NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
DUURZAME ONKRUIDBESTRIJDING MET STROOM
Het team van Groendienst Cauwel aan het werk in Oudenaarde

DUURZAME ONKRUIDBESTRIJDING MET STROOM

Onkruid is een probleem waarmee elke tuinprofessional of -liefhebber te maken krijgt. Traditionele manieren van onkruidbestrijding, zoals handmatig wieden of het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, hebben echter nadelen. Een efficiënt en milieuvriendelijk alternatief is onkruidbestrijding met behulp van elektriciteit. In dit artikel leggen Sonja en Michel Wimmers (Wimmerson BV) de werking en voordelen van het concept eWeeding uit.

Elke tuinaannemer of groendienstmedewerker ervaart in de praktijk dat onkruidbestrijding geen eenvoudige opdracht is. De laatste jaren wordt die strijd nog pittiger door de opkomst van invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw. Het is dan ook verleidelijk om chemische bestrijdingsmiddelen boven te halen, in de vorm van herbiciden. Die aanpak kan er echter toe leiden dat de gebruiker het risico op blootstelling aan giftige stoffen loopt, en dat er schadelijke residuen in de bodem, het grondwater of de omgeving terechtkomen. Daarom zijn deze middelen door de overheid verboden.

Mechanische onkruidbestrijding is een goed alternatief. Toch is er nog een werkwijze die steeds populairder wordt: elektrische onkruidbestrijding. Hoe werkt dit? 

Het Electric Weeding Roller Concept

Gecontroleerd

“Elektrische onkruidbestrijding is de meest innovatieve methode met uitstekende resultaten”, legt Michel Wimmers uit. “Het principe is eenvoudig: een elektrische stroom wordt door het onkruid gestuurd, waardoor de plantencellen beschadigd raken en het onkruid afsterft. Via ons concept eWeeding – in 2019 ontstaan als innovatieproject van de afdeling Environmental Science van Bayer CropScience in de Benelux – sturen we een gecontroleerde elektrische stroom door de plant. Goed om weten is dat de stroom op zowel het bovengrondse als ondergrondse deel van het onkruid werkt en geen schade toebrengt aan de bodem eronder. Hierdoor kunnen andere gewenste planten in de buurt van het behandelde onkruid onaangetast blijven.”

“Met eWeeding richten we ons voornamelijk naar professionals die verantwoordelijk zijn voor het groenbeheer in de openbare ruimte”, vult Sonja Wimmers aan. “Met onze methode bekomen ze een resultaat dat veel langer zichtbaar is dan bestaande methodes van onkruidbestrijding in de openbare ruimte. Hierdoor kunnen lokale besturen hun medewerkers efficiënter inzetten én besparen ze aanzienlijk op budget.”

De voordelen van eWeeding

Het gebruik van eWeeding biedt tal van voordelen. Sonja Wimmers somt de belangrijkste troeven op: “Naast een betere werking op de planten garandeert ons concept een beperkte CO2uitstoot, omdat er maar beperkt gebruikgemaakt wordt van fossiele brandstoffen. Bovendien blijven er geen restanten van metalen of plastic achter in het milieu en is er geen gevaar voor eigendommen van bewoners of gemeenten. eWeeding kan worden toegepast op verschillende oppervlakken, zoals voetpaden, opritten, gazons en tuinbedden. En ook belangrijk: elektrische onkruidbestrijding is een veilige methode!”

Michel Wimmers en André Steenhuis.

Intensief opleidingsprogramma

Bij eWeeding kunnen verschillende machines ingezet worden, zoals de eWeeding Trolley – voor de bestrijding van invasieve exoten – en het Electric Weeding Roller Concept, ontwikkeld door Zoff GmbH, tegen onkruid op verhardingen. Om deze machines correct en efficiënt te gebruiken, bieden Sonja en Michel Wimmers elke professional een gedegen gebruikerstraining en certificaat aan. “Voor medewerkers van groendiensten rollen we een compleet programma uit”, bevestigt Michel. “Ook voorzien we jaarlijks verschillende toolboxvergaderingen om ervaringen en nieuwe ontwikkelen met elkaar te delen. We hebben een team van experts paraat staan die per klant werk maken van een strategisch plan, inclusief de nodige voortgangs- en eindrapportages en het afstemmen tussen opdrachtgevers en operatoren.”

Sonja Wimmers.

Stad Oudenaarde nauw betrokken

Sonja en Michel Wimmers zien de interesse voor eWeeding alsmaar toenemen. “Een van onze pilootprojecten is de toepassing van het concept door de groendienst van de stad Oudenaarde”, zegt Michel. “Dit stadsbestuur is een echte ‘innovator’ op het vlak van onkruidbestrijding. Het beseft dat elektrische onkruidbestrijding een waardevol alternatief is voor traditionele methodes. We zijn ervan overtuigd dat ook andere Belgische steden en gemeentes het voorbeeld van de Oost-Vlaamse stad zullen volgen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details