NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een mooie en makkelijke haag met de Genolia laurier
Voor een mooie tuin met minimaal werk is de Genolia een uitstekende oplossing.

Een mooie en makkelijke haag met de Genolia laurier

Wie wil genieten van een mooie tuin zonder al te veel onderhoud, hoeft niet verder te kijken dan de laurier prunus laurocerasus Genolia. Deze robuuste, rechtop groeiende plant geeft iedere tuin een stijlvolle uitstraling, zonder dat het je heel veel moeite kost. Henri Nelissen van Coniplant zet de Genolia in de schijnwerpers.

Henri Nelissen: “De prunus Genolia is een kolomvormige plant met leerachtige, glanzende bladeren, die het licht in de tuin mooi reflecteren. Omdat deze plant vooral recht omhoog groeit, heeft hij een moderne slanke uitstraling met rechte lijnen. Bovendien neemt de plant door zijn vorm weinig ruimte in. Dat maakt hem geschikt voor openbare plaatsen waar ruimte een luxe is, maar ook voor particulieren. Je kunt hem solitair plaatsen, maar de Genolia is vooral erg populair als haag.”

Ook solitair te plaatsen, maar de Genolia is vooral erg populair als haag.

Laag in onderhoud

Door het lage onderhoud van de plant, ziet Nelissen dat deze steeds populairder wordt bij mensen in de tuin. “Omdat de Genolia smal opgroeit, hoeven mensen weinig te snoeien in de breedte. Dat scheelt een hoop werk. Maar dat betekent wel dat je per meter meer planten nodig hebt voor een dichte haag. Met zijn compacte groei is hij daardoor wel heel geschikt voor kleine tuinen. Je hoeft er verder nauwelijks naar om te kijken.” 

In tegenstelling tot andere lauriervarianten kun je de Genolia rustig één of soms wel twee jaar niet snoeien, en dan kan de plant er nog steeds mooi uitzien. Nelissen: “Wanneer je wel gaat snoeien, gaat dat vrij makkelijk door het smalle blad en de relatief dunne takken. Met andere woorden: voor een mooie tuin met minimaal werk is de Genolia een uitstekende oplossing.”

Qua plaatsing is de Genolia ook nog eens erg makkelijk. Waar je deze laurier ook plant, hij doet het bijna altijd goed. “Deze haag is geschikt voor verschillende ondergronden, zowel gewone grond als zand en klei. Als de bodem te droog is, kun je wat compost of potgrond toevoegen om vocht en voedingsstoffen vast te houden. De Genolia kan vrij goed tegen nattere grond, maar wel is het belangrijk dat de wortels niet onder water komen te staan. Dan krijgen ze geen zuurstof. Als er goede drainage is, heb je daarvan gelukkig geen last. Als je de bodem vochtig houdt en ieder jaar één of twee keer plantenvoeding geeft, blijft het een mooie strakke haag.”

Omdat deze plant vooral recht omhoog groeit, heeft hij een moderne slanke uitstraling met rechte lijnen.

Een plant voor alle seizoenen

De robuustheid van de Genolia toont zich verder nog in zijn ziektebestendigheid. Nelissen: “In verhouding tot andere lauriersoorten heeft de Genolia gelukkig vrij weinig last van ziekten. Een goede bodemgesteldheid voorkomt nog verder dat deze plant ziek wordt. Met een klein beetje zorg heb je dus een sterke en betrouwbare plant, die jaren en jaren mooi en gezond blijft.”

Een ander groot voordeel van de Genolia is dat deze winterhard is, een eigenschap die veel mensen in hun tuin wel kunnen waarderen. “Het donkergroene blad blijft het hele jaar mooi van kleur. Dat maakt het de perfecte haag voor mensen die tijdens de grijze herfst- en winterdagen wat groen in hun tuin willen blijven zien. Omdat de haag geen blad verliest, heb je ook nog eens minder werkzaamheden om je tuin netjes te houden.” 

In het voorjaar krijgt de plant bovendien mooie crème-witte bloemen. “Deze geven de haag een mooie uitstraling en zijn heel goed voor bijen en andere bestuivers. Daardoor kun je ieder seizoen genieten van deze haagplant.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details