NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Gamma minigravers uitgebreid met voor Europa ontwikkelde Stage V machines
De circa 2 ton wegende PC20R-5 heeft dankzij de bovenliggende boomcilinder veel uitbreekkracht: 15,9 kN.

Gamma minigravers uitgebreid met voor Europa ontwikkelde Stage V machines

PC17R-5 en PC20R-5 met conventionele achterbouw

Met de nieuwe PC17R-5 en PC20R-5 is het omvangrijke gamma minigravers van Komatsu uitgebreid tot maar liefst twaalf modellen. Anders dan de PC16R-3 en PC18MR-5 zijn het echter geen binnendraaiers, maar hebben ze een conventionele achterbouw met contragewicht. Dat levert meer hefvermogen en een grotere stabiliteit op. Het laat ook een grotere cabine toe, zo horen we van invoerder BIA, en dat is goed nieuws voor machinisten.

De PC17R-5 en PC20R-5 zijn twee totaal nieuwe machines en Komatsu heeft ze ontworpen vanuit de vraag naar hoge prestaties en comfort, aanpasbaarheid, lage gebruikskosten en een hoge mate van veiligheid. Ook hier geldt: Komatsu build quality: alle onderdelen zijn door Komatsu ontwikkeld en geproduceerd. Invoerder BIA verdeelt het compacte gamma van Komatsu in de Benelux hoofdzakelijk via een dealernetwerk. Bij deze lokale partners, waarvan een twintigtal in België, kunnen plaatselijke tuinaanleggers en aannemers rechtstreeks terecht voor aankoop, huur en service.

Interessant is dat beide minigravers speciaal zijn ontwikkeld voor de Europese markt. Ze hebben dan ook de hier inmiddels vereiste Stage V motor, die zonder DPF en Adblue zorgt voor een laag brandstofverbruik en een eveneens lage uitstoot. De Komatsu 3D67W-2 driecilinder motor levert 11,8 kW (15,8 PK) vermogen bij 2600 toeren.

De nieuwe minigravers zijn geen binnendraaiers, maar hebben een conventionele achterbouw met contragewicht ter verhoging van de stabiliteit.

Veel overeenkomsten

Vanbuiten is er aan beide minigravers nauwelijks verschil te zien. Ze hebben hetzelfde design van bovenbouw, cabine en achterkant. De cabine is volgens Komatsu de ruimste in zijn segment, met een ergonomische bediening en veel oog voor comfort. Zo is er als optie een verstelbare geveerde Grammer-stoel leverbaar. Door het grote glasoppervlak ervaart de machinist een goede zichtbaarheid rondom op het werk, terwijl het vernieuwde design van de rubberen rupsen zorgt voor minder voelbare vibraties.

De cabine heeft niet de bij minigravers steeds vaker voorkomende ‘tilting cab’ voor gemakkelijk onderhoud aan de motor. Dat hij niet is weg te kantelen, heeft een simpele reden: beide minigravers zijn via de vaste hijsogen op het cabinedak gemakkelijk per hijskraan te verplaatsen. Om dagelijks inspectie en het onderhoud toch zo eenvoudig mogelijk te maken, is gezorgd voor een drietal grote serviceluiken en kregen veel technische componenten een ergonomische plaatsing. Het meeste onderhoud is daardoor prima vanaf grondniveau te doen.

Door de grote serviceluiken is het meeste onderhoud prima vanaf grondniveau te doen.

Duidelijke verschillen

Ook al lijken beide minigravers uiterlijk veel op elkaar, er zijn in de praktijk de nodige verschillen en die zien we terug in zaken als uitrusting/opties en hef- en uitbreekkrachten. 

Zo heeft de 1,7-1,8 tons PC17R-5 een onderliggende boomcilinder en een ruime standaarduitrusting voor brede toepassingen. Zijn compactheid blijkt uit het smalle dozerblad en de uitbreekkracht op de bak bedraagt 11,9 kN. De circa 2 ton wegende PC20R-5 heeft juist een breed dozerblad en dankzij de bovenliggende boomcilinder veel meer uitbreekkracht: 15,9 kN. De bescherming van de cilinder laat toe om vrachtwagens te laden. Bij de PC20R-5 zorgen de vele optiemogelijkheden af-fabriek ervoor dat hij goed aanpasbaar is voor specifieke werkzaamheden. Beide machines zijn leverbaar met twee armlengtes: standaard of lang.

De 1,7-1,8 tons PC17R-5 is gemakkelijk binnen de 3,5 tons wetgeving te transporteren op een standaard trailer.

Veelzijdigheid en veiligheid

Beide minigravers maken gebruik van eenzelfde HS-onderwagen met nieuw rupsloopwerk en aanpasbare spoorbreedte. Afhankelijk van de situatie op de werkplek, kan de spoorbreedte worden verbreed om meer stabiliteit te verkrijgen, of juist versmald om een smalle doorgang te passeren of voor transport op een aanhanger.

De iets zwaardere PC20R-5 kan af-fabriek worden uitgerust met een hydraulische kantelstuk, waarvoor als optie een derde hulpcircuit mogelijk is en een vierde circuit voor een hydraulische snelwissel. Andere optie is de proportionele bediening voor aanbouwdelen.

Veiligheid is altijd een prioriteit geweest voor Komatsu. Ook deze minigravers zijn daarom uitgerust met het double lock systeem. Dat zorgt ervoor dat de machine nooit onverwachte bewegingen maakt die gevaarlijk kunnen zijn voor omstanders. Verder maken de machines gebruik van het draadloze communicatiesysteem Komtrax.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details