NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Good Urban Practice’ brengt meer groen naar de steden
Onze ‘ruimte’ is een schaars goed geworden. Vlaanderen is daarbij een van de drukst bewoonde regio’s van Europa.

‘Good Urban Practice’ brengt meer groen naar de steden

Hertogensite/Janseniushof: groen tot op het dak van de ondergrondse parkeerplaatsen

De Hertogensite, de voormalige ziekenhuissite in hartje Leuven, wordt omgevormd tot een nieuw stadskwartier. Waar deze historische plek in het verleden vooral zorg huisvestte, staat in de nieuwe invulling het ‘ontzorgen’ van de toekomstige inwoners centraal. Hier zal er gewoond worden in een groene omgeving langs de Dijle, die opnieuw bovengronds zal stromen, te midden van historische gebouwen en tal van commerciële faciliteiten. Een plek waar wonen, natuur en cultuur versmelten tot een geheel dat het verleden eert en de toekomst omarmt. En voor de ‘groene daken’ staat Disaghor-Dockx garant!

Disaghor-Dockx is één van de voornaamste leveranciers voor (tuin)aannemers en openbare besturen in België.

Wie houdt van natuur komt maar best in het centrum van Leuven wonen, tegenwoordig. Want de voorheen versteende ziekenhuissite wordt opnieuw ontwikkeld tot een binnenstedelijke groene long waarin water en natuur de hoofdrol spelen. Naast het vele groen krijgen ook de waterlopen ‘Aa’ en de ‘Dijle’ opnieuw zuurstof. Die laatste doorkruist het gebied van noord tot zuid, en vormt zo een structurerend en beeldbepalend element van de Hertogensite. De gehele site wordt sterk verankerd binnen het omringende stadweefsel, door talloze groene doorsteken, boulevards, pleinen en fiets- en wandelpaden. Het 1,6 hectare grote centrale stadspark vormt, met haar ligweide die schuin afloopt richting de oevers van de Dijle, een centraal rustpunt. De gekozen boomsoorten garanderen een ecologische diversiteit en de bloemrijke hooilanden voegen een esthetische toets toe.

Veel groen, ook op daken

Maar het groen werd in dit geval ook doorgetrokken naar de daken van de meeste gebouwen. Een expert ter zake is Disaghor-Dockx. Het bedrijf is één van de voornaamste leveranciers voor (tuin)aannemers en openbare besturen in België. Via een sterk netwerk van depots en technische ondersteuning ‘on the field’ zijn ze een belangrijke handelspartner voor alle bedrijven en overheden actief in de ‘groene ruimte’. Het bedrijf uit Ruiselede, dat tegenwoordig bestuurd wordt door Sébastien de Cartier d’Yves en Celine Van Rijckeghem, neemt namelijk de vergroening van stedelijke omgevingen heel serieus, mede door middel van hun ‘Good Urban Practice’-project. 

De paadjes zijn uitgewerkt in mengpuin met daarboven stabilisé, en hierop zijn de kleiklinkers geplaatst.

Intelligente langetermijnvisie

Sébastien de Cartier d’Yves, zaakvoerder Disaghor-Dockx: ‘Stilaan bereikt de leefbaarheid van onze stedelijke omgevingen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn grenzen. Onze ‘ruimte’ is een schaars goed geworden. Vlaanderen is daarbij één van de drukst bewoonde regio’s van Europa. De gestage groei van de bevolking en annex dorpen en steden zorgen voor een ongeziene druk op de leefomgeving en de natuur. Resoluut kiezen voor integratie van ‘groen’ binnen ruimtelijke ordening geeft blijk van een intelligente langetermijnvisie. Via ‘Good Urban Practice’ willen we de verschillende actoren informeren over de nieuwste mogelijkheden om samen tot een duurzame, sociale, economische en ecologische integratie van ‘groen’ in openbare ruimte te komen.

Wie houdt van natuur, komt maar best in het centrum van Leuven wonen.

Groendakopbouw de enige oplossing

Sébastien de Cartier d’Yves, zaakvoerder Disaghor-Dockx: ‘Voor De Hertogensite en Het Janseniushof werden er heel wat groene zones voorzien. Dat groen werd zelfs doorgetrokken tot op het dak van de ondergrondse parkeerplaatsen. En omdat er dan uiteraard moest gestart worden van een betonnen vloerplaat was een groendakopbouw de enige oplossing. We hebben daarvoor gewerkt met substraat op het drainagesysteem, 50 cm bij Hertogensite en 40 cm bij Janseniushof. Op de plaatsen waar de bomen staan, hebben we dan het substraat verhoogd. Bovendien hebben we, om het omwaaien van de bomen te voorkomen, op het drainagemateriaal een betonnet geplaatst. Daarop werd dan de kluitverankering bevestigd.’

‘Waar de parkeerplaatsen zijn, werd onderbouwlava 0/32 als onder-fundering gebruikt plus een legbed. Op dit legbed-substraat plaatsten we dan de grasdallen. De paadjes zijn dan weer uitgewerkt in mengpuin met daarboven stabilisé, en hierop zijn de kleiklinkers geplaatst. Op de Hertogensite, fase 3B, is bovendien bijna alles waterdoorlatend, denk hierbij aan kasseien met grasvoegen, kasseien met split, grastegels en Nidagravel met kiezel. Dit project werd uitgevoerd door Q-landscape bv uit Zoutleeuw, in samenwerking met hoofdaannemer Algemene Bouwonderneming Vandebos nv uit Alken.’  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details