Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Bestrating

Esthetisch, duurzaam en veilig bestratingsmateriaal

Automobilisten rijden trager op kleiklinkers dan op beton of asfalt, wat het geluid beperkt en de verkeersveiligheid verhoogt.

Tekst | Sara Dekesel

Beeld | Wienerberger

26 april 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Als u aan kleiklinkers denkt, ziet u misschien een tuinpad of zwemvijverrand voor ogen. Vele kleiklinkers van Wienerberger zijn echter ook perfect geschikt voor plaatsen die tegen een stootje moeten kunnen, zoals parkings, straten en pleinen. Dus waarom niet kiezen voor dit esthetische en duurzame bestratingsmateriaal voor uw openbaar project?

Natuurlijke kleiklinkers hebben een prachtige authentieke uitstraling. Ze zijn bovendien duurzaam, kleurvast en slijtvast. Zelfs onder uitzonderlijke omstandigheden zoals extreme vorst en druk gaan Wienerberger kleiklinkers gemiddeld 125 jaar mee. Op wegen bieden ze twee extra voordelen: verharding in keperverband beperkt het geluid van doorgaand verkeer met enkele decibels, en bestuurders rijden op kleiklinkers automatisch minder snel dan op wegen met asfalt of beton, wat de verkeersveiligheid verhoogt. Is uw keuze gemaakt? Dan geven we u graag enkele tips mee.

Impact van formaat

Wanneer u de mooiste kleiklinker voor uw project gekozen hebt uit de vele kleuren en texturen uit het Wienerberger assortiment, is de volgende vraag welk formaat u wenst. Voor publieke toepassingen raadt de fabrikant u iets dikkere modellen aan, met een groter formaat dan voor particuliere projecten. 

Grote en extra grote formaten zijn eenvoudig en snel te plaatsen, wat het aantal arbeidsuren beperkt. De materiaalkost zal ook lager zijn, en het kleinere voegaandeel vereenvoudigt het onderhoud. De meest geschikte oplossingen voor wegen en publieke ruimtes zijn daarom het traditioneel rechthoekige, iets bredere Waaldikformaat, de Kwadratacollectie in tegelformaat met de sterkte van pure keramische klinkers, en de robuuster ogende buitenbeentjes van de Scala-reeks in extra lange versie en in keiformaat.   

Kleiklinkers van Wienerberger gaan zelfs onder extreme druk en temperaturen gemiddeld 125 jaar mee.

Duurzaam verband 

Ook de keuze van het verband of legpatroon heeft meer dan alleen een esthetische impact. Het is belangrijk om rekening te houden met de aard van de belasting op het wegdek. In het halfsteensverband worden de kleiklinkers haaks op de rijrichting geplaatst en wordt telkens een halve steen versprongen. In dit verband bieden ze minder weerstand tegen wringkrachten door zware of draaiende voertuigen. Door de kleiklinkers in een hoek van 45 graden te plaatsen ten opzichte van de basis, en de volgende telkens een kwartslag te draaien, bekomt men een visgraatverband. Dat vereist wat meer zaagwerk en creëert iets meer afval, maar het is minder gevoelig voor de rem- en versnellingskrachten van traag rijdend, zwaar en draaiend verkeer. 

Het elleboogverband heeft hetzelfde patroon als het visgraatverband, maar wordt aangebracht in de asrichting van de weg, zonder hoek van 45 graden. In de lengterichting is het iets minder stabiel dan visgraatverband. Daarom is het vooral geschikt voor minder belaste zones zoals parkeerstroken.  

Losse of vaste voegen?  

De meest gekozen invulling voor kleiklinkervoegen is los zand met een maximale korrel van 1 à 2 millimeter. Dat is goedkoop en snel te plaatsen, en laat een eenvoudige vervanging van de klinkers toe. Als u onkruid in de voegen wil vermijden, kan u opteren voor een iets duurdere, vaste vulling met onkruidwerend zand, een gefixeerde zandvoeg of kunstharsen. Bij losse materialen is de voeg best twee à drie millimeter breed, voor een hoge verplaatsingsweerstand en minimale kans op erosie van de voeg. Bij vaste, gesloten voegvullingen moet de voegbreedte minstens 3 millimeter zijn, en is een helling met afloop of waterafvoer vereist. 

Waterpasserende bestrating 

Passaqua kleiklinkers zijn uitgerust met afstandhouders, waardoor u ze met 6 millimeter brede voegen kunt plaatsen. Zo kan het hemelwater gemakkelijk in de bodem sijpelen. De verharde oppervlakte bestaat voor zo’n 10% uit voegen, de minimale vereiste voor waterdoorlatende verharding. Passaqua kleiklinkers zijn comfortabel in gebruik en scoren daardoor hoog bij wie op zoek is naar een hoogwaardig bestratingsmateriaal. Ze zijn geschikt voor terrassen en opritten rondom particuliere woningen en in verkavelingen. Evengoed vinden ze een plek op openbare ruimtes zoals parkings, pleinen, fietspaden en evacuatiewegen voor de brandweer.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Thomas Goossens

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel je graag meer over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details