NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
BOOM-heating geneest zieke kastanjes

BOOM-heating geneest zieke kastanjes

Hoe kunnen we praktischer, efficiënter en energiezuiniger bomen genezen van de kastanjebloedingsziekte? Met die vraag ging Boom Kenniscentrum voor Bomen (Boom-KCB) aan de slag. Het antwoord is gevonden, uitgebreid getest en sinds september 2018 op de markt: het BOOM-heating systeem (BHS).

Dit systeem werkt niet met warm water, maar met ‘matrassen’ waarin zelfregulerende elektrische verwarmingskabels zitten. “We hebben verschillende formaten matten die we kunnen koppelen. Daardoor kunnen we bomen van verschillende formaten behandelen,” vertelt Jan-Bouke Sijtsma. “Deze matten zijn lichter en gemakkelijker in het gebruik én verbruiken minder energie dan de bestaande methode. Je hebt namelijk minder materiaal en stroom nodig om de bacterie, die de kastanjebloedingsziekte veroorzaakt, te doden.

BHS is ook goed toepasbaar op relatief lastige stukken, zoals de stamvoet.

 

Daarmee is BHS niet alleen praktischer in gebruik, maar daalt ook de kostprijs van de behandeling. Een ander belangrijk aspect is dat het BHS ook goed toepasbaar is op relatief lastige stukken, zoals de stamvoet. Daarbij wordt de temperatuur per stamdeel en sectie met sensoren gecontroleerd en aangestuurd.”

Universiteit Wageningen

Het BOOM-heating systeem is in de winter van 2017-2018 ontwikkeld en getest. “Daarbij hebben we nauw samengewerkt met Wageningen University & Research,” vertelt Sijtsma. “Uiteraard was het bestaande WUR-protocol voor de aanpak van kastanjebloedingsziekte leidend bij de ontwikkeling van BHS. Daarbij heeft de universiteit voor ons labtesten uitgevoerd om het behandelingsresultaat te meten. We zijn verheugd dat de prognose van de behandelde bomen tot nog toe goed is. Uit de testen blijkt dat de bacterie gedood is en dat er geen nieuwe infecties  ontstaan zijn.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details