NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een tuin waarin insecten en andere kleine diertjes welkom zijn
Kleurrijke diversiteit in plaats van monotone oppervlakken: bloemenstroken en -eilandjes met inheemse planten bevorderen de biodiversiteit in je tuin.

Een tuin waarin insecten en andere kleine diertjes welkom zijn

Enkele tips om de duurzaamheid en biodiversiteit in je tuin te vergroten

Weinig inspanningen, veel voordelen – dankzij enkele eenvoudige tips maak je van je tuin een groen paradijs voor de biodiversiteit. Insectenhotels, heggen als doorgang voor dieren (in plaats van lage hekken), nestkastjes of hoopjes bladeren en twijgjes voor egels en andere kleine diertjes; het zijn allemaal nuttige en noodzakelijke habitats. Bloemeneilandjes midden in een goed onderhouden gazon zijn een waardevolle bron van voedsel voor bijen en andere insecten. Tuiniers die de biodiversiteit in stand willen houden, kunnen tot slot ook de hulpbronnen gebruiken die de natuur hen biedt. Zo kan je bijvoorbeeld een natuurlijke meststof verkrijgen door brandnetelgier te maken en tuinafval composteren of opnieuw gebruiken als mulch.

Verwelkom het leven in al zijn vormen in je groene paradijs en boost de diversiteit van je tuin. Vaak hebben kleine, eenvoudige maatregelen al een groot effect.

Nestkastjes kan je gemakkelijk ophangen aan een boom. Ze bieden een goede broedplaats voor vogels.

Kleurrijke en bloeiende diversiteit

Bloemeneilanden in het midden van een gazon bieden insecten waardevolle voedselbronnen. “Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de tuinliefhebber”, zegt Jens Gärtner, tuinspecialist bij STIHL: “Laten we niet vergeten dat de insecten onze planten bestuiven. Intacte minibiotopen stimuleren ook een goede plantengroei en helpen parasieten voorkomen.” Een andere eenvoudige tip met een blijvend effect is het plaatsen van een insectenhotel en nestkastjes. “Eigenaren van ecologisch verantwoorde tuinen zouden ook moeten overwegen om een drinkplaats voor vogels aan te leggen”, zegt Jens Gärtner. Onze specialist raadt ook aan om heggen te planten in plaats van hekken te bouwen. Die bieden beschutting voor egels en andere kleine diertjes en zorgen ervoor dat ze zich gemakkelijk van de ene tuin naar de andere kunnen verplaatsen om voedsel of een partner te zoeken. Hoopjes bladeren en twijgjes zijn ook een welkome schuilplaats of zelfs een perfecte overwinterplaats voor deze diertjes.

Een overvloed aan bloemen is goed voor bijen, vlinders en vele andere insecten.

Anders maaien voor meer biodiversiteit

Uit een studie van de universiteit van Hohenheim in samenwerking met STIHL blijkt dat er meer bloemen in het gazon groeien als het altijd op de maximale hoogte wordt gemaaid. Op die manier kan het gras beter groeien en komen er meer bloemen tussen te staan als voedsel voor bijen en andere insecten. Dit betekent niet dat je je robotmaaier niet meer mag gebruiken, integendeel! Uit deze studie blijkt namelijk dat robotmaaiers een hogere biodiversiteit in de tuin mogelijk maken dan handmatige maaiers met een grasopvangbox. “Om nachtdieren te beschermen is het echter wel belangrijk dat je de robotmaaier zo programmeert dat hij ’s nachts of bij schemering niet maait”, zegt Jens Gärtner.

Composteer groenafval van bijvoorbeeld heggen en bomen of gebruik het als mulch. Je kan het versnipperen met een tuinhakselaar.

Een zelfgemaakte, natuurlijke meststof

Duurzaam tuinieren betekent ook goed gebruikmaken van de natuurlijke hulpbronnen en verstandig omgaan met de grondstoffen. Tuinafval kan je bijvoorbeeld composteren of hergebruiken als mulch. Met een tuinhakselaar, zoals de stille elektrische hakselaar GHE 140 L van STIHL, versnipper je gemakkelijk groenafval van heggen en bomen. Brandnetels, zogenaamd ‘onkruid’, laat je best staan omdat ze een belangrijke voedselbron zijn voor vlinders. Bovendien – en dat is al gekend sinds de oudheid – is brandnetelgier een gratis en uiterst effectieve natuurlijke meststof. “Snijd de brandnetels gewoon in kleine stukjes, doe ze in een emmer, bedek ze met water en laat ze veertien dagen op een zonnige plek staan”, weet Jens Gärtner.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details