- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
September: naast de koelere ochtenden en eerste herfstkleuren, brengt de maand steevast die back-to-school-vibes mee. Ook als tuinaannemer en groenondernemer kunnen een paar uren extra op de schoolbanken geen kwaad. Met een dag- of zelfs een jaaropleiding hou je je kennis op peil en blijf je op de hoogte van de nieuwste trends. Kenners zien in het klimaatrobuust maken van onze tuinen en de overschakeling naar accumachines de belangrijkste veranderingen voor de komende jaren.
Een goed opgeleid tuinaannemer is er twee waard. En omdat onze sector letterlijk groeit, bloeit en evolueert, doe je er goed aan om ook je skills te blijven bijschaven. Zo wordt de grootste uitdaging in ons beroep – mooie tuinen aanleggen en onderhouden in een veranderend klimaat – ook een manier om je te onderscheiden. Met de juiste opleidingen geef je de tuinen en het openbaar groen in je portefeuille alle kansen.
Een van de plaatsen waar je zulke opleidingen kan volgen, is Inverde, het opleidingscentrum van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Die bijscholingen gaan van beleid en advies tot praktijkopleidingen over kettingzagen en boomverzorging, en zijn specifiek voor professionals. Directeur Raf Somers: “De komende jaren moet je de uitdagingen van het veranderende klimaat meenemen in je tuinaanleg. Denk bijvoorbeeld aan minder verharding. Dat gaat samen met een verhoogde interesse in ecologisch werken, zowel bij tuinaannemers als bij hun klanten. Tuinen zien vandaag al af van veranderingen in het weer en het klimaat. Mensen houden niet van een uitgedroogd gazon, dus gaan ze op zoek naar alternatieven. Onze opleidingen zetten je op de juiste weg.”
Zo kan je een traject van twee jaar volgen bij Inverde over ecologische tuin- en landschapsinrichting, waarbij je op een andere manier leert kijken naar beplanting. De opleiding is een schot in de roos, omdat je er ook een netwerk van mensen en organisaties leert kennen, en van elkaar leert. Daarnaast zijn er kortere opleidingen over bijvoorbeeld de aanleg en het beheer van bloemenweiden, of de aanleg en het beheer van een biodiverse tuin.
“Ook de overschakeling naar accumachines is een trend die zich doorzet. Het afbouwen van toestellen op benzine is niet alleen beter voor het milieu, maar ook aangenamer voor de gebruiker. Er zijn minder vibraties en geluid. Al vraagt deze overschakeling wel enkele aanpassingen. Zo is het onderhoud anders dan bij machines met een benzinemotor. Om je machines in topconditie te houden, bieden we hier dan ook een opleiding over aan.”
Wat echt onmisbaar is voor een tuinaannemer in 2024, is volgens Inverde een basiskennis van de ecologie. Somers: “We moeten leren meewerken met de natuur en op zoek gaan naar de juiste plant op de juiste plaats. Zo is er minder onderhoud nodig en creëer je meer biodiversiteit. Een win-win.”
Marc Ballekens, directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw, kortweg PCLT, bevestigt dat de machinesector zowel in het privaat als openbaar groen aan sneltempo evolueert: “Logisch: de groensector wil geen extra CO2 de lucht in blazen. Wij leren de openbare besturen en de tuinaannemers om met die nieuwe apparatuur te werken. Hoe laad je een accu op? Hoe optimaliseer je je werk? Met een opleiding over het gebruik en onderhoud van je bosmaaier of haagschaar weet je dat je veilig en efficiënt werkt. Goed voor jou en goed voor je machine.”
Met het veranderende klimaat wordt ook plantenkennis nog belangrijker. “Er komt een stuk droogtekennis bij, want je wil geen tuin plannen vol droogtegevoelige planten. Met praktische opleidingen zoals ‘Boomsoorten in een veranderend klimaat’ en ‘Duurzame onkruidbestrijdingen op verhardingen’ spelen we daar met PCLT stevig op in. Vroeger moest een tuinaannemer groene vingers hebben, vandaag een groen hoofd”, besluit Ballekens.
Klaar om je vaardigheden bij te schaven? Met een korte dagopleiding haal je al meer uit je machinepark en je planten. Heb je grotere plannen, overweeg dan een langere opleiding van één of twee jaar als investering in de toekomst. Met de duidelijke trends van deze directeurs weet je alvast waarop je kan focussen.