NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De Helleborus, zorgeloze tuinplant vol toekomst
Met een showtuinopstelling van het aanbod aan planten verlengt het wilgenbroek zijn verkoop het hele jaar door.

De Helleborus, zorgeloze tuinplant vol toekomst

Kerstrozen, zo worden ze genoemd in de volksmond. Ze doen ons niet meteen denken aan een jong en hip publiek, maar niets is minder waar. Uit studies blijkt dat deze planten het populairst zijn onder de 19- tot 28- jarigen. Bij Helleborus Nursery bvba en tuincentrum het wilgenbroek weten ze er alles van zo blijkt. 

Het begon jaren geleden met een passie voor Helleborus en is ondertussen uitgegroeid tot twee bedrijven met elk hun specialiteit. De combinatie van deze bedrijven heeft er voor gezorgd dat we in België tot de top van de wereld zijn geklommen op het vlak van veredeling van deze prachtige plant. In het jongplantenbedrijf worden nieuwe cultivars geboren, die daarna als eerste worden verkocht in het bijhorend tuincentrum. Hierdoor bereiken ze alle facetten van de markt, van jongplanten naar groothandel voor tuincentra en tuinaannemers en als laatste de kleinhandel. In het tuincentrum zelf kunnen ze van dichtbij opvolgen welke nieuwelingen geliefd zijn bij het grote publiek en hierdoor dus de moeite zijn om in grotere aantallen te gaan produceren.

In het jongplanten bedrijf Helleborus Nursery bvba bestaat 70 procent van de verkoop uit jongplanten die verkocht worden over de hele wereld en 30 procent uit potplanten voor de groothandel.

Strenge selectie

De veredeling van Helleborus is een uiterst secuur werk. Alle kruisbestuivingen gebeuren met de hand en worden via een goed documentatiesysteem bijgehouden. Wanneer hieruit een nieuwe potentiële cultivar ontstaat, begint het selectieproces nog maar. Het duurt 8 tot 10 jaar om een nieuwe cultivar te ontwikkelen en op de markt te brengen. Met ondersteuning van het ILVO zijn hierdoor nieuwe kweekmethodes ontwikkeld die nu ten goede komen van kwekers in heel België. Nieuwe planten moeten namelijk aan heel wat eisen voldoen: ziekteresistent, vroeg en rijkbloeiend, een sterke doorgroei, wintergroen en bladhoudend zijn. Zo is er een nieuwe generatie ontstaan, zoals deze uit de VIV -collectie, die voldoet aan heel wat eisen van zowel particulier, tuinaannemer en tuincentrum. Deze cultivars zijn een meerwaarde voor de tuin en het terras en dit het hele jaar door. Een groenblijvende bodembedekker die bloeit in de winter en een fantastische bijenplant blijkt te zijn. De tijden dat het blad diende afgeknipt te worden om ziektes te vermijden lijkt bij deze nieuwe generatie voorgoed verleden tijd. 

Helleborus zijn ideale potplanten om het winterterras mee op te fleuren.

Duurzaamheid voorop

De Helleborus is niet alleen een goede bijenplant, een eigenschap die tegenwoordig hoogst belangrijk is, maar ook op andere vlakken is hij goed voor ons milieu. Door zijn energiezuinige teelttechniek is hij een topper voor toekomstige kwekers die willen inzetten op duurzame kweekmethodes. Door planten te gaan selecteren die van nature vroeger bloeien is het niet meer nodig om te gaan voortrekken om bloei met kerst te verkrijgen. Sterker nog, er zijn zelfs al cultivars zoals Victoria uit de vivhelleborus-collectie die van nature bloeien voor 1 november. Het bedrijf staat er dan ook op dat geen van hun planten wordt geforceerd maar alles natuurlijk wordt opgekweekt. Zo onderscheiden ze zich van veel anderen en leveren ze planten en plantgoed van topkwaliteit die dan ook geen terugval kennen wanneer ze uitgeplant worden in de volle grond. 

Victoria bloeit al vanaf september waardoor hij steeds meer de concurrentie aangaat met de klassieke chrysant bij de dodenherdenking op Allerheiligen.

Zien doet kopen

Die nieuwe generatie met een lange bloei brengt alleen maar voordelen, zeker voor tuincentra. Toen het wilgenbroek jaren geleden begon met hun Helleborusdagen in februari hebben ze een trend gestart die velen daarna zijn gaan volgen. Je kan er in hun wintertuin inspiratie opdoen en zien hoe mooi ze combineren met andere winterbloeiers zoals Hamamelis, Sarcococca, Cyclamen en sneeuwklokjes. Je kan er  inspiratie opdoen voor een tuin die het hele jaar door een meerwaarde is en dat werkt aanstekelijk bij het grote publiek. Hierdoor zorgen ze er voor dat er ook voldoende verkoop is van planten in de traditioneel kalme maanden januari en februari. Daarenboven hebben ze niet alleen in de winter een mooi aanbod. Ze kweken heel wat vaste planten en perkplanten en specialiseren zich ook in de kweek van prachtige zomerbloeiende Salvia’s . Zo hebben ze het hele jaar door een mooi aanbod aan doorbloeiende planten ook voor professionelen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details