Platform voor de tuin- en groenprofessional

NL | FR

Groendaken

Een groendak dat functionele troeven aan elkaar rijgt

Lyngby ingezoomd kopiëren
Als een organische superstructuur kronkelt Basecamp Lyngby zich door het landschap.

Tekst | ZinCo

Beeld | ZinCo

16 juni 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Daar werd de afgelopen twee jaar namelijk hard gewerkt aan Basecamp Lyngby, een onmiskenbaar functioneel gebouw dat je zonder schaamte een architectonisch hoogstandje mag noemen, inclusief een opmerkelijk groendak. Net als het gebouw zelf, combineert ook dat een unieke vormgeving met ongekende functionaliteiten.

Basecamp Lyngby is een bijzonder woonproject waarin 900 studenten, doctorandi en senioren onderdak vinden. Het gebouw is een ontwerp van Lars Gitz Architects, in samenwerking met landschapsarchitectenbureau Kragh & Berglund, en beschikt niet alleen over woon- en leefruimtes voor de diverse bewonersgroep, maar tevens over een bioscoop, verschillende game rooms en een fitnessruimte.

Over het dak loopt een wandelpad en atletiekpiste van 800 meter lang.

Organische superstructuur

Voor het ontwerp lieten de architecten en landschapsarchitecten zich inspireren door het groene karakter van Lyngby, als ware het een uitdrukking van de wens om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. Het gebouw kronkelt bijgevolg als een organische superstructuur doorheen het landschap, en ruimtes vloeien onbelemmerd en op natuurlijke wijze in elkaar over, zowel binnen als buiten.

Wellicht het meest opvallende facet van Basecamp Lyngby is het groendak, dat op unieke wijze vanuit het maaiveld omhoog rijst en zo tot een sculpturale, zeg maar adembenemende compositie, leidt. Over de vormgeving van het dak is dan ook zorgvuldig nagedacht. Zo stijgt de hoogte langzaam met de blik op het zuidoosten, waar een prachtig uitzicht over Lyngby en The Lyngby Lake onthuld wordt.

En toch is Basecamp Lyngby veel meer dan alleen een lust voor het oog. Het gebouw, en met name het dak, is vooral ontzettend functioneel.

Het ontwerp van Lars Gitz Architects en landschapsarchitecten Kragh & Berglund wil mens en natuur dichter bij elkaar brengen.

Piste van 800 meter

Het groendak van Basecamp Lyngby vervult alle functionele troeven die je van een groendak verwacht: het stimuleert de biodiversiteit, zorgt voor een aanzienlijke regenwaterbuffer, zuivert de lucht, verlaagt de omgevingstemperatuur, reguleert de binnentemperatuur én bespaart energie. Daarbovenop gebeurt er op het dak van Basecamp Lyngby echter nog iets heel bijzonders. Het dak is namelijk uitgerust met een 800 meter lange atletiekbaan.

Opbouw

Om alles in goede banen te leiden, leverde ZinCo voor de steile dakgedeelten tussen vloer- en dakniveau circa 800 m2 Protectodrain® PD 250, een zwaar belastbaar drainage-element gemaakt van ABS kunststof met aan de onderkant een gecacheerde rubberen beschermmat. In de vlakkere ruimtes erboven en eronder werd nog eens zo’n 8.000 m2 Floradrain® FD 40-E en 500 m2 FD 25-3 toegepast. Floradrain® is een bewezen en betrouwbaar drainage- en waterbufferingselement, gemaakt van gerecycleerd, thermisch gevormd polyethyleen.

ZinCo Systeemopbouw met Floradrain® FD40.

Prijswinnend ontwerp

Het is niet zonder reden dat Basecamp Lyngby al meerdere internationale prijzen in de wacht kon slepen. Sterker nog, het is het eerste gebouw in de geschiedenis dat maar liefst acht Muse World Awards tegelijk won. Met zijn unieke vorm en compositie, en ongekende functionaliteiten is het dak van Basecamp Lyngby in ieder geval een dak als geen ander.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details