NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De Helleborus heruitgevonden

De Helleborus heruitgevonden

Sinds mensenheugenis siert de Helleborus onze landelijke tuinen. In de volksmond hebben we het over kerstroos, (stinkend) nieskruid of winterkoningin. De vaste plant is ook populair als tafeldecoratie, als terrasplant en als kamerplant. En wordt in Oostkamp zowaar opnieuw uitgevonden.

De winterharde Helleborus is een inheemse plant; dat impliceert resistentie en vertrouwdheid met onze klimatologische omstandigheden. Ze bloeit aan het begin van de winter in een grote variëteit aan kleuren en bloeiwijzen.

De familie Van Paemel van Helleboruskwekerij ‘Het Wilgenbroek’ uit Oostkamp maakt er al vijftien jaar haar levenswerk van om steeds nieuwe cultivars te ontwikkelen – zeg maar: de Helleborus heruit te vinden – en oogst daarmee wereldwijde successen. De bestuiving gebeurt er met de hand en via selectie en onderzoek slagen ze erin om met de regelmaat van de klok nieuwe variëteiten te ontwikkelen.

Vaak gebeurt dat in samenwerking met andere gespecialiseerde bedrijven, overheidsinstanties en onderzoekscentra, die ook planten in vitro veredelen. Zo leidde een samenwerking met Microflor uit Lochristi bijvoorbeeld tot het ontstaan van de ViV-collectie. Het resultaat van deze veredeling is een Helleborusplant die uitmunt door nieuwe kleuren, grotere bloemen, langere houdbaarheid en langere bloeitijden.

Sinds 2015 zorgt het aantreden van de tweede generatie bij de veredelaar uit Oostkamp voor een extra drive binnen het bedrijf. ‘Het Wilgenbroek’ voorziet een cliënteel van kwekerijen en tuincentra wereldwijd van jonge planten om verder op te kweken en van bloeiende exemplaren voor de directe verkoop.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details