NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Design en innovatie hand in hand in ontwerp van groenafvalversnipperaar

Design en innovatie hand in hand in ontwerp van groenafvalversnipperaar

Sinds een aantal decennia profileert de stad Kortrijk zich als een center voor design en innovatie. Met de erkenning als UNESCO Creative Cities schaart de regio Kortrijk zich in een wereldwijd netwerk met niet minder dan dertig collega-designsteden, van Beijing tot Berlijn en van Buenos Aires tot Istanbul. De stad zelf onderging in de afgelopen jaren een ware metamorfose. Het ontpopte zich tot de hippe studentenstad die bruist van creativiteit. Als topregio in de creatieve maakindustrie lauwert Designregio Kortrijk haar meest vooruitstrevende ontwerpers en bedrijven met een Award. Ook de Mega Prof groenafvalversnipperaar van ELIET viel dit jaar in de prijzen. Hiermee is de firma niet aan haar proefstuk toe.

De vijftig beste innovatieve producten worden vereeuwigd in het boek DESIGNX50. Voor deze editie van DESIGNX50 werd opnieuw een product van ELIET opgepikt. Het ontwerp van de Mega Prof kon de voltallige jury bekoren en werd vervolgens met een Award bekroond. Hoewel men niet meteen een groenafvalversnipperaar in de shortlist van een designwedstrijd verwacht, is de Mega Prof toch wel een buitenbeentje. Bij het ontwerp van deze Mega Prof koppelde ELIET functionaliteit, gebruiksgemak en ecologie aan esthetische schoonheid. Zodra de machine in je vizier opduikt, trekt de oranje-zwarte combinatie meteen je aandacht. Vanaf de eerste indruk ben je overweldigd. De gapende trechtermond met zijn gigantische invoerwals geven de versnipperaar de uitstraling van een veelvraat. De schuin oplopende lijn van de trechter zet zich naadloos door in de strakke vormgeving van de grote zijkappen. Als deze grote zijkappen zich als vleugels openen, komt in één oogopslag de volledige transmissie tevoorschijn. Verscholen in de buik van de machine zit de 33 pk sterke turbodiesel motor. Deze krachtbron zit ingesloten tussen de brandstof- en olietank die tevens als geluidsbuffer dient. Opnieuw sluit de vormgeving van de tanks perfect aan bij de zijkappen. De koellucht stroomt via mooi geïntegreerde roosters dwars door de machine.

Design en innovatie gaan bij de Mega Prof hand in hand. Naast een rits prestatieverhogende snufjes beschikt de machine over een intelligent ECO EYETM systeem. Dit voelt aan wanneer de machine niet meer actief aan het versnipperen is en schakelt de motor vanzelf naar leegloop. Een infrarood oog bewaakt de invoer, en zodra zich iemand opnieuw aandient met snoeiafval zal de machine automatisch de motor weer naar volgas jagen. Deze auto-idle technologie zorgt ervoor dat niet alleen brandstof bespaard wordt, maar tevens de geluidsdruk verlaagt op de omgeving. Hoewel deze uit de kluiten gewassen versnipperaar een capaciteit heeft tot 15 cm, weegt hij slechts 750 kg. Dit resultaat van een doordacht ontwerp en een intelligente materiaalkeuze biedt uiteraard het voordeel dat de machine met een eenvoudig B-rijbewijs vervoerd kan worden. Dit is een troef van onschatbare waarde voor tuinaannemers, die zo een selectiecriterium minder hebben in de zoektocht naar valabele medewerkers op een krappe arbeidsmarkt.

Design betekent oog voor detail. Een functioneel detail dat bij de Mega Prof tot standaard uitrusting behoort is de werkverlichting. Die laat toe om in de winter bij vroeg invallende duisternis, de duurtijd van het versnipperen toch met een paar uur te verlengen. Naast schoonheid blijft uiteindelijk de functionele inzetbaarheid en het rendement tijdens het werk de essentie. Het is duidelijk dat de ontwerpers van ELIET hun huiswerk goed gemaakt hebben en daarom is het dan ook geen toeval dat deze Mega Prof tot de 50 beste designproducten van Vlaanderen behoort.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details