NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Geteisterd gazon in een maand weer gezond
21 september 2020: algemeen zicht op een door droogte en hitte geteisterd gazon, zoals dat overal in Vlaanderen te vinden was.

Geteisterd gazon in een maand weer gezond

2020 zal als een merkwaardig jaar de geschiedenis ingaan. Maar tuinliefhebbers zullen zich mogelijk ook blijven herinneren hoe zonnig, warm en, bovenal, droog het jaar was, en welke desastreuze gevolgen dat soms had voor het gazon. Gelukkig bestaan er slimme remedies.

Vanaf eind mei al lagen heel wat gazons er uitgedroogd bij. De intense hittegolf van augustus gaf er nog een ferme klap bovenop. Wie water kon (en mocht) geven, kon enkel een volledige ondergang vermijden. Met de terugkerende regens van eind september, was het dan ook hoog tijd om het gazon te revitaliseren en het bemestingspeil weer op niveau te brengen. COMPO EXPERT zocht en vond een gewillige tuineigenaar om zijn aanpak bij te demonstreren.

28 oktober 2020: het gazon is nu vitaal en kan gezond en weerstandbiedend de winter in.

Demotest

Ondanks een bemestingsbeurt en regelmatige, flinke watergiften, lag de tuin in kwestie er eind september maar belabberd bij. Om het gazon de kans te geven gezond, gevuld en veerkrachtig de winter in te gaan en er zo ook weer uit te komen, demonstreerde COMPO EXPERT een meervoudige aanpak, met aandacht voor het waterindringingsvermogen van de bodem, het vitalisatieherstel van de grassen, een verbetering van het klei-humuscomplex én een aangepaste winterbemesting. Alle producten werden op 7 oktober gespoten of gestrooid; tegen het einde van de maand waren de resultaten al duidelijk zichtbaar. 

Waterindringingsvermogen

In de eerste plaats werd het gazon bespoten met een wetting agent (Kick®, 25 ml/are) en een vitaliserend product (Vitanica® RZ, 200 ml/are), en dat met tien liter water/are. De behandeling met Kick® had tot doel een vlot en gelijkmatig insijpelen van het regenwater te verkrijgen. Tijdens zeer droge periodes hebben sommige bodems namelijk de neiging om waterafstotend te worden, of toch minstens tot een soort kanalisatie over te gaan bij de afvoer van regen- of beregeningswater. Daardoor zullen sommige delen van het gazon wel gelijkmatig water ontvangen, maar andere helemaal niet.

Bij het behandelde gazon was het duidelijk dat sommige delen meer te lijden hadden onder de droogte dan andere. Met behulp van Kick® werden zowel die verschillen als het waterafstotend karakter van de bodem opgeheven en de uniformiteit van het gazon hersteld. 

In tijden van extreme weersomstandigheden, wordt deze behandeling best maandelijks herhaald.

21 september 2020: duidelijk waterafstotende plekken met sterk wegkwijnend en verbrand gras.

Revitalisatie

Gelijktijdig met Kick®, werd ook de vloeibare NK-meststof 5-5 Vitanica® RZ gespoten. Beide producten zijn immers perfect mengbaar. 

De grootste waarde van het vitaliserende product ligt in de aanwezigheid van zeewierextracten en de nuttige bodembacterie Bacillus amyloliquefaciens. De zeewieren zijn rijk aan het groeistimulerende auxinehormoon, terwijl de bacteriën zich ontwikkelen als een biofilm op de wortels en een symbiose aangaan met de graswortels. 

Klei-humuscomplex

Het bodemverbeterende middel Karisol® Complex (25 kg/are), rijk aan zowel organische stof als calcium, werd onmiddellijk na de bespuiting toegediend. Voor een goede bodemstructuur is het namelijk belangrijk dat calcium een groot deel uitmaakt van de voedingselementen op het klei-humuscomplex. In tegenstelling tot bekalking, voert Karisol® Complex bovendien calcium aan zonder de zuurtegraad van de bodem te beïnvloeden.

Afhankelijk van de aard van het klei-humuscomplex moet een onderhoudsbemesting met Karisol® Complex minstens tweemaal per jaar uitgevoerd worden.

28 oktober 2020: de droogteplekken zijn verdwenen en het gazon dat bijna verloren leek, is nu prachtig hersteld.

Najaarsbemesting

Tot slot kreeg het gazon een najaarsbemesting met Floranid® Twin Club (4 kg/are). Dankzij de 10-5-20 NPK-samenstelling van dit product, wordt een te hoge aanvoer van stikstof vermeden, terwijl het grote aandeel kalium extra kracht biedt tegen betreding en de aankomende gure weersomstandigheden. Aangezien een belangrijk deel van de stikstof in Floranid® Twin Club onder een traag werkende vorm aanwezig is, met vrijstelling gedurende ongeveer vier maanden, zakt het gras tijdens de wintermaanden bovendien niet opnieuw weg inzake voeding.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details