- Algemeen
- Productinformatie
- Tuinbeheer
- Land- & tuinbouwmachines
- Sport- & golfterreinen
- Zwemvijvers & -baden
Ontspanning in eigen tuin: het wordt steeds populairder. Een privézwembad is de uitgelezen ingreep om een persoonlijk paradijs nog aangenamer te maken. Raad je jouw klant een inbouw- of opbouwzwembad aan? Is elke tuin wel geschikt voor een zwembad? En wat met fossielvrij verwarmen? Plons even mee en je weet precies waarnaar je klant op zoek is.
Een goed aangelegde tuin is een paradijs voor zijn eigenaar en het integreren van een eigen zwembad is de luxueuze kers op de taart. Niet alleen garandeert het ontspanning, afkoeling en plezier tijdens de warme zomermaanden. Goed uitgevoerd biedt een zwembad ook esthetisch een meerwaarde in een hedendaagse tuin. Bij de keuze van het type zwembad spelen verschillende factoren mee: de grootte van de tuin, de smaak en het budget van de bewoner, en energie-efficiëntie.
Eerst een misverstand uit de wereld helpen: ook in een kleine tuin past wel degelijk een zwembad. Al is het wel zo dat, als je klant baantjes wil trekken, je toch moet rekenen op een lengte van tien meter en een breedte van vijf meter. Om gezellig te plonzen is een kleiner bad ook de moeite. Bovendien kan je met een tegenstroomfunctie in het zwembad ter plekke zwemmen: wel de beweging, niet de afstand. Hou er rekening mee dat je, ongeacht de grootte van het zwembad, steeds een technische ruimte moet aanleggen.
Esthetiek dan. Een inbouwzwembad heeft een exclusievere uitstraling dan een opbouwzwembad, al is die laatste een stuk voordeliger in aankoop en installatie. Een strakke tuin vraagt om een rechtlijnig zwembad, een romantische tuin is meer gebaat bij een zwemvijver of (natuurlijk) zwembad in een organische vorm. Al ligt de keuze natuurlijk bij de bewoner.
Wist je bovendien dat de kleur van het zwembad de sfeer bepaalt? Wil je de aandacht trekken, kies dan voor een felblauw zwembad. Doordat deze kleur in de natuur zelden voorkomt, bepaalt het de look van de tuin. Donkere kleuren en grijze tinten worden meer en meer gekozen omdat ze rustiger ogen en de bomen en planten weerspiegelen. Het uitzicht verandert naargelang het seizoen.
Wil je klant optimaal genieten van zijn zwembad zonder veel omkijken, dan is een kwalitatieve afdekking een must. Niet alleen blijft het zwembad hierdoor properder, het is cruciaal om de temperatuur van het water op peil te houden zonder torenhoge energiefactuur.
Naast afdekking is de manier waarop het water opgewarmd wordt van tel. Verwarmen op gas of stookolie is niet meer van deze tijd. Ook in de zwembadbouw is er een duidelijke trend naar duurzaamheid en energie-efficiëntie, net als in de groensector.
Zonder verwarming wordt het water niet warmer dan 22 graden, terwijl je zeker 29 à 30 graden wil om comfortabel te zwemmen. Bijverwarmen is dus noodzakelijk. Rekening houdend met rendement en verbruik, is een warmtepomp de meest ideale oplossing. Door warmte te onttrekken aan de buitenlucht en aan het zwembadwater af te geven, kan een warmtepomp meer energie leveren dan hij verbruikt.
Haalt je klant al energie uit zonnepanelen, dan kan deze met een warmtewisselaar ook ingezet worden voor de verwarming van het zwemwater. Dat gaat een pak sneller dan met een warmtepomp, maar vraagt ook meer energie. Die energie kan dan natuurlijk niet in huis gebruikt worden.
Solarmatten of -lamellen werken eveneens met de warmte van de zon, maar zijn vooral een oplossing voor kleine zwembaden. Bij dit type zwembadverwarming wordt water door de matten gepompt en bij grote zwembaden duurt dit namelijk een stuk langer.