NLFR

Platform voor de tuin- en groenprofessional
Bladeren ruimen en verwerken in elke situatie  – Geen blad op de grond?
Ook de Cameleon met 800 liter opvangbak heeft een ergonomische zuigmond op wieltjes.

Bladeren ruimen en verwerken in elke situatie – Geen blad op de grond?

In de praktijk, echter, is dat niet overal mogelijk of gewenst en moeten de bladeren geruimd worden. Met het juiste gereedschap komen ze gelukkig wel op de juiste plaats terecht.

Vooral verhardingen verstoren het natuurlijke evenwicht. Want wat baat het dat een gevallen blad op een stuk asfalt terechtkomt? De natuur wordt er niet beter van, en voor de mens levert het heel wat problemen op. Afvoeren, goten en riolen geraken verstopt, natte bladeren maken voet- en fietspaden verraderlijk glad, enzovoort. Hier is bladeren ruimen bijna een must.

De compacte, professionele TL 450 PRO.

Openbaar domein

De meest efficiënte manier om bladeren te ruimen is om ze met behulp van een draagbare blazer of duwblazer op een smalle strook te verzamelen en vervolgens op te zuigen en in het laadruim van een vrachtwagen te blazen. ELIET, fabrikant van een gamma Truckloaders, bevestigt dat groendiensten courant kiezen voor een zuiger op een aanhangwagen, met als grote voordeel dat ze gemakkelijk afgekoppeld kan worden om de laadbak van de vrachtwagen te ledigen.

De fabrikant heeft hiervoor twee modellen. De compacte, professionele TL 450 PRO kenmerkt zich door een eenvoudige bouwvorm, met montage van het schoepenwiel rechtstreeks op de motoras. Bij de TL 450 PRO HD, het ‘Heavy Duty’ model en de populairste keuze, wordt de turbine aangedreven door een riem. Dat ontlast de motor van de dynamische krachtwerking op het schoepenrad en verhoogt de bedrijfszekerheid. Bovendien kan de aandrijving naar de turbine ontkoppeld worden, zodat de motor ook onbelast gestart kan worden.

Verder staan ELIET Truckloaders bekend voor hun 20 cm diameter uitblaaspijp in inox, ergonomische zuigmond op wieltjes, robuuste bouw en lage geluidskarakteristiek.

Om de laadbak van de vrachtwagen te ledigen wordt een zuiger op aanhangwagen gemakkelijk afgekoppeld.

Particuliere tuin

Hoewel men unaniem is over het ruimen op verharde ondergrond, laait de onenigheid op over bladeren die vallen in open ruimte of tuinen. In bossen en parken of op akkers en wegbermen is het in ieder geval weinig zinvol om bladeren te ruimen. De tuin, echter, is een ander verhaal. Is een beetje bladstrooisel op het gras geen probleem en zelfs nuttig, dan kunnen opgehoopte bladeren die langdurig op een siergazon blijven liggen het gras verstikken en tot verrotting leiden. Af en toe met een mulchmaaier over het gazon rijden om kleine bladsnippers te verspreiden kan helpen, maar grote ophopingen worden best preventief weggenomen.

Dat kan met een bladruif, -grijper en kruiwagen, of met behulp van een zuiger zoals de ELIET Cameleon. Deze professionele zuigcombinatie op maat van de particuliere tuin heeft een opvangbak van maar liefst 800 liter, perfect voor het volumineuze karakter van bladeren. Ook de zuigslang van 20 cm en 2,5 m lang kan goed overweg met grote volumes en maakt zelfs afgelegen plaatsen bereikbaar. De opgezogen bladeren stromen door de zuigturbine, waar ze in contact komen met het schoepenwiel dat ze deels verkleint. Een optionele versnippereenheid versterkt dat effect en laat toe om het laadruim maximaal te benutten. Een onderstel met grote wielen en zuigmond op wieltjes, tot slot, zorgen voor optimaal gebruiksgemak.

Bladen versnipperen om ze als mulchlaag toe te passen.

Ter plaatse verwerken

In plaats van bladeren na het ruimen af te voeren, is het trouwens zinvol ze te versnipperen en ter plaatse te verwerken. De 4 seizoenen versnipperaars van ELIET laten zo toe om bladafval optimaal te recycleren. De bladsnippers zijn namelijk zo fijn dat ze meteen als mulch in de borders verwerkt kunnen worden. In de winter beschermt deze mulchlaag planten en bloembollen tegen nachtvorst, terwijl de bladsnippers tegen de lente tot een voedzame laag gecomposteerd zijn. Het ruimen van bladeren hoeft met andere woorden geen strijdpunt te zijn.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details