NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Complete opleiding European Tree Worker
Een jaar ervaring als professioneel boomverzorger en een uitgebreid pakket aan theoretische en praktische kennis, dat heb je voor het ETW-examen nodig.

Complete opleiding European Tree Worker

Van 20 september 2022 tot en met 7 oktober 2023 kan je in het PCLT te Roeselare de opleiding European Tree Worker volgen. Een langdurig engagement van een jaar lang één avond per week, aangevuld met meerdere praktijklessen op vrijdag en zaterdag, maar wel meteen een complete voorbereiding op het alsmaar belangrijkere European Tree Worker certificaat. “Het is de enige opleiding van die aard in België”, benadrukt Marc Ballekens. De PCLT-directeur legt uit wat ze zo uniek maakt.

“Het vak van boomverzorger is de voorbije decennia aanzienlijk veranderd”, gaat Ballekens van start. “De klimaatverandering legt alsmaar meer druk op onze natuur, eisen worden strenger, en er wordt steeds meer naar steden en gemeenten gekeken om het goede voorbeeld te geven. De hedendaagse boomverzorger moet daarom niet alleen een gedegen theoretische boomkennis, verschillende praktische vaardigheden en snel evoluerende nieuwe technieken kunnen voorleggen, maar hij moet die zaken voor heel wat opdrachten ook met een European Tree Worker (ETW) certificaat kunnen bewijzen. Dat certificaat geldt in heel Europa als proeve van vakmanschap en boomverzorgingskennis.”

Alles in één

Om te mogen deelnemen aan het onafhankelijke ETW-examen heb je, naast minimum één jaar ervaring als professioneel boomverzorger, vooral een uitgebreid en gevarieerd pakket aan theoretische en praktische kennis nodig.

“Al jarenlang bieden we in het PCLT een ruim aanbod opleidingen voor boomverzorgers aan”, vertelt Ballekens. “Diverse modules die in de ETW-opleiding aan bod komen, bestaan dan ook als aparte opleidingen. Soms gaat dat om dag- of weekopleidingen, andere worden enkel op aanvraag georganiseerd. Het voordeel van de ETW-opleiding is echter dat alles meteen in één alomvattend totaalpakket gecombineerd is. Je bent dus zeker dat alle relevante informatie behandeld wordt met de ETW-norm als leidraad, en hoeft niet te puzzelen met verschillende pakketten en lesdata.”

Ook begeleidingssnoei maakt deel uit van de opleiding.

Veel aandacht voor bomenbeheer

Een cruciaal onderdeel van het opleidingstraject is een uitgebreide module over bomenbeheer, met aandacht voor onder meer boomsoortenkennis, standplaatsverbetering, aanplant en boomcontrole. Die zaken hebben volgens Ballekens immers enorm aan belang gewonnen.

“In het verleden was de boomsoortenkeuze bijvoorbeeld nog een detail. Je kon een boom selecteren louter op esthetische eigenschappen en je kon erop vertrouwen dat hij in de meeste omstandigheden wel zou gedijen. Vandaag liggen de kaarten heel anders. Door de klimaatverandering, de steeds hogere temperaturen en steeds extremere weersomstandigheden moet je veel gerichter nadenken over welke bomen robuust genoeg zijn om de droge zomers te overleven, welke voorzorgsmaatregelen je bij aanplant kan nemen, waar ze precies moeten komen te staan, en hoe je de groeiplaats kan inrichten opdat zelfs in de stad een lange levensduur gegarandeerd is. Dat komt allemaal in de opleiding aan bod.”

Veilig en wendbaar in de bomen

Het praktische luik van de ETW-opleiding richt zich vooral op de technische en veiligheidsaspecten van klimmen en snoeien. Zo zijn er uitgebreide modules rond reddend klimmen en kettingzaaggebruik.

“Wat dat laatste betreft, begint de opleiding aan ECS 3, met name de gevorderde veltechnieken. Ook werken met stuurlijnen en het opwerken van beschadigde en ontwortelde bomen (ECS, snoeien van liggend hout onder spanning) komen aan bod. Maar dat betekent natuurlijk dat we van deelnemers verwachten dat ze een ECS 1 en ECS 2 certificaat hebben. Is dat niet het geval, dan kunnen ze die opleidingen parallel bij ons volgen.”

Aansluitend op de ETW-opleiding biedt het PCLT nog de mogelijkheid om specialisaties rond het werken met een hoogwerker of het afbreken van bomen via afvangtechnieken te volgen.

Praktisch

De opleiding European Tree Worker vindt plaats van 20 september 2022 tot en met 7 oktober 2023 in Roeselare, telkens op dinsdagavond. Af en toe wordt op vrijdag of zaterdag ook een volledige lesdag ingepland. In totaal gaat het om 294 lesuren; het volledige lessenrooster is online te raadplegen. Het inschrijvingsgeld bedraagt 4.300 euro, maar de opleiding komt wel in aanmerking voor de kmo-portefeuille en het Vlaams opleidingsverlof. Informeer daarnaast bij uw sectorfonds voor eventuele bijkomende financiële tegemoetkoming. Inschrijven is mogelijk tot het maximum aantal deelnemers bereikt is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details