NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Extra groeiondersteuning voor het gras nu is energiewinst later
Kalium houdt de cel-spanning op peil en wapent cellen beter tegen een aankomende vorst.

Extra groeiondersteuning voor het gras nu is energiewinst later

De groene heropleving die we kort na de eerste regenbuien zagen op de golf- en sportvelden, doet ons de dorre woestijnvlakten van de afgelopen maanden snel vergeten. Water was koning, deze zomer, en zelfs voor die velden waar beregend werd, bleef de groei duidelijk achterop omwille van de intense stressomstandigheden. 

De grasplanten gaan op die manier de winter in met een kleinere hoeveelheid aan plantreserves, waardoor ze alle baat hebben bij een bemestingsstrategie die enerzijds een aangepaste voeding en anderzijds voldoende versterking biedt.

Aangepaste voeding

Hoezo, aangepaste voeding? In het latere najaar wordt er namelijk geen nadruk meer gelegd op stikstof (N), maar eerder op kalium (K). De regen in het vroege najaar en de nog relatief hoge bodemtemperatuur maken dat er nog een aanzienlijke hoeveelheid N zal vrijkomen door middel van mineralisatie van de aanwezige organische stof. 

Robin Van Havermaet, product & crop manager: “Bijgevolg kunnen veel nieuwe plantencellen gevormd worden door de grasplanten, maar we moeten deze cellen ook stevig maken. Kalium zal hierbij helpen, doordat het de cel-spanning op peil houdt en cellen zo beter wapent tegen een aankomende vorst en andere abiotische stressfactoren. Zetten we deze theorie om in de praktijk, dan komen we uit bij Fertilis® Swing NK, een fijn-granulaat meststof met als samenstelling NK(+Mg) 8-24(+5,5). Naast een zeer geschikte nutriëntenverhouding voor het najaar, bevat deze meststof ook de nuttige bodembacterie Bacillus subtilis stam E4-CDX®, die de plantwortels koloniseert en het gras voorziet van biostimulante stoffen.”

Gras blijft in barre omstandigheden vitaal en mooi op kleur door anti-stressmoleculen.

Stressvolle periode

Het gras heeft zich al sterk moeten weren, de laatste maanden, en met de winter voor de deur komt er weereen stressvolle periode aan, gekenmerkt door dauw, koude, betreding… Daarom loont het dit seizoen zelfs extra de moeite om binnen de bemestingsstrategie ook biostimulanten op te nemen. 

Robin Van Havermaet: “Vitanica® P3 Extra is een unieke, veelzijdige meststofoplossing met NPK 5-9-10 die gebaseerd is op twee zeewierextracten, namelijk van de reuzenkelp (Ecklonia maxima) en knotswier (Ascophyllum nodosum), en bevat ook alle micronutriënten. Dankzij deze specifieke formulering is Vitanica® P3 Extra enerzijds geschikt om het gras in barre omstandigheden preventief toch nog vitaal en mooi op kleur te houden, omwille van de aanwezigheid van anti-stressmoleculen. Anderzijds creëert het ook een sterk hersteleffect dankzij zijn groeistimulerende stoffen.” 

“Om, ten slotte, de grasplanten nog verder te wapenen tegen externe abiotische stressfactoren, kunnen we met Vitanica® Si ook meer silicium aanleveren aan de grasplanten, zodanig dat dit mee kan worden ingebouwd in de celwanden en de bladschijven fysisch nog extra worden versterkt.”

“Met deze drie sterkhouders voor het najaar en de winter ter invulling van de basisvoeding en plantversterking, kunnen we de grasplanten de nodige ondersteuning geven om ook deze winter gezond en groen door te komen”, besluit Van Havermaet.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details