NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groen dat gelukkig maakt vergt expertise en kwaliteit
Bij dit project kwam heel veel expertise kijken.

Groen dat gelukkig maakt vergt expertise en kwaliteit

Project Heilig-Hartkliniek in Kortrijk: 1.500 m² daktuin en 1.000 m² op volle grond

De nog steeds toenemende urbanisatie leidt ertoe dat heel wat groene zones onder druk komen te staan. Gelukkig gaan steeds meer bedrijven creatief om met flora; ze zetten een nadrukkelijk groene stempel op bestaande, gerenoveerde en nieuwe panden. Die positieve evolutie steunt op expertise en kwaliteit.

Green Building Projects uit Brugge specialiseert zich al vijftien jaar in deze materie en is ondertussen een vaste waarde in de sector. Ooit gestart met enkel groendaken en groengevels, breidde het bedrijf in de loop der jaren zijn werkgebied uit naar volledige tuin- en omgevingsaanleg. 

“We kregen meer en meer de vraag van aannemers en architecten om het hele pakket uit te voeren. Van advies en ontwerp tot volledige aanleg van bestrating, beplanting en constructies”, zegt Simon Perneel, zaakvoerder van GBP. “Eén totaalaannemer, die op de hoogte is van technieken op volle grond én op het dak, biedt een grote meerwaarde voor de bouwheer en architect. Ook tuinaannemers met minder ervaring in deze niche kunnen door ons bedrijf cruciale taken laten uitvoeren, zoals het plaatsen van drainage en substraat, waarna ze dan zelf de beplantingswerken kunnen overnemen. Bij daktuinen is de onderbouw immers de sleutel tot succes.”

Het binnengebied van de Heilig-Hartkliniek werd door Green Building Projects volledig heraangelegd.

Groen dat groen blijft

Je hoort en leest het almaar vaker: installeer een groendak of groengevel, en de werklust neemt toe, de mensen zijn gelukkiger, de zieken genezen sneller. Dat klopt allemaal – op voorwaarde dat het groen ook groen is én blijft, dat de beplanting slaagt en dat de renders die potentiële kopers doen kwijlen bij een nieuw project ook worden waargemaakt. Al te vaak werd gebouw-begroening in nieuwbouwprojecten stiefmoederlijk behandeld en werden projecten uitgevoerd met minderwaardige opbouw en/of materialen. Dat resulteerde in teleurstellingen en was allerminst een promotie voor de sector.

“De laatste twee jaar zien we gelukkig een grote kentering”, aldus Simon Perneel. “Architecten en ontwikkelaars kennen nu de problemen van vroeger en zien ook absoluut de meerwaarde van groene toepassingen bij hun gebouw. Ze zijn nu beter geïnformeerd, weten dat ze aandacht moeten hebben voor voldoende waterbuffer en voldoende groeimedium. Dat leidt tot merkbaar meer kwalitatief afgewerkte projecten. En dan blijkt inderdaad dat groen gelukkig maakt.”

Natuurlijke processen

Green Building Projects zet ondertussen al de volgende stap in deze evolutie. 

Simon Perneel: ”We streven naar een overduidelijke plus voor (stads)natuur: we opteren resoluut voor natuurlijke processen, zoals de aanleg van bijenvriendelijke planten, het opzetten van samenwerkingen met imkers, het vermijden van onnodige verharding, bodemonderzoek… Bij voorkeur worden we aan het begin van een ‘vergroenings’-project ingeschakeld: van ontwerp, over inrichting, tot onderhoudsbeheer. Enkel zo kan een groene ruimte gegarandeerd en optimaal duurzaam worden én blijven. Het respect voor bestaand groen gaat bij ons voor alles. Bomen en hun wortels worden beschermd en bedreigende ingrepen worden steevast vermeden. Dat geldt ook voor de bodem: tijdens de aanleg van verharding of infrastructuur wordt waar nodig de bodemstructuur gevrijwaard door het gebruik van rijplaten of aangepaste handelingen. Kortom, geen enkel stukje groen komt bij ons meer dan strikt noodzakelijk onder druk te staan.”

Verschillende betontechnieken werden toegepast voor de bestrating en op maat gemaakte plantenbakken.

Maatwerk

Simon Perneel: “Recent mochten we een heel knap project opleveren voor de Heilig-Hartkliniek in Kortrijk. Het binnengebied, dat zich voor 70% op een ondergrondse parkeergarage bevindt, en de omgeving zelf op volle grond werden door ons bedrijf volledig heraangelegd. Verschillende betontechnieken werden toegepast voor de bestrating, maar ook voor prachtige, op maat gemaakte plantenbakken. Een project waarbij veel expertise kwam kijken en waarin we ons ei kwijt konden. Door de ligging van de kliniek is de nieuwe site toegankelijk voor patiënten én wandelende en fietsende Kortrijkzanen. Het hele project behelst ongeveer 1.500 m² daktuin en 1.000 m² op volle grond. We plaatsten 22 grote bomen en net geen 1.700 planten en struiken. De daktuin voorziet in een laad- en loszone voor busjes van het woonzorgcentrum en een mooie groene omgeving voor een kindercrèche, en dient bovendien als brandweerweg. Deze opdracht werd uitgevoerd voor aannemer Cordeel en werd meteen gekoppeld aan het project Woodskot, een gelijkaardige opdracht met studentenkoten in Anderlecht. Twee projecten waarop we met een goed gevoel terugblikken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details