NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een duurzame waterdoorlatende verharding, zelfs voor zwaar verkeer

Een duurzame waterdoorlatende verharding, zelfs voor zwaar verkeer

Voor de aanleg van nieuwe of heraanleg van bestaande verharding gelden in Vlaanderen strikte regels van zodra de oppervlakte groter is dan veertig vierkante meter. Het aanleggen van een waterdoorlatende verharding met infiltratie in de ondergrond is hierbij een goede en efficiënte oplossing. Met Drainix, een unieke gepatenteerde oplossing die Deschacht ontwikkelde, combineer je verschillende voordelen.

Drainix, een unieke gepatenteerde oplossing van Deschacht.

Streng wetgevend kader

Op 2 oktober 2023 treedt in Vlaanderen de nieuwe regeling rond de gewestelijke hemelwaterverordening in werking. Deze stedenbouwkundige verordening legt elke verbouwer enkele maatregelen op om te voorkomen dat regenwater onmiddellijk afgevoerd wordt. Het algemeen uitgangsprincipe hierbij is dat je regenwater in eerste instantie zoveel mogelijk moet hergebruiken. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd of gebufferd, zodat slechts een beperkte hoeveelheid water wordt afgevoerd.

Sinds 29 september 2016 moet elk op te richten gebouw, constructie of aan te leggen verharding groter dan veertig vierkante meter aan de normen van deze verordening voldoen, ook als die vrijgesteld is van stedenbouwkundige vergunningsplicht. De plaatsing van een infiltratievoorziening is verplicht bij een perceel groter is dan 250 vierkante meter.

Drainix kan ook gebruikt worden als bermversteviging, opgevuld met teelaarde of grind.

Drainix: nieuwe gepatenteerde oplossing van Deschacht

Belangrijk voor een waterdoorlatende verharding is dat hemelwater doorheen de volledige structuur kan infiltreren. Lees: niet enkel de verharding zelf moet waterdoorlatend zijn, maar ook de fundering en onderfundering. Bovendien is het in bepaalde gevallen wenselijk – en zelfs noodzakelijk – dat deze verharding goed berijdbaar is, ook voor zwaar verkeer.

Met het splinternieuwe Drainix stelt Deschacht een oplossing voor die een antwoord biedt op al deze vereisten. Drainix is een ter plaatse gegoten grastegel in gewapend beton, met een perfecte mix van een klassieke kunststof en betonnen tegel. Met andere woorden: de combinatie van lichtgewicht en enorme draagkracht.

De ideale oplossing voor zwaar verkeer, zoals vrachtwagens of heftrucks.

Alle voordelen op een rij

Benieuwd naar de voordelen van Drainix? We sommen de belangrijkste troeven voor je op.

Drainix is slijtvast en ijzersterk: het biedt je de mogelijkheid om één groot naadloos infiltrerend betonvlak te creëren mét wapening. Bovendien is het perfect mogelijk om dit oppervlak in helling te gieten. Drainix kan ook gebruikt worden als bermversteviging, waarbij het opgevuld kan worden met teelaarde of grind.

Creëer één groot naadloos infiltrerend betonvlak mét wapening.

Dankzij zijn lichtgewicht is Drainix eenvoudig en gebruiksvriendelijk te plaatsen. Ondanks dit lichte gewicht is deze oplossing zeer sterk, en dus uitstekend geschikt voor zwaar verkeer, zoals vrachtwagens en heftrucks. Hierdoor gaat deze verharding erg lang mee, waardoor je dan weer tijd en kosten bespaart om op langere termijn bestaande verharding te moeten heraanleggen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details