NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Een bodemsysteem voor meer natuur in de stad
O2D Klinkers.

Een bodemsysteem voor meer natuur in de stad

De uitdagingen van de verstedelijking zijn veranderd. Er is een groeiende tendens naar een veerkrachtig stadsmodel, dat is aangepast aan de klimaatverandering en de natuur haar plaats teruggeeft. Deze terugkeer van de natuur in de stad impliceert een nieuwe kijk op ontwikkeling vanuit een biodiversiteitvriendelijk perspectief. Dat is de inzet van O2D Environnement. Het O2D®-concept is gebaseerd op een ‘open’, water en lucht doorlatend bodemsysteem, dat erop gericht is de natuurlijke functies van de bodem te vrijwaren.

Het O2D®-concept

Het concept van de O2D® vloersystemen is gebaseerd op de combinatie van een funderingstype (mineraal of organisch), het TTE® rooster en verschillende opvulmogelijkheden. Het TTE®-rooster is ontwikkeld om een hoge materiaaldichtheid (28 kg/m2) te hebben. Het heeft een zeer hoog draagvermogen. Zijn stijfheid, zijn montagesysteem en zijn groot grondcontactoppervlak zorgen voor een optimale zijdelingse verdeling van de lasten, terwijl zijn rechthoekige vorm het mogelijk maakt de legwijzen aan te passen (visgraadverband of verspringend) voor een grotere stabiliteit van het draagvlak. Het is een echt eco-materiaal en wordt in België geproduceerd uit 100% gerecycleerde en recycleerbare kunststoffen. 

O2D Groen.

Het belangrijkste technische voordeel is de 100% infiltratie van de neerslag op de plaats van de val, zonder afvloeiing, waardoor het gehele oppervlak van de parkeerplaats of de toegangsweg kan worden losgekoppeld van het rioleringssysteem en het risico van overstromingen kan worden tegengegaan.

Op dezelfde drager, het rooster, stelt het concept een modulariteit van opvulling voor, die zich uit in vier drainerende vloersystemen: O2D Green, het begroeide drainerende vloersysteem met gras of voorbegroeide roosters; O2D Klinkers, het geasfalteerde drainerende vloersysteem dat bijzonder geschikt is voor voetgangers, personen met beperkte mobiliteit, fietsen, lichte en occasionele zware voertuigen; O2D Mineralen, het drainerende vloersysteem met grind dat bij voorkeur wordt gebruikt voor langparkeren (stations, luchthavens) of occasioneel parkeren op een groot oppervlak (parkeerterreinen, park-and-ride-inrichtingen en parkeerterreinen voor meergezinswoningen); en tot slot O2D Mulch, het organisch drainerende bodemsysteem, een echt alternatief voor grindvulling dat een meerwaarde biedt voor het landschap (betere integratie dankzij de natuurlijke esthetiek van houtsnippers) en het milieu (vochtreservoir, beluchting, ondersteuning van de bodembiodiversiteit).

O2D® waterdoorlatende vloeroplossingen combi-neren technische prestaties, milieuvoordelen en landschappelijke integratie.

Dalle TTE bande.

Voordelen voor het milieu

• Vermindering van het stedelijk hitte-eilandeffect.
In tegenstelling tot gesloten oppervlakte-materialen herstellen O2D® waterdoorlatende vloersystemen de uitwisseling tussen water en bodem en dragen ze niet bij tot de opwarming van de omgevingstemperatuur. Ze laten lucht circuleren en water infiltreren. Dit is des te meer merkbaar bij warm weer. De warmtewinst varieert, afhankelijk van het systeem, van 0,7°C tot 6°C (dag) en van 6,1°C tot 6,8°C (nacht).

• Vrijwaring van de biodiversiteit in de bodem
Onderzoek heeft de aanwezigheid aan-getoond van een gevarieerde mesofauna in de invul- en funderingssubstraten van O2D®-systemen. De gevonden microbiële activiteit is vergelijkbaar met de activiteit die in stedelijke gazons wordt gemeten. 

• Eco-landschappelijk oppervlak dat gunstig is voor ecosystemen
De 100% infiltratie van regenwater draagt bij tot het herstel van de waterhuishouding van de bodem, het aanvullen van het grondwaterpeil en het beschikbaar maken van WATER voor de planten.

Dalle TTE gazon.

Landschappelijke integratie 

De alveolaire O2D® roosteroplossingen bieden een grote modulariteit van vullingen op dezelfde dragende basis, waardoor afwisselend begroeide en minerale oppervlakken mogelijk zijn. De afbakening van parkeerplaatsen of de markering en de creatie van logo’s zijn mogelijk dankzij de invoeging van betonklinkers, die in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Deze ontwerpvrijheid bevordert de landschappelijke integratie en de aanpassing aan het gebruik (voetgangers of voertuigen). 

Eco-materiaal en deugdzame productie

De TTE®-roosters zijn gemaakt van gerecycleerd afval. De substraat producerende partners worden geselecteerd op basis van kwaliteitscriteria en een deugdelijke productiemethode die de recycling van bouwafval en groenafval integreert. En om de koolstofimpact te verminderen, streeft O2D Environnement ernaar de transportafstanden die nodig zijn voor de bevoorrading zoveel mogelijk te beperken door de voorkeur te geven aan lokale actoren.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details