NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Eerste resultaten van pilots met elektrische onkruidbeheer zijn veelbelovend
De eWeeding Roller in gebruik op een halfverharding.

Eerste resultaten van pilots met elektrische onkruidbeheer zijn veelbelovend

In 2023 lanceerde Wimmersson BV haar nieuwste innovatie op het gebied van onkruidbeheer: eWeeding. Met de eWeeding Roller, Powered by Zasso, wordt elektriciteit door de plant geleid. Hierdoor worden alle celwanden, ook die van de wortels, onherstelbaar beschadigd. Een duurzame methode die het onkruidbeheer een stuk efficiënter maakt.  

Wimmerson BV werd opgericht via de verzelfstandiging van het eWeeding-project van Bayer. Met zijn agrarische achtergrond, opleiding aan de Nyenrode Business Universiteit en jarenlange ervaring bij multinationals, kan Michel Wimmers volop zijn kennis en expertise bij deze nieuwe organisatie inzetten.

Inmiddels draaien er in diverse Nederlandse gemeentes meerdere pilots. Greenpro sprak met de gemeente Brunssum en ACV, verantwoordelijk voor het onkruidbeheer in een zestal Gelderse gemeentes.

De side-shift voor optimale behandeling langs randen.

Worteldruk

“Sinds we niet meer met chemicaliën mogen spuiten, krijgen wij de ondergrondse wortels van het onkruid niet meer volledig verwijderd. Daardoor komt veel onkruid terug en hebben we last van ongewenste worteldruk”, vertelt Roy Mevissen, uitvoerder bij de groenvoorziening van de gemeente Brunssum. “Deze worteldruk was voor ons een goede reden om deel te nemen aan de pilot. Ook de milieutechnische kant was een belangrijke drijfveer. Met eWeeding heb je geen uitstoot van schadelijke stoffen en komen er geen plastic- of ijzerdeeltjes in het milieu, zoals dat wel het geval is bij bosmaaiers en borstelmachines. Voordeel is natuurlijk ook dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt.”

Samen met RD4 gaat de gemeente Brunssum de eWeeding Roller zes maanden inzetten. “We gebruiken de eWeeding Roller in twee wijken. Hierbij passen we dezelfde behandelingsfrequentie toe als in de overige wijken, waar we onze traditionele methodes voortzetten. Zo kunnen we in het najaar goed het verschil vaststellen.” 

“De eerste ervaring is best positief. Vooral op de vlakkere stukken ervaarden de medewerkers heel wat voordelen. Op een plek die wat heuvelachtig is, bleek het vooruitduwen van het huidige prototype een beetje zwaar te zijn. De machine heeft namelijk geen directe aandrijving, maar dit zal zeker nog aangepast wordt. We hebben vier batterijen gekregen. De machine heeft er twee nodig, en daar kunnen we makkelijk een halve dag mee werken. Dit is ideaal, want dan kunnen onze medewerkers tijdens hun lunch de opgeladen batterijen meenemen en de lege exemplaren weer aan de oplader leggen.”

Het team van ACV in Ede/Wageningen na afloop van de training.

Pionier

ACV Beheer Openbare Ruimte is verantwoordelijk voor het onkruidbeheer in zes gemeentes, waaronder Ede, Renkum en Wageningen. Teamleider Arjan Rosseel: “Duurzaam werken is voor ons vanzelfsprekend geworden, zowel op het gebied van milieu als werkgeverschap. Daarom zijn bij ons ook medewerkers met weinig ervaring of een afstand tot de arbeidsmarkt van harte welkom. Wij staan altijd open voor nieuwe technieken en zien in de eWeeding-methode een mogelijkheid om de uitstoot van fijn- en brandstof te beperken. Én tegelijkertijd het onkruid systemisch te beheersen, omdat je ook de onkruidwortels vernietigt. Een voordeel is dat er nauwelijks lekkage van stroom naar de andere organismen in de bodem plaatsvindt. We zoeken naar methodes waarbij geen of zo min mogelijk bodemleven gedood wordt. Uiteindelijk streven wij naar een efficiënte wijze van onkruidbeheersing, waarbij we over verschillende technieken beschikken. De eWeeding Roller zou wel eens de perfecte aanvulling kunnen zijn!”  

Het gezamenlijke team van de gemeente Brunssum en het RD4 na afloop van de training.

Strakke lijnen

De eerste ervaringen zijn positief: “Bij half-verharding hebben we het gevoel dat we behoorlijk effectief aan het werk zijn. En ook bij de tegel- en straatsteenverharding behaalden we op de vlakke gedeeltes mooie resultaten. Bij de meer hobbelige oppervlaktes, bijvoorbeeld bij opdrukkende boomwortels, bleek het wat lastiger. Daarnaast is het aangenaam dat je mooie strakke lijnen langs paden kan creëren, wat met heet water moeilijk te bereiken is omdat dit uitvloeit. De pilot loopt tot juli. Daarna beslissen we of we deze willen verlengen of de machine willen aanschaffen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details