NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een drainage-oplossing voor elk groendak
Groendaken in het stadsbeeld.

Een drainage-oplossing voor elk groendak

Optimale samenstelling garandeert tal van voordelen

Groendaken bieden enkele belangrijke voordelen: ze brengen groen, hebben een positief effect op de waterbeheersing en het klimaat, en scheppen een aangename leefomgeving. Groendaken hebben tal van voordelen maar vereisen wel een optimale samenstelling.

Tekst François-Xavier Debaillie    |    Beeld MatGeco/Insulco

Types groendaken

We onderscheiden twee hoofdcategorieën in groendaken, afhankelijk van hun dikte, opbouw en vegetatie. Enerzijds zijn er de extensieve groendaken, de meest onderhoudsvriendelijke. Ze worden ook wel eens kruiden- of vegetatiedaken genoemd. Anderzijds zijn er de intensieve groendaken: dat zijn eigenlijk daktuinen of terrassen die qua uitzicht en gebruik vergelijkbaar zijn met een gewone tuin.

Sedum StockDrain dak.

Drainagemembranen

Het drainagemembraan speelt een belangrijke rol in de algemene systeemopbouw van een groendak. Het zorgt voor zowel de buffering van het regenwater, als de afvloeiing van het overtollige regenwater. Tijdens droge periodes kan de waterreserve die in het drainagemembraan opgeslagen werd dan weer opgenomen en afgegeven worden aan de bovenliggende vegetatielaag.

Een groendak zal bijvoorbeeld ook temperatuurschommelingen beperken: het zal de warmte in de zomer verlagen en de kou in de winter verzachten. Bovendien vermindert een groendak externe geluidshinder. De levensduur van het waterdichtingsmembraan wordt door dit systeem
ook langer.

DrainoTech G20.

Specialistenwerk

Als specialist in onder andere drainage-oplossingen heeft MatGeco een gedeelte van zijn gamma gewijd aan drainagemembranen en toebehoren die bestemd zijn voor het verwezenlijken van groendaken.

De Roofdrain ST12 biedt met zijn 3-in-1-formule in één enkel product zowel drainage, mechanische bescherming als wateropslag. De DrainoTech G20, met zijn noppen van 20 mm, combineert aan de bovenzijde een wateropslag van 6 l/m² met een hoog drainerend vermogen aan de onderzijde. De voorgekweekte Sedum StockDrain platen zijn een ideaal alternatief om onmiddellijk en snel een volgroeid groendak te bekomen.

Roofdrain ST12 op rol.

Accessoires

Bovendien voorziet het gamma van MatGeco nog in enkele accessoires die kunnen gebruikt worden om uw groendak optimaal uit te voeren. De RB Line 800 is een wortelweringsscherm dat ervoor zorgt dat het waterdichtingsmembraan in alle omstandigheden beschermd is. De HydraLook zorgt voor een ideale bescherming van de afvoerpunten tegen bladeren, stokken, enzovoort. De SilexTop 80 zorgt voor een scheiding tussen het grind en het substraat.

Dankzij het brede gamma aan drainagemembranen en accessoires, kunt u bij één enkele partner zowel het drainagemembraan als de accessoires vinden die het best zullen passen bij de specifieke eisen van uw project. Een team van zeer ervaren specialisten helpt u hierbij. Aarzel niet ze te contacteren voor gericht advies.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details