NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De vele charmes van laurier in vormsnoei. Tijdloos, stijlvol, en een tikje Brits
Sfeer op het terras.

De vele charmes van laurier in vormsnoei. Tijdloos, stijlvol, en een tikje Brits

Mede door de jarenlange inspanningen van Laurica Plants is laurier uitgegroeid tot een stijlvolle en aantrekkelijke verschijning in Brits geïnspireerde tuinen, op zomerse terrassen en sfeervolle, luxueuze evenementen.

Bij klassieke Engelse tuinen, zij het nu de informele cottagetuinen of de grotere landschappelijke parktuinen, wordt al lang met laurier gewerkt. Bepaalde variëteiten worden gebruikt in lage en losse beplantingen of voor strakkere elementen die ook in de winter voor structuur en een groenblijvend accent in de tuin zorgen.

Ook ideaal voor feesten en evenementen.

Echt op z’n best is laurier echter in boom- of snoeivorm als kuipplant. Als stijlvolle accenten passen ze wonderwel op terrassen, maar evenzeer op buitentrappen, grindperken, langs wandelpaden…, of kunnen ze geplaatst worden in rijen van fiere wachters die naar de voordeur leiden. Werkelijk alle toepassingen zijn denkbaar. Ook op recepties of andere evenementen brengen ze een feestelijke toets.

Voor een statig accent.

‘Topiary’: weelde aan snoeivormen

Laurica Plants kweekt met zorg de planten op in de beste omstandigheden en met de grootst mogelijke zorg. Het aanbod is bijzonder uitgebreid, en gaat van de kleine keukenvariant tot imposante exemplaren op stam van wel 3 meter hoog. De diverse verkrijgbare snoeivormen zijn buitengewoon aantrekkelijk en passen wonderwel in de sfeer van de ‘topiary’, een kunstvorm op zich, waar de Britten enorm van houden. In elke Engelse tuin, groot of klein, vind je wel een mooi gesnoeide laurier.

Een typisch Engelse tuin.

Laurica Plants levert de planten af onder andere in piramidevorm voorgesnoeid, in kegelvorm of als bol op stam. Deze versies zijn eerder klassiek en formeel te noemen. Ook meer fantasierijke vormen zijn beschikbaar, denken we maar aan de planten op gedraaide of gevlochten stam, de zuilen op stam of ook nog de keizerskroon. In een klassieke, lage bolvorm vormen ze een mooi en resistent alternatief voor de bedreigde buxus.

Label met trots

Elke laurierplant die het bedrijf verlaat, draagt met trots het oranje Laurica-label, dat borg staat voor uitmuntendheid via een doorgedreven kwaliteitscontrole en geavanceerde teelttechnieken. Daarnaast bevat dit label tevens tal van praktische en waardevolle verzorgingstips.

Verder wordt elke nieuwe plant opgekweekt uit een stek. Dergelijke planten groeien misschien wel trager, maar zijn veel gelijkmatiger qua bladgrootte, vorm en aroma. Bovendien ontwikkelen ze een compacter wortelgestel, waardoor ze zich beter voelen in pot of kuip, en waardoor ze zich ook beter lenen tot een strakke vormsnoei.

Het telen van laurieren is alvast een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid. Zo wordt het onkruid nog steeds minutieus manueel verwijderd. Voorafgaand aan de levering wordt elke pot nog eens gewassen, vindt er een laatste snoeibeurt plaats, krijgen de potten een finale gietbeurt en wordt de stam extra beschermd met oog op het transport.

Eeuwelingen

De meeste planten verlaten het bedrijf pas na zeven à acht jaar. Sommige laurierbomen op het domein zijn zelfs meer dan honderd jaar oud. Een jaarlijks en eveneens tijdrovend ritueel bestaat erin om tegen 1 november alle planten binnen te halen, waarna ze pas in de lente weer buiten geplaatst worden. Tijdens de winterperiode krijgen ze hun vormsnoei en in de zomer worden ze steeds bijgeknipt. Dit garandeert een absolute uniformiteit van de planten, die leverbaar zijn in groottes die met 5 à 10 centimeter verspringen.

Al deze inspanningen resulteren in de beste kwaliteit en de mooiste vormen, waardoor elke tuin of buitenruimte voorzien kan worden van een tijdloos en stijlvol accent.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details