NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Eerste hulp bij gazonrenovatie
ELIET GZC1000 gazonzaaimachine

Eerste hulp bij gazonrenovatie

Nu de lentegrillen plaatsmaken voor mooi zonnig weer en alles opnieuw bruist van het leven, wordt de tuin weer een magneet voor wie van de natuur wil genieten. Als trefplaats van die tuinbeleving speelt het gazon uiteraard een hoofdrol. Reden genoeg om de staat van je gazon eens te evalueren, te renoveren en daarna met een mooie groene grasmat de zomer in te gaan.

Als de bodem weer voldoende is opgewarmd, is het zaaiseizoen aangebroken.  Alle opties liggen dus open om het gazon eens stevig onder handen te nemen.  In tuinen ouder dan vijftien jaar tref je heel vaak een ‘zombie-gazon’ aan. Zo’n gazon herken je eenvoudig: mos is er vaak prominent aanwezig, onkruid en straatgrassen zijn zo sterk verweven, dat de strijd ertegen onbegonnen werk is;  maak je een kleine spadesteek en bekijk je het profiel van de bovenlaag, dan merk je dat de bovenste drie centimeter een sponsachtige dikke laag vormt van opgestapeld vilt, doorgroeid met verweerde en afgestorven graswortels. De grasplantjes die je er nog aantreft, zijn vaak de overgebleven taaie rakkers van wat ooit een siergazon was. 

Dit soort gazon is vaak niet meer op te lappen met een doorzaaibeurt. Hier kan je de gazoneigenaar enkel adviseren om het gazon volledig opnieuw aan te leggen. Uiteraard is zo’n totale make-over, in verhouding tot doorzaaien, een ingreep met een groter kostplaatje. Al kan je dat ook enigszins relativeren: een volledig nieuw gazon vraagt immers de eerste jaren weinig bijkomende zorg, wat op zich een besparing is, die op termijn de kost van heraanleg kan milderen.   

ELIET Turfaway snijdt met breedte van 60 cm.

Voorbereiding

Beschouw zo’n heraanleg meteen als een nieuwe start. Grijp de kans om het gazon ook meteen future proof te maken in de context van het wijzigende klimaat. Besteed hierbij de nodige zorg aan voorbereiding van de gazonbodem:  maak deze los, breng organisch materiaal in, zodat bodemleven wordt geactiveerd, wat bijdraagt tot een goede waterdoorlaatbaarheid. Anticipeer op droge periodes en breng waterophoudende polymeren in de bodem. 

Streef je naar een gazon op goede fundamenten, dan is het gewoon infrezen van de oude grasmat uit den boze. Naast het risico op verzakking, na het verteren van oude graszode, wordt ook een arsenaal aan onkruidzaden die nog latent in de oude graszode zitten fijntjes ingezaaid en zadel je het nieuwe gazon op met een erfenis aan problemen. 

De beste aanpak is de volledige graszode integraal weg te halen en af te voeren. Daarna kan je vanaf een zuivere basis starten om de nieuwe grasmat terug op te bouwen.

Turfaway600

Om de graszode in zowel kleine als grotere tuinen snel en met beperkte inspanning te verwijderen, moet je beschikken over een performante zodensnijder. De Turfaway 600 Cross Country van ELIET is een buitenbeentje in de markt, want het is ‘s werelds eerste graszodensnijder op rupsbanden. Dit biedt tuinprofessionals heel wat belangrijke troeven. 

Rupsbanden

De rupsbanden van de Turfaway hebben een groot contactoppervlak met het gazon, waardoor maar liefst 40 klauwen zich tegelijk in de grasmat vastbijten.  Het hoeft geen betoog dat de grip bij deze ELIET machine veel hoger is dan bij een klassiek toestel op wielen. Graszoden wegsnijden doe je bij voorkeur na regen, als de bodem hierdoor wat zachter is. De superieure grip van de ELIET Turfaway zorgt voor minimale slip op zo’n vochtig gazon. Maar ook in periodes van droogte, waar de ondergrond er veel harder bij ligt, is de weerstand op het steekmes veel hoger, wat meer trekkracht van de zodensnijder vereist. Ook hier komt de extra gripkracht van de rupsbanden van pas om toch een goed rendement te halen. 

ELIET Turfaway snijdt met breedte van 60 cm.

Gemakkelijke opruim

Met dank aan de bijzondere tractiekracht van het rupsonderstel is de Turfaway600 uitgerust voor een werkbreedte van liefst 60 cm. Dit brede mes maakt snel werk van elke tuin. Heel mooi… maar als tuinaannemer voel je de rugpijn spontaan opkomen bij de gedachte om zoden van 60 cm weg te dragen. Daaraan heeft ELIET gedacht. Het 60 cm brede mes is namelijk in twee opgedeeld. Zo snij je in een werkgang eigenlijk twee kleine lappen van 30 cm los. Deze zijn een pak lichter en eenvoudiger te verhandelen. Zo combineer je het beste van twee werelden, maximaal rendement en beter opruimcomfort. 

Gebruiksgemak en precisie

De diepte-instelling is nergens zo eenvoudig als bij de Turfaway600. Je verplaatst gewoon een hendel naar de gewenste diepte en kan meteen aan slag. De schaalverdeling met trapjes van 7.5 mm laat toe om met precisie enkel het strikt noodzakelijke laagje van het gazon weg te nemen. Door zo weinig mogelijk aarde mee uit het gazon te snijden, behoudt de tuin de voedzame toplaag van de bodem. Het mes op werkdiepte brengen gebeurt met de kracht van je beenspieren. Terwijl je met de voet het mes omlaag drukt, kan je simultaan met je hand de wielaandrijving bedienen, om zo naadloos het werk in te zetten. 

Wendbaar 

De aandrijving van de Turfaway600 is hydrostatisch. Dit wil zeggen dat de rijsnelheid heel gemakkelijk met een traploos systeem te regelen is. Hierdoor kan de snelheid heel precies worden aangepast aan de omstandigheden op het terrein. De aandrijving naar elke rups kan afzonderlijk worden aangestuurd met een handige joystick knuppel. Dit geeft deze ELIET zodensnijder een ‘zero-turn’ wendbaarheid. Van 180° keren aan het einde van werkstrook tot het nemen van vloeiende bochten: geen probleem voor de Turfaway600. 

Superieure tractie met rupsen.

Zaaimachine

Nadat je de oude graszode hebt verwijderd, kan je aan de slag om de nodige grondverbetering door te voeren. Zo heb je de perfecte basis gelegd om het nieuwe gazon in te zaaien of om een instant gazon te realiseren door nieuwe graszoden uit te rollen. Meeste klanten verkiezen de budgetvriendelijke optie van inzaaien. Ook hiervoor biedt ELIET de gazonprofessional het perfecte gereedschap, in de vorm van zijn gamma GZC-zaaimachines. Deze zaaicombinatie verenigt alle bewerkingen voor nivelleren, aanleg van het zaaibed, inzaaien en afwerken in één machine. 

Eens de ELIET machines het terrein verlaten, is het enkel nog wat geduld oefenen tot het jonge gras komt boven piepen. Verzeker dat het graszaad voldoende water krijgt, zodat het snel kan ontkiemen en zich ten volle kan ontwikkelen tot een nieuw, stralend groen en gezond gazon.

Made in Belgium

Alle ELIET-tuinmachines worden ontwikkeld en gebouwd in België. Op zijn thuismarkt bedient ELIET zijn klanten uit eerste hand, en streeft hierbij naar een zo kort mogelijke levertermijn. Heb je een gazonrenovatieproject, consulteer dan meteen de ELIET vertegenwoordigers of de erkende dealer in je buurt.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details