NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional

EENMAAL, ANDERMAAL…: DE KRACHT VAN ONLINE VEILINGEN

Steeds meer professionals in de agrisector ontdekken de voordelen van online veilingen. Deze virtuele marktplaatsen bieden producenten, distributeurs en kopers immers een efficiënte en transparante manier om goederen te verhandelen. Een van de belangrijkste spelers in dit domein is TBAuctions, Europa’s grootste B2B veilinghuis. CEO Herberth Samsom geeft zijn visie op de toekomst van online veilingen en de rol die Troostwijk Auctions – als dochterplatform voor industriële goederen – hierbij speelt.

“De afgelopen jaren zien we dat online veilingen aan een stevige opmars bezig zijn, ook in de agrarische sector”, steekt Herberth Samsom van wal. “Onder impuls van een niet te stuiten digitaliseringsgolf – en met de recente coronapandemie als extra hefboom – krijgen land- en tuinbouwers en groenprofessionals de mogelijkheid om hun producten rechtstreeks aan elkaar te presenteren, zonder afhankelijk te zijn van fysieke veilinghuizen. Vanuit TBAuctions dragen we graag ons steentje bij om online veilen laagdrempelig te maken en de voordelen van virtuele marktplaatsen maximaal te promoten.”

Efficiënt, transparant en eerlijk

Die voordelen zet Samsom graag in de kijker. “Ten eerste bieden online veilingen een grotere markttoegang en bereikbaarheid”, legt hij uit. “Als verkoper kun je je producten wereldwijd aanbieden, waardoor je niet langer beperkt bent tot lokale of regionale markten. Dit vergroot je afzetmogelijkheden en vermindert het risico op overtollige stocks.”

Een ander belangrijk voordeel is een hogere transparantie en eerlijke prijsvorming. “Door het biedproces openbaar te maken, worden vraag en aanbod inzichtelijk voor alle deelnemers. Dit resulteert in een eerlijke concurrentie en optimale prijsvorming op basis van marktkrachten.”

Nog een troef: de hoge mate van efficiëntie. “Het traditionele veilingproces kan tijdrovend zijn, met fysieke aanwezigheid op een bepaalde locatie”, geeft Samsom aan. “Met Troostwijk Auctions hebben we alle expertise aan boord voor snel en makkelijk afgehandelde transacties. Het bewijs: Troostwijk Auctions België was in 2022 goed voor 1.193 veilingen, met 218.000 kavels in zes zogenaamde ‘verticals’, waaronder agri en tuin, bos en park.”

AgribusinessClub op bezoek

Het is duidelijk dat online veilingen voor de agrisector een aantrekkelijke optie zijn en bijdragen aan de groei van de sector. Dat bleek ook tijdens het bezoek dat de AgribusinessClub op 5 juni bracht aan de kantoren van Troostwijk in Deinze. “Ik ontmoette er enthousiaste ondernemers uit de agrarische sector die volop geloven in het potentieel van virtuele marktplaatsen. Zij volgen de boeiende ontwikkelingen in online veilen op de voet. Samen met ons Troostwijk-team zijn zij ervan overtuigd dat het marktaandeel van veilingen kan stijgen van 10 naar 25 of 30 procent.”

AI maakt het verschil

Een van de technologische ontwikkelingen die mee het verschil maken, is artificiële intelligentie. Een wereldspeler als TBAuctions, met het dochterbedrijf Troostwijk mee in pole position, zet hier mee de krijtlijnen uit. Samsom: “Sinds kort draaien alle veilingbureaus van onze onderneming op Atlas, een zelf ontwikkeld online intelligent veilingplatform. Dankzij AI matchen we vraag en aanbod met elkaar, identificeren we markttrends, maken we vraagvoorspellingen, en kunnen we zelfs aanbevelingen doen voor optimale prijzen en volumes.”

Veel potentieel

De CEO van TBAuctions besluit: “In Europa vindt momenteel slechts drie procent van tweedehandsproducten zijn weg via veilingen. We zijn ervan overtuigd dat dit volume binnen nu en vijf jaar verdubbeld zal zijn. Met Troostwijk Auctions tonen we agriprofessionals de weg naar het transparant en vlot verhandelen van diverse goederen, van tractoren en beregeningapparatuur tot gewassen en stalinrichting.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details