorm van groen op het dak/terras. Om toch te kunnen genieten van de rustgevende elementen die planten en bloemen te bieden hebben, en zo ook meteen een bijdrage te leveren aan de verkoeling van de omgeving, de biodiversiteit te stimuleren én fijn stof op te vangen.

Wat misschien minder bekend is, is dat ook de professionals die groendaken installeren steeds jonger worden. Een perfect voorbeeld daarvan is Pl@nt Groendakwinkel. Jef Bertels (26) maakt zijn klanten graag wegwijs in het geheel van groendaken en voorziet hiervoor alle benodigde materialen. Bij Pl@nt Groendakwinkel, in Vremde (Antwerpen), vindt de klant voor elk type groendak een opbouwhandleiding en hulpmiddelen om te berekenen wat allemaal nodig is. Hier kun je ook terecht met een bestaand plan voor een groendak, en dan wordt het pakket van alle materialen samengesteld.

De planten op het dak absorberen en verdampen de warmte, het dakoppervlak blijft koeler en zo wordt het gebouw eronder ook koeler.

Winkel voor zelfplaatsers

Jef Bertels, zaakvoerder Pl@nt Groendakwinkel: “Pl@nt is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in groendaken en daktuinen. Zo hebben we recent een vrij uniek project gerealiseerd in Heist. Daar kwam, in de buurt van het station in de Kouderkerkelaan van Heist, Ravelingen 3.0, een hypermoderne feestzaal. Voor het ontwerp van het gebouw met groendak werd de inspiratie gehaald bij een langwerpige kei met mos. Dat was best speciaal!”

“Door onze grote voorraad hebben we ook een winkel geopend voor zelfplaatsers. We beschikken dus over de nodige ervaring en productkennis om iedereen op pad te zetten in zijn eigen groendakproject. We maken daarbij vooral het onderscheid tussen sedumdaken en natuurdaken of bijendaken.”

Het aanleggen van een natuurdak vergt wel enige investering, maar op de lange termijn kan het leiden tot kostenbesparingen en een hogere waarde van het gebouw.

Sedumdak, vooral belangrijk in stedelijke gebieden

Jef Bertels: “Een van de belangrijkste voordelen van een sedumdak is dat het helpt om de hitte in de zomer te verminderen. Doordat de planten op het dak de warmte absorberen en verdampen, blijft het dakoppervlak koeler en wordt het gebouw eronder ook koeler. Dit kan leiden tot energiebesparingen, omdat er minder behoefte is aan airconditioning. Bovendien kan het verminderen van de hitte op het dak de levensduur van de dakbedekking verlengen, waardoor de kosten van reparaties en vervangingen worden verminderd.”

“Een ander voordeel van een sedumdak is dat het helpt om water vast te houden en afvoerproblemen te verminderen. De planten op het dak absorberen regenwater en verdampen het in de lucht, waardoor de belasting op het rioolsysteem wordt verminderd. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar er veel bestrating is en weinig groen, waardoor er veel wateroverlast kan ontstaan.”

Voor het ontwerp van Ravelingen 3.0 werd de inspiratie gehaald bij een langwerpige kei met mos.

Bijendak, een echte tuin op het dak

“Een natuurdak, ook wel een intensief groendak of bijendak genoemd, is een echte tuin op het dak. De opbouw is gelijkend aan een sedumdak, met uitzondering van de dimensies. Het is een dak dat bedekt is met levende planten en vegetatie. Een van de belangrijkste voordelen van een natuurdak is de bijdrage aan een groenere omgeving. Het biedt een thuis voor vogels, insecten en andere kleine dieren die normaal gesproken niet veel ruimte hebben in stedelijke gebieden. Bovendien helpt het bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, door het verminderen van het stedelijk hitte-eilandeffect en het absorberen van schadelijke gassen en deeltjes uit de lucht.”

“Het aanleggen van een natuurdak vraagt wel enige investering, maar op de lange termijn kan het leiden tot kostenbesparingen en een hogere waarde van het gebouw. Het aanleggen van een natuurdak vergt wel enige expertise en planning. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren als het gewicht van het dak en de juiste waterafvoer, om te zorgen voor een veilige en duurzame constructie. Maar het levert altijd een groenere omgeving op, vermindert de energierekening en draagt bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het kan daarom een waardevolle investering zijn voor zowel particulieren als organisaties”, besluit Jef Bertels.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details