NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een leven gewijd aan vaste planten en prairietuinen
Prairietuin in Alden Biezen.

Een leven gewijd aan vaste planten en prairietuinen

Jan Spruyt, gevestigd in Buggenhout, is niet alleen bekend om zijn indrukwekkende kwekerij en de innovatieve Spruyt Select, maar ook als een toonaangevende autoriteit op het gebied van prairietuinen. Het boek over dit onderwerp – geschreven door Laurence Machiels in samenwerking met Jan Spruyt en met bijdrage van Cassian Schmidt – markeert een belangrijke bijdrage aan de wereld van ecologische tuinarchitectuur.

Jan Spruyt: “Ik begon mijn reis in de wereld van tuinbouw met een opleiding aan de Middelbare Tuinbouwschool in Vilvoorde, gevolgd door een technisch ingenieursopleiding in Tuinbouw, ook in Vilvoorde, waar ik in 1972 afstudeerde met grote onderscheiding met een eindwerk over containerteelt. Deze sterke academische basis vormde eigenlijk de grondslag voor mijn verdere carrière.”

“Ook heb ik altijd een actieve rol gespeeld in enkele professionele organisaties in de tuinbouwindustrie. Ik diende als secretaris en later voorzitter van de Belgische Vaste-Planten Vereniging (BVPV), een positie die momenteel wordt bekleed door mijn zoon Nik. Ook was ik acht jaar ondervoorzitter en vier jaar voorzitter bij de International Perennial Organisation (ISU). Naast een heleboel andere activiteiten.”

Jan en zijn opvolger/zoon Nik.

Prairietuinen: handboek zet België op de kaart

Als een van de twaalf vaste-plantenkwekers in België in hoofdberoep, heeft Jan, samen met zijn drie zonen Nik (huidige eigenaar), Bart en Jelle, zijn kwekerij uitgebouwd tot een bloeiend bedrijf met een team van ongeveer twintig werknemers. Er worden tot op de dag van vandaag ongeveer 2.500 verschillende planten gekweekt, die behalve naar afnemers in België, ook hun weg vinden naar onder andere Denemarken, Duitsland en Nederland. 

Zijn kennis en expertise in vaste planten en prairietuinen werden ook vastgelegd in het boek ‘Prairietuinen’. Het is internationaal erkend en heeft op die manier België op de kaart gezet op het gebied van vaste planten.

“Het boek is een manifest van mijn expertise en passie voor dit specifieke type tuinontwerp”, zegt Jan Spruyt. “Het behandelt de principes van prairiebeplanting, een methode die zich richt op het creëren van natuurlijke, onderhoudsarme tuinen die een rijke biodiversiteit ondersteunen. Dit concept past naadloos bij de huidige trend van ecologisch verantwoord tuinieren, waarbij het belang van inheemse beplanting en natuurlijke ecosystemen centraal staat.”

Echinacea PRETTY PARASOLS ‘JS Engeltje’ PBR : baanbrekende nieuwigheid en veel robuustere Echinacea dan de bestaande rassen.

Innovatie na pensionering

Nog voor zijn pensionering in 2015 richtte hij Spruyt Select GCV op, waarmee hij zich verder toelegt op plantenveredeling. Dat heeft geleid tot de creatie van ruim honderd nieuwe plantenvariëteiten, waarbij meerdere planten Europees zijn beschermd met Plant Breeders Rights (PBR).

Jan Spruyt: “Ik blijf altijd op zoek naar planten waar de nadruk ligt op sierlijkheid en natuurlijkheid. De planten moeten ziektevrij en sterk zijn, met een natuurlijke elegantie die bruikbaar is in verschillende toepassingen voor tuin én landschap.”

In de kwekerij worden tot op de dag van vandaag ongeveer 2.500 verschillende planten gekweekt.

Tuinbouw in transitie door klimaatopwarming

Jan Spruyt: “We merken toch de laatste tijd een stevige evolutie in onze sector. Klanten bestellen bijvoorbeeld steeds meer planten die twintig jaar geleden zouden zijn bevroren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gekende opwarming. Een logisch gevolg is ook dat mensen steeds meer op zoek gaan naar droogtebestendige planten. We kunnen daardoor steeds meer mediterrane planten aan de man brengen. En zo heeft alles zijn tijd en zijn plaats, in deze altijd maar bewegende en verder evoluerende sector. Het is een kwestie van hierop goed in te spelen en zelfs een beetje voor te zijn. Dit is uiteraard hetgeen we met Spruyt Select proberen te doen!”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details