NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
De expertise van het Antwerpse bedrijf Emotrade. Het groendak van a tot z

De expertise van het Antwerpse bedrijf Emotrade. Het groendak van a tot z

Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de nog steeds sterk stijgende vraag naar intensieve en extensieve groendaken. Niet enkel bij particulieren en bedrijven, ook bij de overheid groeide de interesse zienderogen, waardoor nu bij overheidsopdrachten al quasi standaard voor een groendak wordt gekozen.

Scandinavische invloeden

In Scandinavische landen wordt het principe van vegetatie op daken al eeuwenlang toegepast. Een van de grote voordelen is dat ze aanzienlijke hoeveelheden regenwater kunnen bufferen en vertraagd afgeven via verdamping of afwatering. Maar ook de esthetische, warmte- en geluidsisolerende eigenschappen van een groendak  zijn niet te verwaarlozen. Verder bieden groendaken bescherming tegen de inwerking van UV-stralen en filteren ze ook heel wat hinderlijke stofdeeltjes uit de lucht.

Intensieve daktuin.

Extensief of intensief?

De eerste keuze die gemaakt moet worden, is deze voor een extensief of een intensief groendak. 

Bij een extensief groendak wordt de begroeiing eerder beperkt gehouden. We denken hier vooral aan sedum, mos, vetplantjes en kruiden. Zo’n groendak is relatief beperkt in gewicht, vergt weinig onderhoud en kan ook achteraf op een bestaande woning aangelegd worden. Extensieve groendaken zijn meestal niet beloopbaar en vallen ook  niet onder de vergunningsverplichting.

Bij een intensief groendak werkt men meestal met hogere begroeiingen, zoals bepaalde grassoorten, struiken en zelfs bomen, al dan niet in plantenbakken. Dit vergt een dikkere laag substraat met meer gewicht, waardoor een aangepaste onderbouw nodig is. intensieve groendaken beschikken vaak over wandelpaden en moeten vergund worden. Een intensief groendak kan meestal niet achteraf op een bestaand gebouw aangebracht worden.

Laagopbouw bij de ISO-DRAIN toepassing.

De opbouw

Elk groendak is opgebouwd uit verschillende lagen. Van onder naar boven onderscheiden we een waterkerende laag, een wortelkerende laag, een beschermlaag, een drainagelaag, een filterdoek, een substraatlaag, een erosielaag en tenslotte een vegetatielaag. Niet elk groendak beschikt echter over al deze lagen; soms worden enkele functies in eenzelfde laag gecombineerd, zoals wortel- en waterkerende laag.

Uitgebreid aanbod

Emotrade beschikt over een hele reeks producten die toelaten om elk soort groendak op te bouwen volgens de regels van de kunst.

ANTIWORTELDOEK is een niet-geweven geotextiel voorzien van een coating, dat dienst doet als wortelwerend en waterkerend element.

De EMOPLAAT MAU is een rubberen beschermingsmat die zorgt voor een optimale waterdichtingslaag.

EMODRAIN AS is een asymmetrische noppenmat, al dan niet voorzien van een geotextiel, die zowel horizontaal als verticaal kan toegepast worden. De geperforeerde versie ISO-DRAIN, geplaatst met de noppen naar onder en afgedekt met een geotextiel, doet dienst als waterreservoir. Perforaties in het basisvlak zorgen voor afvoer van het overtollige water.

GEOTEX is een uitgebreid gamma van niet-geweven geotextielen (vliezen), geproduceeerd uit de meest gangbare polymeersoorten zoals polyester, polypropyleen en polyethyleen.

EMOWALL, ten slotte, is een modulairbaar roostersysteem met onregelmatige vormen, dat toelaat om gevels te laten begroeien.

Groenprofessionals die zich meer willen toeleggen op de aanleg van groendaken, kunnen ook steeds bij Emotrade terecht voor gedetailleerde informatie en advies. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details